Vztek a nadávky, pak suverénní cesta za postupem! Pavlásek prožil vítěznou wimbledonskou premiéru

- Jan Vojkůvka

Prohraná úvodní sada, k tomu čtyři nevyužité setboly. Tak si premiéru v hlavní soutěži Wimbledonu rozhodně Adam Pavlásek nepředstavoval. Pak se ale něco zlomilo, český tenista se oklepal, upustil pár nadávkami páru a nakopnul se k parádnímu obratu a druhé výhře na grandslamu v kariéře.

„Byl jsem hodně naštvaný. Trošku jsem si zanadával,“ cituje Pavláska web iDnes.cz. Vztek, který českého hráče po prohrané první sadě pohltil, byl pochopitelný. V duelu s Američanem Ernestem Escobedem, který slaví právě dnes své jedenadvacáté narozeniny a věští se mu velká budoucnost zejména na betonových dvorcích, sice nebyl Pavlásek favoritem, ale průběh zápasu ukazoval, že bez šancí rozhodně není.

V prvním setu sice byl pod tlakem soupeře, na servisu se mu tolik nedařilo a v sedmém gemu přišel o podání, ale v úvodním dějství se zachránil. Srovnal na 5:5 a posléze si vynutil i zkrácenou hru, v níž vedl už 6:3. Tři setboly ale nevyužil a nepodařilo se mu proměnit ani další za stavu 7:6. Naopak následně tiebreak prohrál 7:9.

„Mlel mě, hrál rychle z ruky,“ odtušil 136. hráč světa. Obrázek hry z prvního setu ale vůbec neodpovídal dění, které se na dvorci odehrávalo ve zbytku zápasu. Na kurt nastoupil úplně jiný Pavlásek, dokázal aplikovat pestrou hru, měnil styl, nutil soupeře k chybám. Navíc začal výborně servírovat a ve zbytku utkání už nepustil Escobeda ani k jednomu brejkbolu.

„Přehodil jsem si v hlavě myšlenky, že to takhle dál nepůjde. Hned jsem ho v prvním gemu druhého setu brejknul a zbytek zápasu už jsem držel,“ uvedl pro ČTK.

Do druhé sady vstoupil Pavlásek vyhranými čtyřmi hrami v řadě a až tehdy povolil Escobedovi uhrát si jeden gem. Svou suverenitu na londýnském trávníku potvrzoval i v dalším průběhu střetnutí, výjimkou nebyly čisté hry na podání a trápení soupeře na returnu bylo pravidlem. Zrodila se výhra 6:1, 6:3, 6:1.

„Jsem strašně rád. Je to určitě lepší než dvě kola někde na challengeru. Další zápas si ve čtvrtek půjdu užít,“ podotkl Pavlásek, který by na letošní sezonu dozajista nejradši zapomněl. Ale po velkém trápení v prvních šesti měsících, v nichž jedinými světlými okamžiky byla dvě semifinále na challengerech v Ostravě a Popradu, se konečně zablýskalo na lepší časy.

Po French Open 2016 si podruhé v kariéře zahraje ve druhém kole grandslamu. Tentokrát ve slavném All England Clubu, na němž se v dalším kole potká s bývalou světovou jedničkou Novakem Djokovičem. „Je to sen. Zahrát si na velkém kurtu v Londýně s takovým hráčem, s jedním ze čtveřice Djokovič, Murray, Federer a Nadal,“ dodal pro ČTK Pavlásek.