VIDEO: De Greef vyzval během soupeřova ošetření sběrače míčků. A prohrál

- Jiří Vachtl

Během exhibičních utkání není tato situace nijak výjimečná. Hráč předá svoji raketu jednomu ze sběračů, kteří se většinou rekrutují z řad tenistů, a ten pak za velkého povzbuzování publika na dvorci prohání tenisového profíka. Se sběračem míčků si takto v minulosti zahrál například Roger Federer, Andy Murray a mnozí další. V Lyonu však šlo o regulérní zápas místního challengeru - navíc se právě hrál rozhodující třetí set.

Úvodní kolo proti sobě svedlo Belgičana Arthura De Greefa, který na turnaji plnil roli šestého nasazeného a dvacetiletého Jaume Munara. Mladý Španěl je tenisovým fanouškům znám hlavně díky kamarádství s Rafaelem Nadalem, s kterým odehrál na podnicích ATP několik čtyřher.

Jejich utkání zamířilo po setech 6:3, 4:6 do rozhodující třetí sady. V ní si De Greef dokázal vypracovat náskok dvou her a šel podávat na vedení 3:0. V tu chvíli si však Munar vyžádal lékařské ošetření. Nasazený Belgičan nechtěl za nastalé situace pouze sedět na lavičce, a tak vytáhl ze své tašky druhou raketu a tu hodil po mladém sběrači. Ten se okamžitě chopil své příležitosti a sprintoval k základní čáře. Belgický tenista tak pobavil přítomné fanoušky a také hlavně potěšil malého tenistu, který jej v jedné z výměn dokonce porazil. 

Arthur De Greef se i díky této události udržel v tempu a nad zraněným Španělem následně rychle uhrál další tři gemy. Za stavu 0:5 pak Jaume Munar utkání skrečoval. Šestý nasazený hráč tak nakonec zdárně prošel úvodním kolem lyonského challengeru.