Willis opět britským hrdinou! S parťákem vyřadili v deblu obhájce titulu!

- Radek Štohl

Marcus Willis se znovu po roce zapsal ve Wimbledonu do srdcí britských fanoušků. Šestadvacetiletý borec společně s Jay Clarkem senzačně ve druhém kole zdolali obhájce titulu a druhý nejvýše nasazený pár Pierre-Hugues Herbert, Nicolas Mahut, čímž si zajistili účast v osmifinále.

Zdálo se, že loňskou pohádku již Willis nepřekoná. Před rokem, kdy se nacházel na konci osmé stovky žebříčku, totiž senznačně došel ve Wimbledonu až do druhého kola dvouhry, ve kterém na centrálním kurtu vypadl s Rogerem Federerem. Letos štěstí v kvalifikaci neměl, vypadl ve třetím kole a tak se pozornost na tohoto hráče až tak neubírala. Zbývala mu totiž "pouhá" účast v deblu. V něm však opět všechny dokázal šokovat.

Do čtyřhry dostal Brit společně s krajanem Jay Clarkem divokou kartu. V prvním kole narazili na duo Donaldson, Nedunčežijan, s nimiž domácí dvojice prohrávala už 0:2 na sety, po třech hodinách a osmnácti minutách však tento zápas dokázala otočit ve svůj prospěch, když vyhrála 6:7 (4), 5:7, 7:6 (3), 6:0, 6:3. V následujícím kole je čekal druhý nasazený pár Herbert, Mahut, který loni získal na tomto majoru titul. Počítalo se tedy s rychlým koncem outsiderů. 

Úvodní set nenasvědčoval ničemu mimořádnému. Favorité v osmé hře získali první brejk, ten potvrdili po druhém využitém setbolu a šli tak do vedení 1:0. Domácí duo však v následující sadě vedlo rychle 5:0, set dokonce uzavřelo čistou hrou v sedmém gemu. Bylo srovnáno 1:1 na sety a pro Francouze bylo ještě hůře.

V desáté hře dalšího setu sice měli na returnu šest setbolů, tyto šance ovšem nevyužili a tak nakonec přišel na řadu tiebreak. V něm Willis s Clarkem vyhráli 7:3 a mohli pokračovat s obrovským klidem. Na začátku čtvrté sady sice museli odvracet zkraje tři brejkboly, poté však nastalo velké ticho před bouří. Opětovně se velké věci děly v desátém gemu. Zkušení tenisté totiž prohrávali 0:40 a museli tak odvrátit tři mečboly v řadě! To se jim povedlo na výbornou a v další hře naopak soupeře dokázali brejknout. Tento brejk potvrdili a byli tak psychicky na koni. Domácí hráči se nesložili a ve druhém gemu rozhodující sady využili třetí brejkbol. Do konce zápasu se ani jeden debl již nepropracoval k jediné šanci na prolomení servisu, což pramenilo v zisk sady nenasazené dvojice v poměru 6:3, která nakonec celý zápas ovládla 3:6, 6:1, 7:6 (3), 5:7, 6:3

Tenisový svět je tak po roce znovu díky Marcu Willsovi na nohou. S osmnáctiletým parťákem se totiž postarali o prvotřídní senzaci, která ještě nemusí končit. V osmifinále totiž narazí na šestnáctý nejvýše nasazený debl turnaje Marach, Pavič. Kdo ví, kde se další krásný britský příběh letos ve Wimbledonu zastaví.