VIDEO: Takhle zuří Groth! Nejprve zahodil šanci, poté zničenou raketu

- Filip Lefenda

Jedním z vůbec nejvyrovnanějších střetnutí úvodního kola wimbledonské kvalifikace bylo to, které obstarali Australan Sam Groth a Simone Bolelli z Itálie. Prvně jmenovaný přijel do Roehamptonu skvěle připraven – vždyť na trávě letos odehrál už jedenáct střetnutí – a byl tak v duelu velkým favoritem. S protivníkem, který stál letos na zeleném pažitu poprvé, však prohrál ve třech setech. V tom rozhodujícím po velké bitvě poměrem 9:11, když při mečbolu soupeře zahrál na podání dvojchybu, čímž ztratil v duelu vůbec poprvé (a naposledy) servis. Vztek Australana byl proto pochopitelný…

Vše mu hrálo do karet. Hra, kterou zakládá na silném podání, i jedenáct odehraných duelů na trávě v rámci přípravy na wimbledonskou kvalifikaci. Sam Groth chtěl v Roehamptonu bojovat o hlavní soutěž, místo toho ale vypadl už v úvodním kole.

Přemohl jej antukář Simone Bolelli, který místo travnatých turnajů volil týdny před kvalifikací ty antukové – zkrátka Ital každým coulem. V utkání s Grothem tak favoritem nebyl, přesto vyhrál v tiebreaku první set. V tom druhém už tahal za kratší konec pomyslného provazu, když jej Groth porazil 6:2 a zdálo se, že se misky vah přiklánějí na stranu favorita od protinožců. Třetí set už ale opět nabídl dramatickou podívanou.

Bolelli za stavu 7:6 neproměnil mečbol, o šest her později už mu ale výrazně dopomohl soupeř. Devětadvacetiletý Groth, který do té doby neztratil v zápase ani jednou servis, na podání totálně selhal, když zahrál dvojchybu a připravil se tak o možnost zahrát si Wimbledon vlastní minelou. Není tak divu, že i pod posvátnou rouškou grandslamového svátku dal prostor svým emocím, když nejprve rozšlápl raketu a po podání rukou ji odhodil kdesi do dálky. Tak třeba za rok.