Plíšková, nebo Halepová? Trůn je volný, o nové jedničce rozhodne domácí hráčka

- Filip Lefenda

Schylovalo se k tomu už dlouho. Němka Angelique Kerberová misi v podobě obhajoby loňského wimbledonského finále nesplnila, když z turnaje vypadla už v osmifinále se Španělkou Muguruzaovou. Ihned po utkání tak bylo jasné, že v novém vydání žebříčku WTA bude za týden figurovat v jeho čele nová žena. Bude jí Karolína Plíšková, nebo Simona Halepová?

Karty jsou rozdány jasně, o všem rozhodně čtvrtfinálové utkání rumunské světové dvojky proti domácí Johanně Kontaové. Pokud Halepová, která si v pondělí poradila ve dvou setech s Běloruskou Azarenkovou, uspěje a probojuje se do semifinále, post tenisové královny bude příští pondělí její. Pokud ve svém premiérovém wimbledonském čtvrtfinále uspěje britská turnajová šestka, na výsluní se i přes brzký konec posune Karolína Plíšková.

Momentální forma i žebříčkové postavení budou hovořit pro Halepovou, ta však zatím s Kontaovou oba vzájemné zápasy prohrála. Stalo se to jak letos v Miami, tak i předloni v čínském Wu-chanu. V obou případech musel vítězku určit až třetí set.

Německý ústup ze slávy

Devětadvacetiletá Kerberová zažívá po úspěšné loňské sezóně „vystřízlivění“. Němka letos ještě nezískala titul a zahrála si pouze jediné finále na turnaji v mexickém Monterrey, v němž podlehla Rusce Pavljučenkovové. Na konci května pak vypadla z antukového Roland Garros hned v úvodním kole, na Wimbledonu nyní došla do osmifinále, ani to jí ale vinou slabé sezóny k uhájení výsostného postu nestačí.

„Angie“ přitom nezačala zápas se Španělkou Muguruzaovou, která si finále zahrála pro změnu předloni, vůbec špatně. Němka brala první set a zdálo se, že je na dobré cestě za vítězstvím. Poté však nezvládla koncovku druhé sady, během níž za stavu 4:5 selhala na podání a připustila vůbec jediný brejk v rámci prostředního dějství.

Do rozhodujícího setu vstoupila Kerberová dobře, brzy vedla 2:0, výhodu brejku ale dlouho neuhájila. Za stavu 2:2 sice kradla servis znovu, také tentokrát ale dokázala mladší oponentka adekvátně odpovědět. A tak se opakovala situace ze závěru druhé sady, když šla tenistka původem z Brém za stavu 4:5 servírovat na udržení se v utkání. A psychicky náročný moment nezvládla, když nejprve sice dotáhla nepříznivý stav 15:40 na shodu, následně ale nabídla soupeřce třetí mečbol, který již světová patnáctka využila.