Dominik Kellovský si v Prostějově připsal první výhru na challengeru

- Jakub Siwek

Pondělí 30. května se zdálo jako docela normální den. Slunce svítilo a program prostějovského challengeru se naplno rozběhl. Avšak ne pro každého šlo o klasický začátek týdne. Dominik Kellovský na tento den asi do konce kariéry nezapomene, připsal si v něm svou první výhru na challengerovém turnaji. Pokud Vám toto jméno zatím moc neříká, vězte, že v nedaleké budoucnosti se to určitě změní.

Dominik Kellovský (697. na ATP) je rodákem z Havířova, jenž žije v nedalekém Šenově a patří do klubu TK Agrofert Prostějov. Tento devatenáctiletý hráč začal s tenisem v pěti letech a nyní se naplno začíná prosazovat. Před pár dny odmaturoval a nyní je zpět na kurtech. Právě premiérová výhra na prostějovském challengeru může být dalším důležitým bodem v jeho kariéře. Pojďme si jej nyní představit blíže.

Herní styl
Klasickým znakem jeho hry je agresivní pojetí, kdy se opírá o velmi dobrý servis a razantní forhend, bekhend hraje jednoruč, přičemž zatím jej má spíše jako udržovací, tempo výměn diktuje převážně svým forhend. Nepatří mezi hráče, kteří by přehazovali míč přes síť třicetkrát, typičtější je pro něj útočné pojetí, o čemž svědčí i to, že jeho oblíbenějším povrchem je tvrdý povrch, na kterém se mu dlouhodobě i daří více. Také na něm získal svůj první triumf na okruhu ITF, když v březnu triumfoval v řeckém Heraklionu. „Je to pro mě takové domácí prostředí, tři roky jsem v Heraklionu trénoval. Hraje se mi tam opravdu dobře.“ uvedl sám hráč v rozhovoru pro Tenisový svět, jenž si můžete prohlédnout níže.

Celkově se pak v průběhu sezóny zdržuje primárně na betonu. 

Nick Bollettieri v pořadu Marka Ebena řekl, že současný tenis patří silným atletům. V těchto slovech lze vidět velký potenciál, který český mladík má, jelikož svým fyzickým fondem již na první pohled převyšuje své vrstevníky. Samozřejmě, že je díky tomu snáze zapamatovatelný pro tenisové fanynky, daleko důležitějším faktem však je to, že se skrz tuto fyzickou kondici dokáže popasovat i s náročnými podmínkami, které panovaly třeba již ve zmíněném Heraklionu, kdy jeden den pršelo a následující den kvůli tomu musel český mladík stihnout odehrát hned dva zápasy. Zisk celkového titulu hovoří jasně o tom, jak se s tvrdými podmínkami dokáže vyrovnat.

Rozhovor s Dominikem Kellovským po zvládnutém prvním kole

Dřívější kariéra a zlomové momenty
Duben 2013 – na ITF v Heraklionu poráží v 1. kole Belgičana Stormeho a připisuje si první ATP bod.

Duben 2015 – na ITF v Kataru málem vyřadil Adriana Bossela (tehdy 316.), ve třetím setu má v jeho polovině brejk k dobru, nakonec jej ztrácí a třetí sadu prohrává 4:6, i tak ukazuje, že má na to, aby hrál s opravdu dobrými tenisty.

Prosinec 2015 – na ITF v Kataru se poprvé v životě dostává do finále, v němž po bitvě prohrává s Bambridgem.

Březen 2016 – na ITF v Heraklionu si připisuje první turnajové vítězství, ve finále poráží Diaze-Figuerou 7:6 a 6:4.

Duben 2016 – v kvalifikaci na challenger v Ostravě poráží Francouze Hamoua (tehdy 358.) a následně prohrává 1:2 s Andrejem Martinem (tehdy 127.), důležitost tkví v tom, že oproti ostatním důležitým mezníkům, se tento turnaj hrál na antuce.

Květen 2016 – na challengeru v Prostějově poráží Rusa Kudrjavceva (156.). V druhém kole pak sice vypadl s vynikajícím antukářem Cervantesem (69.), i tak se Kellovský, jenž je nyní v žebříčku na 697. místě, posune po této důležité výhře někam k 625. místu. Toto vítězství je důležité i z pohledu toho, že porazil velmi kvalitního hráče a ještě k tomu na velmi kvalitním turnaji, což znamená první kontakt se světem nejlepších tenistů. Jde o další zkušenosi, které jistě využije. 

Rozhovor nadějného tenisty pro Tenisový svět

Muž v pozadí
Velmi důležitou postavou v kariéře Dominika Kellovského je jiný český tenista Jaroslav Pospíšil, jenž ho rok a půl trénoval a také s ním často objížděl turnaje, na kterých hrávali společně čtyřhru a kterou samozřejmě v případě příležitosti hrávají i dnes, naposledy pak právě tady v Prostějově, kde však prohráli v supertiebreaku již v prvním kole. Sám Kellovský jej popisuje jako důležitou osobnost na kurtu i mimo něj. Jeho oficiálním trenérem je nyní Jiří Novák. Se zmíněným Jaroslavem Pospíšilem spolu však nadále spolupracují, zejména pak v Prostějově, kde spolu trénují.  

Závěrečné shrnutí
Dominik Kellovský je jistě velmi zajímavý tenista, který v posledních šesti měsících začal naplňovat své předpoklady z juniorských let, kdy byl považován za velmi nadějného juniora, a svými neustále zlepšujícími se výkony se jistě již brzy prokouše do vyšších pater žebříčku, než ve kterých se nachází nyní. Jeho výhodou není pouze talent, důležité je i jeho silné zázemí, jež má v podobě tenisového klubu TK Agrofert Prostějov, kvalitních trenérů i rodiny. Pokud se to vše správně sejde, tak na českém tenisovém nebi bude v příštích letech zářit další hvězda.


Galerie