Kvitová otočila finále v Birminghamu a slaví dvacátý titul z okruhu WTA!

- Filip Lefenda

Petra Kvitová přetavila své druhé letošní turnajové vystoupení v zisk jubilejního dvacátého singlového titulu z okruhu WTA! Češka na trávě v Birminghamu otočila po prohraném prvním setu utkání s Australankou Ashleigh Bartyovou, kterou zdolala 4:6, 6:3 a 6:2. V duelu si dvojnásobná wimbledonská šampionka pomohla mimo jiné i esy, tím třináctým celé střetnutí ukončila.

Po utkání zářila jako sluníčko. „Je to krásná trofej,“ přitakávala moderátorovi přímo na kurtu přemožitelka Bartyové Petra Kvitové. Když hrála s australskou soupeřkou před pěti lety poprvé, povolila jí na antuce jen tři gemy. Dnes to ale bylo o poznání složitější.

„Myslím, že na trávě hraje ráda. Je za ní skvělý týden. Gratuluju jí a přeji hodně štěstí na Wimbledonu,“ ocenila úspěch 77. hráčky světa čerstvá birminghamská šampionka. 

Kvitová zvládla další travnaté finále. To předešlé úspěšně absolvovala v roce 2014 ve Wimbledonu. „Travnatá finále hraji ráda. Kéž by jich bylo ještě více,“ přiznala s úsměvem. „Pořád mám před sebou spoustu práce, ale byl to zde skvělý týden. Děkuji organizátorům za divokou kartu. Moc děkuji za pomoc. Byl to výtečný turnaj,“ pokračovala Kvitová, která bude na letošním grandslamu v All England Clubu opět jednou z horkých favoritek.

„Těšila jsem se na trávu. Chtěla jsem na ní hrát a zlepšit svou hru. Neměla jsem žádná konkrétní očekávání, nedávala si cíle. Snažila jsem se pouze hrát co nejlépe a to se mi povedlo. Snad to tak půjde i dále,“ věří Češka.

Průběh finále gem po gemu

SET: PETRA KVITOVÁ – ASHLEIGH BARTYOVÁ 4:6, 6:3, 6:2
Petra Kvitová to dokázala! Češka doservírovala utkání čistou hrou a při svém teprve druhém letošním turnajovém vystoupení získává na oblíbené trávě cenný titul! Paráda!

Petra Kvitová – Ashleigh Bartyová 4:6, 6:3, 5:2 (ztracené podání!)
Bartyová má za sebou nepovedený gem na servisu, v němž nezískala jediný fiftýn! Kvitová naopak výborně returnovala a od jubilejního dvacátého titulu z okruhu WTA už ji dělí jen jediná vyhraná hra!

Petra Kvitová – Ashleigh Bartyová 4:6, 6:3, 4:2
Petra brejk potvrzuje a stejně jako na začátku setu vede o dva gemy! Náskok české hráčky postupně narostl až na 40:0. Poté sice Kvitová nevměstnala jeden ze svých forhendů do kurtu, vzápětí už ale favoritka bodovala a vede 4:2.

Petra Kvitová – Ashleigh Bartyová 4:6, 6:3, 3:2 (ztracené podání!)
Jenže Kvitová reaguje stejnou mincí! Bartyová vedla už 40:0, zdánlivě ztracený gem ale dokázala Češka získat pro sebe. Za stavu 40:40 si Petra pomohla výborným returnem a brejkbol posléze využila!

Petra Kvitová – Ashleigh Bartyová 4:6, 6:3, 2:2 (ztracené podání!)
To je škoda! Petra vedla při podání 30:0, soupeřka ale poté zaznamenala šňůru čtyř vyhraných výměn v řadě a manko brejku tak Bartyová smazává.

Petra Kvitová – Ashleigh Bartyová 4:6, 6:3, 2:1
Také ve třetím gemu rozhodujícího setu se Češka dostala na zajímavý stav 30:30. Bartyová poté vyrazila na síť, kde si došla pro gembol a využila jej. Australanka tak snižuje.

Petra Kvitová – Ashleigh Bartyová 4:6, 6:3, 2:0
Eso i přímé body z podání. Češka bez problémů hájí servis a potvrzuje předešlý brejk.

Petra Kvitová – Ashleigh Bartyová 4:6, 6:3, 1:0 (ztracené podání!)
Ideální vstup do rozhodující sady! Kvitová se dostala ke dvěma brejkbolům a hned první využila!

SET: PETRA KVITOVÁ – ASHLEIGH BARTYOVÁ 4:6, 6:3
Na druhý pokus už to Kvitové vyšlo! Za stavu 15:15 si Češka pomohla esem z druhého podání a následně se dalším dobrým servisem dopracovala ke dvěma setbolům. Hned první z nich přetavila jubilejním desátým esem v zisk druhého setu a srovnání stavu na 1:1!

Petra Kvitová – Ashleigh Bartyová 4:6, 5:3
Nyní si Bartyová přizvala na pomoc skvělý servis a čistou hrou se dotahuje na rozdíl dvou her. Kvitová přesto bude mít za pár chvil možnost reparátu dopodávat druhou sadu do zdárného konce.

Petra Kvitová – Ashleigh Bartyová 4:6, 5:2 (ztracené podání!)
Nebo ne? Petra vedla na podání 30:0, Bartyová ale poté zvládla pro ni nepříjemně se vyvíjející gem otočit a snižuje.

Petra Kvitová – Ashleigh Bartyová 4:6, 5:1 (ztracené podání!)
I díky skvěle zahranému kraťasu se Kvitová dostala ke dvěma brejkbolům. První z nich zlikvidovala Australanka přímým bodem z podání, po druhém servisu už se šlo do výměny. Kvitová se dobře bránila a donutila soupeřku chybovat. Na spadnutí je tak třetí set!

Petra Kvitová – Ashleigh Bartyová 4:6, 4:1
Petra za stavu 40:15 promarnila dva gemboly, což ji posléze mohlo hodně mrzet. Bartyová se totiž probojovala k výhodě, kterou musela Češka hasit šikovně umístěným forhendem do rohu dvorce. Následně se již pomyslné misky vah přiklonily na stranu Kvitové.

Petra Kvitová – Ashleigh Bartyová 4:6, 3:1
Teď už Bartyová snižuje, když čtvrtou hru druhé sady zakončila svým čtvrtým dnešním esem. Kvitové povolila jediný míč.

Petra Kvitová – Ashleigh Bartyová 4:6, 3:0
Turnajová sedmička brejk potvrzuje a dostává se na koně! Za stavu 40:15 si Kvitová vyžádala na pomoc jestřábí oko, to se ale přiklonilo na stranu Bartyové. Chyba australské hráčky ale vzápětí přisoudila také tento gem Petře Kvitové!

Petra Kvitová – Ashleigh Bartyová 4:6, 2:0 (ztracené podání!)
Nejprve trpělivost, v závěru gemu dva skvělé returny! Petra Kvitová bere vůbec poprvé v utkání soupeřce servis a na prahu druhé sady vede 2:0!

Petra Kvitová – Ashleigh Bartyová 4:6, 1:0
Zbytečné komplikace pro Kvitovou, která zkraje druhého dějství vedla už 40:0, nakonec ale ještě musela bojovat o servis skrze shodu. K brejkbolu nicméně soupeřku nepoustila a ujímá se tak vedení.

SET: PETRA KVITOVÁ – ASHLEIGH BARTYOVÁ 4:6
Tak to je velká škoda! Kvitová se tentokrát na příjmu přihlásila velmi hlasitě o slovo a postupně se šikovně propracovala ke dvěma brejkovým možnostem, jejichž zužitkování by znamenalo srovnání stavu. Jenže v prvním případě poslala Češka po druhém podání bekhend do sítě, vzápětí skončil po dobře umístěném forhendu Bartyové míč z rakety Kvitové opět jen v síti. Poté už si Australanka pomohla esem a svůj první setbol proměnila.

Petra Kvitová – Ashleigh Bartyová 4:5
Kvitová se udržela ve hře o první sadu, když sice při servisu opět prohrávala 0:15, ale následně čtyřmi získanými body v řadě stav otočila. Nyní čeká sedmadvacetiletou Češku podstatně složitější mise - podávat jde zatím neomylná Bartyová.

Petra Kvitová – Ashleigh Bartyová 3:5
Bartyová ale při svém podání i nadále exceluje a vůbec zkušenější Češku nepouští do hry. Od zisku první sady ji tak dělí už jen jeden vyhraný gem.

Petra Kvitová – Ashleigh Bartyová 3:4
Češka vstoupila do sedmé hry přepáleným forhendem a skóre tak musela otáčet. Za stavu 30:30 přinutila Kvitová protivnici razantní hrou k chybě, čímž získala důležitý gembol. Ten posléze zužitkovala v opětovné snížení na rozdíl jediné hry.

Petra Kvitová – Ashleigh Bartyová 2:4
Teprve v šesté hře získala Petra svůj první bod na příjmu, rytmus soupeřky tím ale nijak nenarušila, neboť se tak stalo až za stavu 40:0 pro ni. Následně gem Australanka zakončila vítězným forhendem po čáře. 

Petra Kvitová – Ashleigh Bartyová 2:3
Další křest ohněm pro českou lvici. Ta po vlastních chybách pustila soupeřku do vedení 15:40, s brejkboly si ale poradila, aby následně získala gem skrze shodu.

Petra Kvitová – Ashleigh Bartyová 1:3
Bartyová svůj předchozí brejk potvrdila na servisu další čistou hrou, když zaznamenávala jeden přímý bod z podání za druhým. Australanka vede o dva gemy a je v laufu.

Petra Kvitová – Ashleigh Bartyová 1:2 (ztracené podání!)
Na světě jsou z pohledu české hráčky první nepříjemnosti. Za stavu 30:30 vyprodukovala Kvitová dvojchybu, kterou darovala soupeřce premiérový brejkbol, na síti jej ale zlikvidovala. Australanka si však posléze dobrým returnem vypracovala další možnost, kterou díky chybnému zkrácení hry Kvitové využívá.

Petra Kvitová – Ashleigh Bartyová 1:1
Jednadvacetiletá Australanka zvládla úvodní vystoupení na podání dokonale a srovnává stav čistou hrou. Máme za sebou dva velmi rychlé gemy bez delších výměn.

Petra Kvitová – Ashleigh Bartyová 1:0
Česká hráča netrefila v prvním gemu ani jedno první podání, přesto získala úvodní hru bez větších problémů pro sebe, když soupeřce povolila jen jediný fiftýn.


Obě hráčky nastoupily za bouřlivého aplausu diváků na kurt, kde se aktuálně rozehrávají. Los vyhrála Kvitová a vybrala si na úvod servis.