Finále je úspěch, ale chceme vyhrát, hlásí Zelenay

- Michal Janoštík, Daniel Kubelka

Slovenský tenista Igor Zelenay společně s běloruským parťákem Alexandrem Burym zvládli semifinále prostějovského challengeru a po roce si zopakují souboj o turnajový titul. Oproti středečnímu čtvrtfinálovému zápasu to ale bylo pro slovensko-běloruskou dvojici na kurtu spíše trápení.

Slovenský tenista Igor Zelenay společně s běloruským parťákem Alexandrem Burym zvládli semifinále prostějovského challengeru a po roce si zopakují souboj o turnajový titul. Oproti středečnímu čtvrtfinálovému zápasu to ale bylo pro slovensko-běloruskou dvojici na kurtu spíše trápení.

„Dnes nám to příliš nešlo, na kurtu jsme se docela trápili. Pro diváky to nebyla příliš pěkná podívaná. Naštěstí jsme to zvládli a utkání jsme vyhráli,“ zhodnotil slovenský tenista průběh čtvrtečního utkání krátce po jeho skončení.

Zatímco ve středečním čtvrtfinále vyšlo vítězům takřka vše, na co sáhli, o den později už tomu tak nebylo. Především Bury se na kurtu hodně hledal a svému partnerovi příliš nepomohl, což bylo vidět hlavně během servisu. „Osobně si myslím, že se mi s výjimkou jednoho gemu na podání dařilo, mému partnerovi to dnes ale příliš nešlo. Možná už na nás trochu dolehla únava. Na kurtu také trochu foukalo a celkově to bylo o něčem jiném,“ snažil se najít 71. deblista světového žebříčku možné příčiny nepříliš povedeného výkonu a pokračoval. „Taktéž na returnu jsem se oba hledali. Zítra je ale nový den. Budeme hrát finále a já pevně věřím, že to bude o mnoho lepší,“ nechtěl se Zelenay nechat strhnout k negativním myšlenkám.

Semifináloví soupeři, Marcelo Arevalo a James Cerretani, nejsou vzhledem ke svému stylu příliš oblíbenou dvojicí na okruhu. Během utkání často zdržují a používají nejrůznějších fint, jak znervóznit své protivníky. „Často se snaží soupeře rozhodit. My jsme to sice očekávali, ale i přesto je to velice nepříjemné,“ popsal Zelenay další důvod, proč čtvrteční semifinále nepatřilo mezi nejsnadnější zápasy jeho kariéry.

Pro trenčínského rodáka je turnaj v Prostějově návratem do známých míst. V moravském městě několik let trénoval, a jak sám přiznal, má tu mnoho kamarádů. „Mám tu hodně známých, byli se na mě dnes i podívat,“ uvedl třiatřicetiletý pravák vedený koučem Jurajem Dulíkem. „Je opravdu skvělý pocit se sem po těch letech vrátit. Člověk vidí, jak se to tu za ty roky všechno změnilo. Když jsem tu byl naposledy, nebylo tu takřka vůbec nic. Nyní sem člověk přijde a vidí, jak se vše změnilo. Myslím, že v Prostějově odvedli velmi dobrou práci,“ ocenil Zelenay práci místních na proměně celého areálu.

Zelenay s Burym hráli na Czech Open ve finále už loni a jak slovenský tenista uvedl již během průběhu turnaje, minimálně obhajoba výsledku z předchozího roku bylo jejich cílem. „Rádi bychom celý challenger vyhráli, ale i zopakování finále je skvělý úspěch. V posledním zápase je to otevřené, hraje se na dva sety a stát se může cokoliv.“

Jak se vůbec slovensko-běloruský pár dal dohromady, to nám Igor Zelenay prozradil na závěr rozhovoru pro Tenisový svět. „Všichni deblisté se mezi sebou známe. Bylo to především o tom, že oba máme podobný ranking a tak jsme hledali turnaje, kde bychom spolu mohli hrát,“ popsal slovenský tenista příčinu, proč se zrodila jejich vzájemná spolupráce během které se musí poprat s jazykovou bariérou. „Občas sice prohodíme slovíčko v ruštině, ale spíše spolu komunikujeme anglicky, aby nedošlo k nějakému šumu.“