Bez ztráty podání i elánu. Šafářová smetla Dodinovou a chystá se uspět na dvou frontách

- Filip Lefenda

Dlouhé čekání se vyplatilo - Lucie Šafářová si až překvapivě snadno poradila na závěr úterního programu s Francouzkou Océane Dodinovou dvakrát 6:2. Semifinalistka z roku 2014 se mohla během celého duelu opírat o fungující servis, díky kterému nečelila v zápasu ani jedné brejkové hrozbě. Šafářová, která v All England Clubu obhajuje loňské osmifinále, pomýšlí na úspěch i ve čtyřhře, v níž po boku Američanky Bethanie Mattekové-Sandsové zaútočí na zkompletování kariérního grandslamu.

Soustředěný výkon přinesl hladký postup. Aktuální česká čtyřka měla po zápase úvodního kola důvody k úsměvu. „Našla jsem asi recept na trávu,“ smála se v hodnocení pro Radiožurnál. „Ale ne. Tak nějak jsem dobře servírovala, i na těch předešlých turnajích,“ zamýšlela se nad receptem na úspěch. „Na trávě navíc platí i má levácká rotace,“ dodala hbitě.

Je to skutečně tak. Češka nenabídla francouzské protivnici, jež je v žebříčku jen o patnáct příček za ní, jedinou brejkovou příležitost, což nebývá v ženském tenise zase tak častý jev. Sama Šafářová pak „kradla“ podání ve čtyřech případech.

Poprvé se tak stalo ve třetí hře úvodního setu, kdy se na příjmu dostala do náskoku 40:0. Dodinová následně snížila, druhý brejkbol už ale neodvrátila. O dva gemy později navíc servis ztratila podruhé, tentokrát již čistou hrou. Úvodní sada tak skončila výsledkem 6:2 pro českou favoritku.

A podobné to bylo také v druhém dějství. I zde přišel první úspěch na returnu ve hře číslo tři, přičemž opět platil za využitý druhý brejkbol v pořadí. Za stavu 4:2 pak Šafářová – jako přes kopírák – brala servis o deset let mladší soupeřky zase čistou hrou a následně zápas doservírovala.

Ve druhém kole čeká na semifinalistku z nedávných travnatých podniků v Nottinghamu a Birminghamu Američanka Shelby Rogersová, sedmdesátá hráčka světa.

Českou sportovkyni před startem turnaje doprovázely otazníky, jak je na tom její bolavé stehno, vinou kterého nedohrála v již zmíněném Birminghamu semifinálový duel proti krajance Petře Kvitové. „Ve svalu byla tekutina. Teď už noha drží,“ libovala si v rozhovoru pro ČTK Šafářová, která má velké cíle také ve čtyřhře.

V té budou se svou deblovou parťačkou a velkou kamarádkou Bathenií Mattekovou-Sandsovou útočit na zisk čtvrtého grandslamového titulu v řadě, čímž by zkompletovaly svou sbírku. „Je poslední, který nám chybí,“ přiznala pro ČTK obrovskou motivaci třicetiletá majitelka patnácti deblových trofejí z okruhu WTA. Tým Bucie se však na londýnské trávě nikdy neprobojoval skrze čtvrtfinále. „Půjdeme krok po kroku, ale bylo by to úžasné,“ snila Šafářová o dalším triumfu pro ČTK.

Na úvod se nejvýše nasazené duo turnaje utká s americkým párem, který tvoří Jennifer Bradyová s Alison Riskeovou. Obě jmenované již nasazené jedničky porazily letos na zelené antuce v Charlestonu, a to hladce 6:3 a 6:2.


Galerie