Všechno nejlepší! Markéta Vondroušová slaví osmnáctiny

- Jiří Vachtl

Markéta Vondroušová slaví ve středu 28. června své osmnácté narozeniny. Česká tenistka má za sebou rok plný zvratů, premiér a velkých výher. Pojďme si jej společně připomenout.

Zranění lokte a půlroční pauza
Úvod roku 2016 vyšel Vondroušové poměrně dobře a mladá tenistka tak začala stoupat světovým žebříčkem vzhůru. V dubnu obdržela od organizátorů J&T Banka Prague Open divokou kartu a poprvé v kariéře si zahrála v hlavní soutěži turnaje WTA. Před domácím publikem navíc dosáhla velkého vítězství, když vyřadila Oceane Dodinovou a postoupila do druhého kola. V něm už ji zastavila zkušená Samantha Stosurová. O několik týdnů později čekala Vondroušovou juniorka Roland Garros. V tu dobu ji začal trápit loket levé ruky. Česká juniorka si kvůli záhadnému zranění musela dát od tenisu téměř půlroční pauzu. Sama tenistka přiznala, že ani lékaři si s jejím zraněním nevěděli rady.

Návrat na dvorce
K tenisu se Vondroušová vrátila až koncem prosince, kdy si zahrála českou extraligu. Hráčce pražského ČLTK nakonec nejspíše pomohla změna raket, a také speciální posilovací cviky zraněné ruky. Do nové sezony pak kvůli půlroční pauze vstupovala až z páté stovky žebříčku. Úvod roku však české tenistce vyšel fantasticky. Vondroušová vyhrála neuvěřitelných dvacet zápasů v řadě, díky čemuž získal tituly na turnajích ITF ve Stuttgartu a Grenoblu, a také došla do finále v Perthu. Nadějná juniorka nakonec stihla do konce března vyhrát celkem 32 utkání a vyhoupla se tak na 222. místo žebříčku.

Zlomový turnaj v Bielu
Do širšího povědomí českých fanoušků pak vešla v dubnu letošního roku, kdy se zúčastnila turnaje WTA v Bielu. Česká juniorka se tehdy probila přes náročnou tříkolovou kvalifikaci až k senzačnímu titulu. Cestou k turnajovému triumfu vyřadila tři hráčky první stovky světového žebříčku - Barboru Strýcovou, Kristýnu Plíškovou nebo Anniku Beckovou. 

Fed Cup
Po zisku premiérového titulu na okruhu WTA si však Vondroušová moc neodpočinula. Rodačka ze Sokolova byla totiž povolána do českého fedcupového výběru, který následující týden hrál semifinálové klání proti Spojeným státům. Česká tenistka se tak ve spěchu přesunula na Floridu. Kapitán Petr Pála ji hned dal důvěru a Vondroušová si tak odbyla další premiéru, tentokrát v českém fedcupovém týmu. V úvodním víkendovém duelu ji však americká bombarďačka Coco Vandewegheová nedala mnoho šancí. Za nepříznivého stavu 1:2 vsadil Pála na mladou tenistku znovu. A Vondroušová mu jeho důvěru splatila, když porazila 36. hráčku světového žebříčku Lauren Davisovou 6:2, 7:5 a vyrovnala tak klání na 2:2.

 

❤??

Příspěvek sdílený Markéta Vondroušová (@marketavondrousova),Dub 24, 2017 v 9:34 PDT

Grandslamová premiéra
Koncem května pak Vondroušovou čekala další premiéra – start v kvalifikaci grandslamového Roland Garros. Česká tenistka byla v Paříži kvůli svým předchozím výsledkům velkou favoritkou na postup. A papírové předpoklady dokázala naplnit, když v kvalifikačních bojích ztratila dohromady pouze sedm gemů! Mladá Češka tak po třech hladkých výhrách poprvé v kariéře prošla do hlavní fáze grandslamového turnaje. Suverénní jízda české tenistky neskončila ani v prvním kole, kde domácí Amandine Hesseové povolila uhrát pouhou jednu hru. Vondroušovou nakonec zastavila až 26. nasazená tenistka Daria Kasatkinová, která ji ve vyrovnaném zápase přehrála 7:6, 6:4.

Markétu Vondroušovou nyní čeká slavný Wimbledon. Česká tenistka se díky svému žebříčkovému postavení (77.) dostala rovnou do hlavní soutěže. Všichni se již těšíme, co mladá Češka předvede. Rychlá tráva by totiž její aktivní hře mohla svědčit…