Zopakuje Willis loňskou wimbledonskou pohádku? Organizátory prosí o divokou kartu!

- Petr Šístek

Byl to jeden z nejpůsobivějších příběhů loňského Wimbledonu. Marcus Willis, tehdy hráč osmé stovky žebříčku ATP, se probil náročným sítem kvalifikací do hlavní soutěže, kde dokázal postoupit do druhého kola, v němž si zahrál na centrálním dvorci s Rogerem Federerem. „Tehdy jsem vůbec nic nečekal, protože jsem předtím vůbec nehrál na trávě,“ vzpomíná se smíchem. Své tažení by po roce rád zopakoval, avšak velmi by mu jej usnadnilo udělení divoké karty, o kterou neváhal organizátory požádat.

Marcusi Willisovi by přitom udělala radost i divoká karta do kvalifikace, neboť loni se musel probíjet i národní předkvalifikací, kam se dostal jako vůbec poslední přijatý hráč. „Doufal jsem, že bych předkvalifikaci mohl zvládnout, ale měl jsem v ní velmi těžký los a musel jsem hrát opravdu dobře. Každý vyhraný zápas byl jen bonus, bylo to úžasné,“ vzpomíná na loňskou první část svého velkého úspěchu.

Nakonec si ale dokázal vybojovat divokou kartu do kvalifikace, v níž ale byl velkým outsiderem. „Měl jsem těžké soupeře, takže jsem byl pokaždé, když jsem vyhrál, jen příjemně překvapen. Jakmile jsem se kvalifikoval do hlavní soutěže a opustil jsem kurt, čekalo tam na mě dvě stě lidí s mikrofony. Až v tu chvíli jsem si uvědomil, že jsem zde něco dokázal,“ usmívá se šestadvacetiletý Brit. V úvodním kole hlavní soutěže pak přehrál Ričardase Berankise hladce 3:0 na sety, čímž senzaci prakticky dokonal, neboť jeho dalším soupeřem byl sedminásobný wimbledonský šampion Roger Federer.

Na utkání s hrající legendou Willis nadšeně vzpomíná i s ročním odstupem. „Připadalo mi, jako bych byl na kurtu jen pět minut,“ vysvětluje. „Čas utíká rychleji, když se bavíte. Ale čím více o tom přemýšlím, tím je to bláznivější,“ líčí aktuálně osmý nejvýše postavený britský tenista na žebříčku ATP, v němž figuruje na 386. místě. To znamená, že pokud by pořadatelé jeho žádosti o divokou kartu nevyhověli, tak by Willis opět musel do národní předkvalifikace.

„Nejsem si tím v žádném případě jistý, ale doufám v to,“ svěřuje se se svými pocity ohledně divoké karty. „Velice bych si toho vážil. Loni to byl velký příběh a zájem médií by byl veliký, takže by mi možná divokou kartu mohli udělit. A opravdu si myslím, že bych mohl vyhrát nějaké zápasy,“ hlásí sebevědomě. „Oživilo by mi to pár vzpomínek, které by byly krásné. Ale pokud divokou kartu nedostanu, pokusím se znovu projít kvalifikacemi,“ ujistil závěrem Willis.