Přípravu podřídil turnaji, po němž loni ukončil sezónu. Udělal jsem dobré rozhodnutí, je před Wimbledonem přesvědčen Federer

- Filip Lefenda

V pokročilém tenisovém věku obětoval celou antukovou část sezóny přípravě na trávu, kde mohou naplno vyniknout jeho schopnosti. Pětatřicetiletý Roger Federer dorazil do Londýna jakožto sedminásobný wimbledonský vítěz v roli jednoho z největších favoritů.

Do travnaté části sezóny nevstoupil vůbec ideálně, když ve Stuttgartu prohrál s domácím veteránem Haasem, o týden později v oblíbeném Halle už ale opět dominoval. Na divácky vůbec nejúspěšnějším ročníku turnaje došel až do finále, v němž zdolal talentovaného Němce Alexandera Zvereva a podeváté v kariéře tak zvedl nad hlavu trofej pro celkového vítěze.

Nyní je na programu vrchol travnaté části sezóny – slavný Wimbledon. „Udělal jsem dobré rozhodnutí, nebylo kompromisů,“ ohlížel se na tiskové konference za vynechanou antukou. „Dává mi to ty nejlepší šance na trávě, a proto se už nebudu za svým rozhodnutím nijak ohlížet zpět,“ nelituje více jak dvouměsíční zápasové pauzy.

„Zpočátku jsem byl připraven hrát alespoň v Paříži, ale necítil jsem se na to hrát v Madridu a Římě,“ přiznal majitel osmnácti grandslamových trofejí. „Věděl jsem, že ucházet se o vítězství na těchto turnajích by mě připravilo o větší šance na Wimbledon. Cítili jsme to všichni stejně. Bylo lepší si odpočinout a dát vše do zbývající části sezóny. Ne pouze do té travnaté, ale i té na rychlých amerických betonech,“ rozváděl dál Federer své rozhodnutí.

Tenista, který kromě Australian Open letos triumfoval také na zámořských „tisícovkách“ v Indian Wells a Miami, se však v očích fanoušků sám dostal pod větší tlak. Ti budou nyní očekávat velký výsledek. Naposledy vyhrál Federer Wimbledon v roce 2012. V letech 2014 a 2015 došel do finále, před rokem mu vystavil Kanaďan Raonic stopku „už“ v semifinále. Jak se později ukázalo, tato porážka byla posledním vystoupením Švýcara v sezóně.

„V průběhu celé travnaté části sezóny jsem měl problémy s kolenem,“ ohlížel se zpět za loňským létem Federer. V únoru téhož roku se musel podrobit i operaci a předčasný konec ročníku chtěl využít k další rehabilitaci. Vystrašil ho také pád během utkání s Raonicem. „Následovalo rozhodnutí vynechat poslední čtyři měsíce. Bylo to důležité proto, abych se mohl plně doléčit a vrátit se zpět ještě silnější,“ dodal Švýcar, který tak přišel o US Open i olympiádu v Riu.

Zpět do současnosti. Hlavními favority Wimbledonu jsou zkušení mazáci, první pětka světového žebříčku patří hráčům starším třiceti let. Kde je tenisové mládí? „Myslím, že Alexander Zverev a Nick Kyrgios ukázali, co umí a jak dobří dokážou být,“ jmenuje možné spolukandidáty na celkové vítězství. „Hráči jako Raonic, Nišikori nebo Dimitrov zde budou také nebezpeční. Nikoho by nepřekvapilo, kdyby došli daleko,“ zamyslel se Federer nad dalšími adepty.

„Pokud se ale bavíme nikoliv pouze o dobrém výsledku, ale o celkovém triumfu na Wimbledonu, tak k tomu vede samozřejmě dlouhá cesta,“ dodal na závěr švýcarský fenomén, jenž se v úvodním kole střetne s Ukrajincem Dolgopolovem, s nímž dosud ve třech vzájemných zápasech ani jednou neklopýtl.