Federer se vrací! Myslím, že proti nejlepším hráčům mám již menší šance, svěřuje se

- Petr Šístek

Do letošní sezony vstoupil po půlroční pauze vynucené zraněním kolene ve velkém stylu. Během tří měsíců ovládl tři nejprestižnější turnaje a prohrál jediný z osmnácti zápasů. Po triumfu na Masters v Miami se ale Roger Federer rozhodl vynechat kompletní antukovou sezonu a nyní se vrací na okruh ATP na turnaji ve Stuttgartu. „Nikdy jsem nebyl v takové pozici, v jaké jsem nyní,“ přiznává švýcarský šampion.

Federer si již v neděli zatrénoval na stuttgartském centrálním dvorci. Za dohledu svých trenérů Ivana Ljubičiče a Severina Lüthiho strávil na kurtu hodinu a půl spolu se svým kamarádem Tommym Haasem. Ironií osudu ovšem je, že právě s německým veteránem by Švýcar mohl v osmifinále sehrát své první utkání po dlouhé pauze.

Pro Federera šlo o první trénink na trávě v tomto roce, neboť dosud trénoval výhradně na tvrdém povrchu. Na jeho hře tato skutečnost ale vůbec nebyla znát. Nemalé množství fanoušků, které trénink populárních hráčů přilákal, oba hráči totiž pobavili i touto parádní výměnou!

Osmnáctinásobný grandslamový šampion ve Stuttgartu bude plnit roli nasazené jedničky, avšak soutěžní utkání jej čeká po téměř třech měsících. S úspěšnými návraty má ale nyní bohaté zkušenosti. O tom posledním, kterým uhranul fanoušky v úvodu letošní sezony, se rozpovídal v rozhovoru s bývalou tenistkou Mary Carillovou pro televizi Tennis Channel.

„Kdyby se mi to stalo ve 22 letech, tak i kdybych nehrál dva roky, byl bych pořád mladý a bylo by to v pořádku. Nyní ale už čas není na mé straně. Jak roky plynou, mé šance na porážení těch nejlepších a vítězství na největších turnajích se tenčí,“ vysvětluje s pokorou Federer.

„Loni v září jsem navštívil Rafaela Nadala v jeho akademii na Mallorce. Hráli jsme s dětmi, ale nebyli jsme na tom tak, abychom byli schopni odehrát plnohodnotnou exhibici. A po šesti měsících jsme měli za sebou společné finále Australian Open a Miami, já jsem vyhrál Indian Wells, on Monte Carlo. Je to skvělé pro nás i pro tenis,“ zmiňuje i impozantní návrat svého kamaráda Rafaela Nadala na výsluní.

Jedním z důvodů Federerových skvělých výkonů v pokročilém tenisovém věku může být i stabilní rodinné zázemí. „Myslím si, že jsem v nejpohodovější fázi kariéry. Mám rodinu, nemůžu hrát každý týden, ale mám více času na odpočinek a chci to tak udržet. Když byly mé dcery se mnou v Indian Wells, tak to bylo skvělé. Když pak nebyly na finále v Miami, měl jsem pocit, že jsem nevyhrál trofej pro ně, ale šel jsem si na kurt jen zatrénovat,“ popisuje Švýcar, kolik pro něj osobní podpora jeho nejbližších znamená.

„Myslím, že mé děti vědí, že tenisu věnuji hodně, znají rozdíl mezi zápasem a tréninkem. Nevědí ale, kolikátý jsem v žebříčku či jak dobří jsou ostatní. Vždy, když mám hrát s Novakem, Andym nebo Rafou, tak jim říkám, že tihle kluci jsou neuvěřitelní,“ uzavřel se smíchem Federer.