Bude vzrušující předělávat si kalendář, směje se po životním výsledku Rogersová

- Jan Vojkůvka

Bylo to v jejím podání jako blesk z čistého nebe. Američanka Shelby Rogersová všechny šokovala svou cestou na French Open, kde dokráčela až do čtvrtfinále. V něm nestačila na Španělku Muguruzaovou, přesto zanechala v Paříži výraznou stopu, která ji vynese na její žebříčkové maximum.

Kdo by na začátku French Open čekal tolik překvapení na druhém grandslamovém turnaji v sezoně? Nizozemka Kiki Bertensová postoupila do semifinále a to už samo o sobě je obrovským překvapením. Doslova šokem ale byla spanilá jízda Shelby Rogersové, která byla zastavena ve čtvrtfinále.

Doposud byla třiadvacetiletá tenistka nejvýše na 70. místě žebříčku, ale před Roland Garros ji náleželo až 108. místo světa. Přesto se americká hráčka nemusela účastnit kvalifikace a ušetřené síly přetavila v několik fantastických výsledků, kterými zcela zamávala papírovými předpoklady.

Jaký byl recept Rogersové na úspěchy v Paříži? V podstatě jednoduchý. „Musíte občas dělat i jiné věci než tenis. Musíte zůstat šťastní. Pokud si neužíváte to, co děláte, nemá to pak žádný důvod,“ svěřila se Rogersová. „Neměla jsem co ztratit, neměla na sebe vytvořený tlak. Byla to skvělá zkušenost a užila jsem si to,“ dodala Rogersová.

V prvním kole se Američance podařilo otočit zápas s Karolínou Plíškovou, s níž prohrála první set 3:6, ale dokázala na českou tenistku vyvinout velký tlak a nakonec ji porazit v dalších dvou setech 6:4 a 6:3. Přišlo druhé kolo a opět pozice outsiderky proti Rusce Vesninové. Ale ani ta nedokázala rozjetou Rogersovou zastavit. Rogersová se po vítězství ve dvou setech mohla připravovat na třetí kolo a další českou soupeřku.

Tou byla favorizovaná Petra Kvitová, která ale schytala od Rogersové hned dva kanáry a to v první a třetí sadě. Zcela nazmar tak vyšel druhý set, který Češka získala v tiebreaku. Výsledek 6:0, 6:7 a 6:0 znamenal pro vítěznou Rogersovou již postup do osmifinále.

Ani zde se na kurtu příliš nezdržela a opět dokázala přejít přes favorizovanou sokyni, Rumunku Beguovou. Ve čtvrtfinále čekal na rodačku z Mount Pleasant nejtěžší oříšek. Španělka Muguruzaová se nakonec skutečně ukázala jako příliš velká překážka a cesta Shelby Rogersové po prohře 5:7, 3:6 skončila.

Mladá Američanka zaznamenala fantastický úspěch a po čtvrtfinále na French Open se žebříčkem posune na 59. místo, což bude její nové maximum v kariéře. To ji otevře navíc cestu do hlavních soutěží na dalších turnajích WTA, kde se bude moci pokusit své postavení ještě vylepšovat.

„Chci na tom stavět. Odvážím si odtud spoustu pozitiv a chci v tom pokračovat po celý rok,“ věří Rogersová. „Chci dělat to, co jsem dělala teď, protože mi to v posledních týdnech pěkně vycházelo,“ usmívala se.

Rogersové právě její budoucí umístění usnadní život, jak sama přiznává. „Nebudu muset do kvalifikací na spoustě turnajů. Myslím, že se s tím snáze plánuje, protože víte, do kterých turnajů se určitě dostanete. Bude vzrušující, až budu předělávat svůj kalendář a zjišťovat, kam se po zbytek roku podívám,“ podotkla.

Doposud bylo maximem Rogersové třetí kolo z loňského US Open. Dvakrát došla do druhého kola, ale většinou vypadávala hned v úvodních zápasech hlavní soutěže či v kvalifikacích. Nastartuje jí její pařížský úspěch kariéru do zcela jiných rozměrů? Od téhle Američanky se toho můžeme dočkat spousty!