Denní menu, 29.6.2017: Kar. Plíšková zvládla v Eastbourne také druhý čtvrteční zápas, Strýcová naopak obrat nedokonala

- Filip Lefenda, Radek Štohl

Turnaj v Eastbourne narušuje pro Britské ostrovy tolik typický déšť, a proto dne na některé hráčky čekala i dvě utkání. Karolína Plíšková nejprve v osmifinálovém zápase porazila Číňanku Šuaj Pcheng ve dvou setech, aby poté mohla otočit duel se Světlanou Kuzněcovovou. Svou osmifinálovou soupeřku poznala po čtvrteční dohrávce i Barbora Strýcová, která s Američankou Davisovou dokázala uspět ve dvou setech. Ve večerních hodinách jí čekal ještě zápas o semifinále, ve kterém měla brejk v posledním setu k dobru, nakonec však utkání vyhrát nedokázala. Zdeněk Kolář na challengeru v Miláně potrápil Argentince Delbonise, nakonec ale padl ve třech setech. V Roehamptonu vyvrcholila mužská část kvalifikace Wimbledonu, v níž uspěl Lukáš Rosol. Barbora Krejčíková ani Marie Bouzková své zápasy druhého kvalifikačního kola nezvládly.

NA ROZJEZD

12:00

ROSOL SE KVALIFIKOVAL DO HLAVNÍ SOUTĚŽE WIMBLEDONU: Lukáš Rosol si poprvé od loňského US Open zahraje v hlavní soutěži grandslamu! Ve Wimbledonu se český hráč představí pošesté v řadě. Poslední krok jednatřicetiletý tenista zvládl, když porazil Dariana Kinga 6:4, 3:6, 6:3, 6:4. V celém zápase viděli diváci deset brejků, šest z nich si připsal právě vítěz posledního kola kvalifikace. Jméno soupeře pro první kolo se zkušený Rosol dozví v pátek dopoledne.

Podrobněji se wimbledonské kvalifikaci věnujeme v samostatném článku.

 

HLAVNÍ CHOD

12:30

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ ZVLÁDLA VE ČTVRTEK DVA VÍTĚZNÉ ZÁPASY: Karolína Plíšková může i nadále snít o obhajobě loňského finále v Eastbourne. Česká tenistka v osmifinálovém utkání přehrála Šuaj Pcheng 7:6 (3), 6:4, se kterou musela v obou setech obracet nepříznivé skóre. V úvodní sadě Plíšková prohrávala již 1:4, za stavu 5:4 však neúspěšně podávala na vítězství v setu. Ten musel rozhodnout až tiebreak, v němž česká hráčka byla nejprve o minibrejk pozadu. Rychle ho ovšem stáhla a nakonec vyhrála zkrácenou hru 7:3. Ve druhém setu ztratila finalistka z minulého roku servis v pátém gemu, v osmé hře si ho vzala po čtvrtém využitém brejkbolu zpátky, aby o dva gemy později dalším brejkem využila první mečbol v zápase. O postup do semifinále se pětadvacetiletá tenistka střetne s Kuzněcovovou. - Karolína Plíšková (3.) – Šuaj Pcheng (CHN, 38.) 7:6 (3), 6:4

Zápas o semifinálové vystoupení třetí hráčka světa zvládla, když porazila Světlanou Kuzněcovovou 6:7 (7), 6:2, 6:4. Úvodní set byla Češka dvakrát brejk pozadu, vždy dokázala toto manko vyrovnat a nakonec o osudu setu musel rozhodnout až tiebreak. V něm vedla Plíšková 6:3 a celkově měla čtyři setboly, ani jeden však nevyužila a prohrála 7:9. Další sada nabídla pro favoritku dva brejky, díky kterým dotáhla utkání do třetího setu. Toto dějství začala lépe Kuzněcovová, ta ziskem brejku ve druhém gemu vedla posléze 4:1. Nedávná semifinalista French Open dokázala ovšem pěti získanými gemy v řadě tento duel zvrátit ve svůj prospěch. V semifinále narazí na Johannu Kontaovou.

 

A KDO NEMÁ DOST...

11:00

KOLÁŘ PADL VE TŘECH SETECH S DELBONISEM: Zdeněk Kolář v osmifinále challengeru v Miláně pořádně potrápil argentinského favorita Federica Delbonise, vítěze posledního turnaje stejné kategorie z Todi. Se soupeřem, který je i finalistou nedávného challengeru v Prostějově, Kolář prohrál až v koncovce třetí sady, a sice 3:6, 7:5 a 4:6. Delbonis tak zaznamenal už sedmou výhru v řadě.

Kolář nabral hned zkraje zápasu manko dvou her, které ale rychle dokázal smazat. Klíčový moment tak přišel v osmé hře, kdy Čech na servisu odvrátil čtyři brejkboly, o podání ale nakonec stejně přišel. A ačkoliv měl možnost si ho hned vybojovat zpět, brejkbol neproměnil. Ve druhém dějství servíroval Čech za stavu 5:3 na zisk sady, servis ale ztratil. Posléze při skóre 5:5 odvrátil Kolář dvě brejkové hrozby, aby následně kradl servis on sám! Šlo se tak přeci jen do rozhodujícího setu.

V něm se dostal argentinský favorit do náskoku 4:2, Kolář ale ještě zmobilizoval zbytky sil a dotáhl se na nerozhodný stav. Jenže poslední dva gemy utkání patřily Delbonisovi. Ten se v deváté hře dostal na skóre 40:0, a ačkoliv dva brejkboly Kolář odvrátil, ten poslední již ne. V následujícím gemu už Jihoameričan na podání nezaváhal a prvním mečbolem zápas ukončil. – Federico Delbonis (ARG, 97.) – Zdeněk Kolář (254.) 6:3, 5:7, 6:4

Češi v akci

Strýcová v osmifinále porazila Davisovou, ve čtvrtfinále pak nezvládla úspěšně dotáhnout
Barbora Strýcová v Eastbourne nejprve postoupila již mezi osmičku nejlepších, když v osmifinále vyřadila Lauren Davisovou (29.) po setech 7:5, 6:2. Česká tenistka byla v prvním setu dvakrát o brejk napřed, protihráčka jí však dokázala v těchto dvou případech dorovnat. V jedenáctém gemu využila zkušenější hráčka druhý brejkbol v gemu, po kterém udržela servis, díky čemuž si připsala toto dějství na své konto. I ve druhém setu byla jednatřicetiletá hráčka díky rychlému brejku v úvodní hře o krok napřed. O vedení sice ve čtvrté hře přišla, Davisová si ovšem nedokázala v pátém a sedmém gemu udržet podání, což se ukázalo jako rozhodující. Ve čtvrtfinále se vítězka utká s Watsonovou.

V tomto duelu však prohrála 1:6, 6:1, 4:6. Česká hráčka nezvládla první sadu, ve které prohrála kvůli dvěma ztraceným podáním. V následujícím setu v prvním gemu odvrátila čtyři brejkboly, aby poté dvakrát v setu udeřila získaným podáním soupeřky. Ve třetím dějství zkušená tenistka sebrala protihráčce ve třetí hře servis a mohlo se zdát, že je po utkání. V osmé hře si však nedokázala udržet podání, což se stalo i v závěrečném desátém gemu.

Hlaváčková uspěla ve čtvrtek ve dvou super tiebreacích
Andrea Hlaváčková společně s Timeou Babosovou postoupily v Eastbourne do semifinále čtyřhry. Tento debl prvně zvládl osmifinálové utkání, když porazil dvojici Čchan, Niculescuová, se kterou si poradil 6:3, 4:6, 10:6. Třetí nasazené duo v úvodním setu získalo dva brejky, na začátku nové sady však ztratilo podání, což se jim již nedokázalo napravit. Do super tiebreaku však favoritky naskočily s přehledem, získaly rychlý minibrejk a nakonec postoupily mezi osmičku nejlepších. 

K večeru stjeně jako Karolína Plíšková a Barbora Strýcová, musela rovněž Andrea Hlaváčková odehrát ve čtvrtek v Eastbourne dva zápasy. Zkušená tenistka společně s Timeou Babosovou v tomto duelu porazily dvojici Ostapenková, Srebotniková, kterou zdolaly 2:6, 6:0, 10:5. V boji o finále narazí třetí nasazená dvojice na debl Bartyová, DellAcquaová.

Veselý v deblu dobře rozehranou druhou sadu nevyužil a v Eastbourne končí
Jiří Veselý spojil tento týden síly s Diego Schwartzmanem, aby společně vytvořili pár pro turnaj v Eastbourne. Ve čtvrtfinálovém duelu však nestačili na debl Begemann, Molteni, se kterým prohráli 3:6, 6:7 (6). Česko-argentinská dvojice po nevydařeném úvodním setu měla šanci ve druhé sadě, v níž ve čtvrté hře vzala soupeřům podání, následně však brejk potvrdit nedokázala. Dějství skončilo až ve zkrácené hře, v té však uspělo zkušenější duo, které využilo třetí mečbol.

Krejsová splnila roli favoritky s obtížemi
Petra Krejsová se ve Stuttgartu, kde se tento týden koná podnik ITF, představí ve čtvrtfinále. Druhá nasazená v osmifinále porazila domácí Lauru Schaederovou 6:4, 4:6, 6:2 a o postup do další kola bude plnit roli favorizované hráčky proti Julii Grabherové.

Kolodziejová si v Polsku zahraje čtvrtfinále
Pětadvacetitisícový turnaj v polské Toruni pro Miriam Kolodziejovou (451.) nekončí. Dvacetiletá Češka si ve čtvrtek poradila ve dvou setech výsledkem 6:3, 6:4 s osmou nasazenou Annou Morginovou (352.) z Ruska a zahraje si v pátek o semifinále.

Dvouhra pro Zaryckou ve Stuttgartu skončila
Pouhé čtyři gemy uhrála proti osmé nasazené Argentince Catalině Pellaové (334.) Anastasia Zarycká (395.) na pětadvacetitisícovém turnaji v německém Stuttgartu. Po vypadnutí z dvouhry však Češka zůstává ještě ve čtyřhře, kde odpoledne nastoupí k čtvrtfinálovému utkání po boku Rusky Lejkinové.

Kilnarová po skreči soupeřky postupuje
Pouhých 28 minut strávila na kurtu v belgickém De Haanu Monika Kilnarová (634.). Šesté nasazené hráčce utkání za stavu 4:1 domácí držitelka divoké karty Luna Meersová vzdala.

ATP/WTA

Wimbledon (muži, GBR, 14 840 000 GBP, tráva, finále kvalifikace dvouhry)
Darian King (BAR, 119.)[8] – LUKÁŠ ROSOL (213.) 4:6, 6:4, 3:6, 4:6

Wimbledon (ženy, GBR, 14 840 000 GBP, tráva, 2. kolo kvalifikace dvouhry)
Destanee Aiavaová (AUS, 170.)
– BARBORA KREJČÍKOVÁ (141.)[22] 6:2, 6:1
Lin Ču (CHN, 113.)[4] – MARIE BOUZKOVÁ (212.) 3:6, 6:3, 6:2

Podrobněji se wimbledonské kvalifikaci věnujeme v samostatném článku.

Aegon International Eastbourne (muži, GBR, 635 660 EUR, tráva, čtvrtfinále čtyřhry)
Begemann (GER), Molteni (ARG)
– Schwartzman, VESELÝ 6:3, 7:6 (6)

Aegon International Eastbourne (ženy, GBR, 819 000 USD, tráva)

Osmifinále dvouhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (3.)[3] – Šuaj Pcheng (CHN, 38.) 7:6 (3), 6:4
BARBORA STRÝCOVÁ (23.) – Lauren Davisová (USA, 29.)[LL] 7:5, 6:2

Čtvrtfinále dvouhry:
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (3.)[3] - Světlana Kuzněcovová (RUS, 8.)[7] 6:7 (7), 6:2, 6:4
BARBORA STRÝCOVÁ (23.) - Heather Watsonová (GBR, 126.) 1:6, 6:1, 4:6

Osmifinále čtyřhry
Babosová (HUN), HLAVÁČKOVÁ [3] – Čchan (TPE), Niculescuová (ROU) 6:3, 4:6, 10:6.

Čtvrtfinále čtyřhry

Babosová (HUN), HLAVÁČKOVÁ [3] - Ostapenková (LOT), Srebotniková (SLO) 2:6, 6:0, 10:5

Challenger tour

Aspira Tennis Cup Trofeo BCS, Milán (muži, ITA, 43 000 EUR, antuka)

Osmifinále dvouhry
Federico Delbonis (ARG, 97.)[3] – ZDENĚK KOLÁŘ (254.) 6:3, 5:7, 6:4

Čtvrtfinále čtyřhry
Bednarek (POL), Pel (NED) – Grigelis (LTU), KOLÁŘ PŘELOŽENO NA PÁTEK

ITF/Futures

Aegon Southsea Trophy (ženy, GBR, 100 000 USD, tráva, semifinále čtyřhry)
Aojamaová (JPN) Jang (CHN)[1]
– Ninomijaová (JPN), VORÁČOVÁ 7:5, 6:2

Breda Future+ (muži, NED, 25 000 USD, antuka, osmifinále dvouhry)
JAN MERTL (344.)[4] – Tobias Simon (GER, 538.) 4:6, 6:2, 3:6
Boy Westerhof (NED, 515.)[8] – MAREK GENGEL (651.) 6:1, 7:5

Internationale Württembergische Damen-Tennis-Meisterschaten um den Stuttgarter Stadtpokal (ženy, GER, 25 000 USD, antuka)

Osmifinále dvouhry
Catalina Pellaová (ARG, 334.)[8] – ANASTASIA ZARYCKÁ (395.) 6:1, 6:3
Laura Schaederová (GER, 344.) – PETRA KREJSOVÁ (228.)[2] 4:6, 6:4, 2:6

Čtvrtfinále čtyřhry
Lejkinová (RUS), ZARYCKÁ – Jegiolková (POL), Schollová (USA)[2] 6:7 (2), 3:6

Bella Cup 2017, Toruň (ženy, POL, 25 000 +H USD, antuka)

Osmifinále dvouhry
MIRIAM KOLODZIEJOVÁ (451.) – Anna Morginová (RUS, 352.)[8] 6:3, 6:4

Čtvrtfinále čtyřhry
KOLODZIEJOVÁ, MALEČKOVÁ – Chwalinská, Hertelová (obě POL) PŘELOŽENO NA PÁTEK

WARMIA I MAZURY OPEN, Mragowo (muži, POL, 15 000 USD, antuka, semifinále čtyřhry)
Kestelboim (ARG), Vavassori (ITA)[1] – Massara (ITA), POLJAK [3] PŘELOŽENO NA PÁTEK

De Haan (ženy, BEL, 15 000 USD, antuka, osmifinále dvouhry)
Luna Meersová (BEL, -)[WC] – MONIKA KILNAROVÁ (634.)[6] 1:4 skreč Meersová 
NATÁLIE NOVOTNÁ (1193.)[Q] – Alice Rameová (FRA, 1011.)[Q] 3:6, 4:6

Egypt Men's Futures (muži, EGY, 15 000 USD, tvrdý povrch, osmifinále dvouhry) 
MICHAL SCHMID (668.) [7] - Junior Alexander Ore (USA, 1835.) 3:6, 6:3, 6:4