Chci se soustředit na sebe, ne na body a pořadí v žebříčku, říká před startem Wimbledonu zranitelná jednička Kerberová

- Filip Lefenda

Dalo by se říci, že předcházející pařížský grandslam pro ni skončil stejně rychle, jako začal. Světová jednička Angelique Kerberová vypadla na květnovém Roland Garros hned v úvodním kole, když jí nedala nejmenší šanci Ruska Makarovová, s níž uhrála v obou setech shodně jen dva gemy. „Na Wimbledonu startuji zase od nuly,“ zůstává v klidu před travnatým grandslamem, na němž bude obhajovat loňské finále, devětadvacetiletá Němka. Ta ví, že o svůj výsostný post může po turnaji přijít, chce se však soustředit hlavně sama na sebe.

Nečeká ji jednoduchý úkol. V londýnském All England Clubu bude obhajovat loňské finále, v němž prohrála až s fenomenální Američankou, v současnosti těhotnou, Serenou Williamsovou. Letos však Kerberová, co by světová jednička, nepodává vůbec dobré výkony a pole pronásledovatelek se na post tenisové královny neustále dotahuje. Tak třeba Karolína Plíšková bude v pondělním vydání žebříčku od Kerberové vzdálena už jen 180 bodů.

A tak je Němka pod tlakem. „Pro mě jde o další turnaj, další grandslam. Jak víte, stát se může všechno, hlavně na takto velké akci,“ hovořila v sobotu na tiskové konferenci k zástupcům médií. „V hlavě se na turnaj den za dnem připravuji, stejně jako před rokem. Budu se snažit hrát opět dobrý tenis,“ říká hráčka, která si v rámci přípravy střihla turnaj v Eastbourne. Kerberová na něm postupně porazila Kristýnu Plíškovou a Španělku Arruabarrenaovou, ve čtvrtfinále ale neuhrála ani set s domácí Kontaovou.

Rok 2016 byl pro Němku jako z říše snů. Vyhrála Australian a US Open, zahrála si finále Wimbledonu a zakončila rok jako světová jednička. Letošní sezóna se ovšem jeví spíše jako noční můra. V Melbourne vypadla ve čtvrtém kole, v Paříži hned v prvním, a zahrála si od začátku roku jen jediné finále. Není tak divu, že ačkoliv je žena pocházející z Brém nejvýše nasazenou hráčkou, hned čtyři další soupeřky ji mohou na konci turnaje o post světové jedničky připravit.

„Samozřejmě se budu snažit pozici si udržet,“ řekla s úsměvem. „Ale ve výsledku jsem tu hlavně od toho, abych se snažila hrát zápas od zápasu a soustředila se pouze na svá vystoupení, nikoliv na pořadí v žebříčku nebo body, které obhajuji,“ dodala Kerberová, která se s podobnými otázkami musí v poslední době vypořádávat poměrně často.

Na Wimbledon se každopádně těší. „Je skvělé být zase zpátky. Když jsem dorazila, vybavila se mi v hlavě spousta skvělých vzpomínek. Takže je samozřejmě velmi příjemné být opět na wimbledonské trávě,“ pochvaluje si Němka londýnskou grandslamovou atmosféru.

Turnaj začne soubojem s americkou kvalifikantkou Irinou Falconiovou, 246. hráčkou žebříčku, proti které bude Kerberová plnit roli velké favoritky. Pokud postoupí do třetího kola, může narazit na Lucii Šafářovou. Za předpokladu úspěchu jsou dalšími potenciálními soupeřkami Garbiňe Muguruzaová, Světlana Kuzněcovová, nebo Agnieszka Radwaňská. Má ale současná Kerbová se svým defenzivním stylem na to zopakovat loňský výsledek?

„Jsem zde, abych hrála dobrý tenis. Budu se snažit vyhrát každý zápas. Na tréninkových kurtech jsem hrála opravdu dobře, za což jsem ráda. Nyní musím vše přenést i do zápasů,“ ví, že poctivá tréninková dřina nemusí vždy automaticky znamenat úspěch. „Myslím, že je to spíše o mé hlavě. Nechci na sebe nakládat pro tento turnaj příliš mnoho tlaku,“ uzavřela povídání s novináři německá světová jednička.