Wimbledon: Berdych slaví postup do čtvrtfinále, dále jde i kvarteto českých deblistek. Nadal končí

- Jan Havlovic, Filip Lefenda

Po volném dni opět pokračoval slavný Wimbledon! Posledním českým zástupcem ve dvouhře zůstal Tomáš Berdych, který v pondělním pětisetovém souboji přemohl Rakušana Thiema a zahraje si čtvrtfinále! To naopak uniklo Rafaelu Nadalovi, který překvapivě podlehl Lucemburčanu Müllerovi. Hned osm českých žen se zkraje nového týdne představilo ve čtyřhře. Postup slaví čtyři z nich, hned tři vypadly na úkor svých krajanek.

Berdych zvládl pětisetovou bitvu s Thiemem
Cesta Tomáše Berdycha letošním Wimbledonem nekončí! Český hráč zdolal i podruhé v kariéře Rakušana Dominica Thiema, byť na vítězství proti světové osmičce tentokrát potřeboval maximální počet setů. Finalista z roku 2010 se v utkání, které vyhrál 6:3, 6:7(1), 6:3, 3:6 a 6:3, mohl opřít zejména o fungující servis, který si za bez čtyř minut tři hodiny hry prohrál pouze jedinkrát, a to ve čtvrté sadě. Česká jednička si tak popáté v kariéře zahraje v londýnském All England Clubu o semifinále.

Podrobněji se utkání věnujeme v samostatném článku.

Ve čtyřhře se v pondělí představilo osm Češek, dále jdou čtyři

Markéta Vondroušová sice skončila ve dvouhře hned v prvním kole, avšak ve čtyřhře se teprve osmnáctileté tenistce daří náramně. Česká tenisová naděje se dohodla na spolupráci s Američankou Bellisovou, mladý pár zatím neztratil v turnaji ani set a jinak tomu nebylo ani v souboji s ukrajinským párem Ljudmyla Kičenoková, Lesja Curenková. Ty Češka s Američankou zdolaly bez ztráty jediného podání 6:4, 6:2 a mohou se tak spolu těšit na čtvrtfinále wimbledonské čtyřhry.

První česká deblová bitva v osmifinále Wimbledonu dopadla lépe pro Renatu Voráčovou s její japonskou parťačkou Ninomijaovou. Obě hráčky nebyly proti Lucii Hradecké s Kateřinou Siniakovou, pátým nasazeným, favoritkami, po výsledku dvakrát 6:4 si však zahrají čtvrtfinále grandslamu. Národnostně smíšené dvojici stačilo v každém setu soupeřkám jednou ukořistit servis. Pro Voráčovou se v třiatřiceti letech jedná o největší wimbledonský úspěch. Duo Hradecká, Siniaková si bude muset na první společnou trofej počkat.

Další jistou čtvrtfinalistku měl český debl jistou díky duelu mezi Barborou Strýcovou s Němkou Görgesovou na jedné straně, a Květou Peschkeovou s další "západní sousedkou" Grönefeldovou na té druhé. První sadu braly díky jedinému brejku z osmého gemu druhé jmenované, ta druhá pak připadla po vyhraném tiebreaku soupeřkám. O vítězkách tak musel rozhodnout třetí set. Ten byl zpočátku vyrovnaný, od stavu 2:2 už ale přičítal gemy na konto jen jeden pár, a sice ten dvanáctý nasazený, který na Wimbledonu tvoří Peschkeová s Grönefeldovou.

Čtvrtý nasazený pár ženské čtyřhry dohrál na letošním Wimbledonu už v osmifinále. Andrea Hlaváčková se svou maďarskou kamarádkou Timeou Babosovou doplatily v All England Clubu na těžký los, který jim pro bitvu o čtvrtfinále přisoudil Rusku Kuzněcovovou s Francouzkou Mladenovicovou. Více jak dvouhodinová bitva, která šla do třech setů, skončila postupem nenasazeného dua, které vyhrálo 6:3, 6:7(3) a 6:3. Hlaváčková s Babosovou vedly v rozhodujícím dějství 2:1 a měly k dispozici servis, o svou výhodu ale záhy přišly.

Barbora Krejčíková otočila po boku deblového vítěze nedávného Roland Garros Novozélanďana Venuse zápas druhého kola mixu proti rusko-australské dvojici Michail Jelgin, Anastasia Rodionovová. Utkání, které dopadlo vítězstvím prvně jmenovaných, skončilo 4:6, 6:3 a 6:4, když o osudu každého setu rozhodoval vždy jediný brejk. V osmifinále narazí Krejčíková s Venusem na druhý nejvýše nasazený pár, který v Londýně tvoří Brazilec Soares a Ruska Vesninová.

Juniorka Beránková vypadla v prvním kole
Hned v prvním kole skončila pouť juniorským Wimbledonem pro šestnáctiletou Karolínu Beránkovou (943.). Mladá Češka neuspěla v souboji s německou kvalifikantkou Jule Niemeierovou, s níž prohrála 1:6 a 5:7.

Dvouhra mužů

Čilič nedal Bautistovi šanci
Prvním mužským čtvrtfinalistou Wimbledonu se stal Chorvat Marin Čilič (6.). Ten klání hranému na kurtu číslo 12 dominoval, když si za celý duel prohrál jen jednou servis a přehrál Španěla Roberta Bautistu-Aguta (19.) třikrát 6:2.

Nadal padl v pěti setech s Müllerem
Šest let dlouhé čekání Rafaela Nadala (2.) na wimbledonské čtvrtfinále letos neskončí. Španěl, který před pondělním duelem s Gillesem Müllerem (26.) neprohrál na grandslamech 28 setů v řadě, vypadl s Lucemburčanem v pěti setech. Čtyřiatřicetiletý Müller se při svém premiérovém grandslamovém osmifinále dostal do vedení 2:0 na sety, španělský favorit ale dokázal srovnat a vynutit si rozhodující sadu. Ta přinesla dramatickou podívanou, kterou rozsekl až osmadvacátý gem! V tom se přemožitel Lukáše Rosola z druhého kola dostal na příjmu k celkově pátému mečbolu, který zužitkoval v šokující postup mezi osm nejlepších. Müller, jenž se v další fázi turnaje utká s Chorvatem Čiličem (6.), si dopomohl k vítězství mimo jiné i třiceti esy.

Murray s Pairem nezaváhal
Světová jednička Andy Murray je na domácím Wimbledonu ve čtvrtfinále. Brit si v pondělí poradil ve třech setech s nevyzpytatelným Francouzem Pairem (46.), kterého přehrál 7:6(1), 6:4 a 6:4. Jeho dalším soupeřem bude Američan Sam Querrey (28.).

Querrey obstál v pětisetové bitvě "bombarďáků"
Pokud se v rámci pondělního osmifinálového programu někde opravdu očekával dlouhý zápas, pak to byl ten, který obstarali Sam Querrey (28.) s Kevinem Andersonem (42.). A dva vytáhlí borci, kteří svou hru zakládají na tvrdém podání, nezklamali. O vítězi, kterým byl nakonec v žebříčku lépe postavený Američan, musel rozhodnout až pátý set. Querrey vyhrál 5:7, 7:6(5), 6:3, 6:7(11), 6:3 a ve čtvrtfinále vyzve světovou jedničku Andy Murrayho. Zajímavostí je, že oba dnešní soupeři zaznamenali v duelu shodně 31 es.

Federer neztratil set ani s Dimitrovem
Směřuje Roger Federer (5.) za svým osmým wimbledonským titulem? Zatím je pětatřicetiletý Švýcar k nezastavení. Po hladkých vítězstvích neztratil sadu ani s Bulharem Grigorem Dimitrovem (11.), kterého porazil i pošesté v kariéře. Duel skončil výsledkem 6:4, 6:2 a 6:4.

Raonic vyhrál pětiseťák s A. Zverevem
Loňský finalista Milos Raonic (7.) má na Wimbledonu nakročeno k dobrému výsledku také letos. V osmifinálovém utkání byl však nucen šestý nasazený Kanaďan skóre proti Alexanderu Zverevovi (12.) dvakrát dotahovat. Po setech 4:6, 7:5, 4:6 a 7:5 musel rozhodnout až ten pátý v pořadí, měl však jasného majitele. Raonic v něm povolil soupeři jen jedinou vyhranou hru a může se těšit na souboj s Rogerem Federerem (5.).

Zápas Djokoviče s Mannarinem přesunut na úterý
Dlouhá pětisetová bitva Rafaela Nadala (2.) s Gillesem Müllerem (26.), kterou zvládl překvapivě lépe druhý jmenovaný, zapříčinila, že bylo poslední utkání pondělního programu na kurtu číslo 1 odloženo na úterý. Obstarat ho měli Novak Djokovič (4.) a Adrian Mannarino (51.), kteří se o den později utkají na centrálním dvorci.

Dvouhra žen

První čtvrtfinalistkou Kuzněcovová
Dvaatřicetiletá Světlana Kuzněcovová (8.) si na Wimbledonu zahraje o semifinále. Zkušená Ruska zvládla zkraje pondělního programu osmifinálový duel s Polkou Agnieszkou Radwaňskou (10.), kterou bez ztráty servisu zdolala 6:2 a 6:4.

Kerberová prohrála s Muguruzaovou a přijde o post světové jedničky
Angelique Kerberová (1.) účast v loňském finále Wimbledonu neobhájí. Němka v pondělí nezvládla dovést do vítězného konce dobře rozehraný zápas se Španělkou Muguruzaovou (15.), proti které sice vyhrála první set 6:4, následující dva ale stejným výsledkem ztratila. Se čtrnáctou nasazenou prohrála Kerberová už popáté v řadě a v novém vydání žebříčku tak přijde o svůj post světové jedničky. Na něj se v případě, že Rumunka Halepová (2.) vypadne již před semifinále, může posunout Češka Karolína Plíšková (3.).

Grandslamová šňůra Ostapenkové pokračuje
Překvapivá vítězka nedávného Roland Garros Jelena Ostapenková (13.) postoupila na Wimbledonu už do čtvrtfinále. Na trávě, kde jsou podle mnohých její tenisové zbraně ještě účinnější, dnes dvacetiletá Lotyška porazila 6:3 a 7:6(6) světovou pětku Jelinu Svitolinovou z Ukrajiny. Té přitom nabídla v utkání hned patnáct brejkbolů, jedenáct z nich ale dokázala odvrátit.

Rybáriková opět vylepšila své grandslamové maximum
Snovou travnatou sezónu zažívá osmadvacetiletá Slovenka Magdaléna Rybáriková (87.). Ta před Wimbledonem vyhrála dva menší turnaje v Surbitonu a Ilkley a náramně se jí daří také v All England Clubu. Tenistka, která letos na trávě prohrála z osmnácti utkání jen jedno jediné, porazila v osmifinále Chorvatku Petru Martičovou (135.) 6:4, 2:6, 6:3 a zahraje si poprvé v kariéře o semifinále grandslamu.

Soupeřkou Rybárikové bude Vandewegheová
Coco Vandewegheová (25.) si v londýnském All England Clubu zahraje čtvrtfinále. Američanka zdolala v pondělí po setech 7:6(4) a 6:4 dánskou světovou šestku Caroline Wozniackou a bude tak příští soupeřkou Slovenky Magdalény Rybárikové (87.).

Williamsová povolila Konjuhové jen pět her
Pouhých 65 minut stačilo Američance Venus Williamsové (11.) k postupu do čtvrtfinále Wimbledonu. Bývalá světová jednička si dnes poradila hladce s Chorvatkou Anou Konjuhovou (29.), kterou zdolala bez ztráty vlastního podání 6:3, 6:2.

Kontaová si poprvé zahraje čtvrtfinále Wimbledonu
Britka Johanna Kontaová (7.) si k radosti domácího publika zahraje čtvrtfinále Wimbledonu. Hráčka, jejímž dosavadním turnajovým maximem bylo druhé kolo z loňského roku, zdolala v osmifinále dvouhry Francouzku Caroline Garciaovou (22.) po velké přetahované 7:6(3), 4:6 a 6:4.

Halepovou dělí jediné vítězství od postu světové jedničky
Simona Halepová (2.) přehrála v osmifinále Wimbledonu někdejší světovou jedničku Bělorusku Azarenkovou (683.) 7:6(3), 6:2 a po dnešním vypadnutí Němky Kerberové (1.) ji jen jediná výhra dělí od postu světové jedničky. Pokud Rumunka ve čtvrtfinále neuspěje, do čela žebříčku se posune Karolína Plíšková (3.).

Centrální kurt - začátek 14:00
Ana Konjuhová (CRO) [27] - Venus Williamsová (USA) [10] 3:6, 2:6
Andy Murray (GBR) [1] - Benoit Paire (FRA) 7:6(1), 6:4, 6:4
Grigor Dimitrov (BUL) [13] - Roger Federer (SUI) [3] 4:6, 2:6, 4:6

Kurt č.1 - začátek 14:00
Johanna Kontaová (GBR) [6] - Caroline Garciaová (FRA) [21] 7:6(3), 4:6, 6:4
Rafael Nadal (ESP) [4] - Gilles Müller (LUX) [16] 3:6, 4:6, 6:3, 6:4, 13:15
Adrian Mannarino (FRA) - Novak Djokovič (SRB) [2] odloženo na úterý

Kurt č.2 - začátek 12:30
Angelique Kerberová (GER) [1] - Garbiňe Muguruzaová (ESP) [14] 6:4, 4:6, 4:6
Victoria Azarenková (BLR) - Simona Halepová (ROU) [2] 6:7(3), 2:6
Milos Raonic (CAN) [6] - Alexander Zverev (GER) [10] 4:6, 7:5, 4:6, 7:5, 6:1
Daniell, Demoliner (NZL/BRA) - K.Skupski, N.Skupski (oba GBR) 6:7(3), 7:5, 6:7(7) přerušeno

Kurt č.3 - začátek 12:30
Agnieszka Radwanská (POL) [9] - Světlana Kuzněcovová (RUS) [7] 2:6, 4:6
Coco Vandewegheová (USA) [24] - Caroline Wozniacká (DEN) [5] 7:6(4), 6:4
Dominic Thiem (AUT) [8] - TOMÁŠ BERDYCH [11] 3:6, 7:6(1), 3:6, 6:3, 3:6

Kurt č.7 - začátek 12:30
Klaasen, Ram (RSA/USA) [7] - Podlipnik-Castillo, Vasilevskij (CHI/BLR) 4:6, 6:7(5), 3:6

Kurt č.8 - začátek 12:30
Harrison, Venus (USA/NZL) [10] - Dodig, Granollers (CRO/ESP) [6] 2:6, 6:3, 6:4, 6:7(7), 6:3
Ninomijaová (JPN), VORÁČOVÁ  - HRADECKÁ, SINIAKOVÁ [5] 6:4, 6:4
Venus (NZL), KREJČÍKOVÁ [15] - Jelgin, Rodinová (oba RUS) 4:6, 6:3, 6:4

Kurt č.12 - začátek 12:30
Jelena Ostapenková (LAT) [13] - Jelina Svitolinová (UKR) [4] 6:3, 7:6(6)
Roberto Bautista Agut (ESP) [18] - Marin Čilič (CRO) [7] 2:6, 2:6, 2:6
Mektič, Škugor (oba CRO) - Groth, Lindstedt (AUS, SWE) 6:7(7), 7:6(4), 7:5, 7:5
Bartyová, Dellacquaová (AUS) [8] - Mertensová, Schuursová (BEL/NED) 6:1, 7:6(6)

Kurt č.14 - začátek 12:30
Marach, Pavič (AUT/CRO) [16] - Clarke, Willias (oba GBR) 6:3, 6:4, 7:6(3)
Klepacová, Martinézová Sanchézová (SLO/ESP) [15] - Makarovová, Vesninová (RUS) [2] 4:6, 4:6
Görgesová (GER), STRÝCOVÁ [7] - Grönefeldová (GER), PESCHKEOVÁ [12] 3:6, 7:6(5), 2:6
Raja, Hozumiová (IND/JPN) - Nestor, Klepačová (CAN/SLO) [11] 2:6, 5:7

Kurt č.15 
KAROLÍNA BERÁNKOVÁ - Jule Niemeierová (GER) 1:6, 5:7

Kurt č.16 - začátek 12:30
Kontinen, Peers (FIN/AUS) [1] - Nys, Sančič (FRA/CRO) 6:3, 3:6, 6:1, 6:4
L. Kičenoková, Curenková (obě UKR) - Bellisová (USA), VONDROUŠOVÁ 4:6, 2:6
Čchang, Niculescuová (TPE/ROU) [9] - Haddadová Maiaová, Konjuhová (BRA/CRO) 6:7(2), 6:3, 6:4

Kurt č.17 - začátek 12:30
Kubot, Melo (POL/BRA) [4] - Mergea, Quereshi (ROU/PAK) [14] 6:7(3), 4:6, 6:1, 6:4, 6:2
Flipkensová, Mirzaová (BEL/IND) [13] - Čchan, Hingisová (TPE/SUI) [3] 2:6, 4:6
Babosová (HUN), HLAVÁČKOVÁ [4] - Kuzněcovová, Mladenovicová (RUS/FRA) 3:6, 7:6(3), 3:6
Pavič, L. Kičenoková (CRO/UKR) - Klaasen, Srebotniková (RSA/SLO) [7] 6:4, 7:5

Kurt č.18 - začátek 12:30
Magdalena Rybáriková (SVK) - Petra Martičová (CRO) 6:4, 2:6, 6:3
Sam Querrey (USA) [24] - Kevin Anderson (RSA) 5:7, 7:6(5), 6:3, 6:7(11), 6:3
Matkowski, Mirnyj (POL/BLR) - Monroe, Sitak (USA/NZL) 6:3, 3:6, 6:3, 6:4

Kubot, Čchan (POL/TPE) [3] - Peers, Lisická (AUS/GER) zrušeno