Všichni mi gratulovali, bylo to příjemné, říká Kvitová. Chystá se na Wimbledon a začala studovat vysokou školu

- Jan Havlovic

Petra Kvitová se poprvé od vypadnutí na Roland Garros představila v České republice. Na pražské Spartě svolala tiskovou konferenci, na které byli přítomni všichni členové jejího týmu, kteří se podíleli na jejím návratu na tenisové dvorce. „Tohle setkání je šťastný konec jedné etapy,“ uvedla Kvitová.

Tisková konference Petry Kvitové v areálu pražské Sparty byla vedená v jasné duchu – za svým zraněním dělám tlustou čáru, začíná pro mě opět tenisový život. To zmínil na samém začátku také Karel Tejkal, tiskový mluvčí české hráčky. „Tímto momentem se Petra stává opět tenistkou,“ uvedl.

Před novináře usedl také MUDr. Radek Kebrle, který operoval poraněnou ruku české tenistky a měl při rozhodování o její účasti na Roland Garros poslední slovo. „Domluva byla taková, že deset dní před French Open uděláme finální rozhodnutí, zdali Petra odcestuje do Paříže či nikoliv,“ osvětlil situaci známý chirurg. „Ruka vypadala dobře, Petra neměla žádné obtíže, a tak jsme se dohodli, že může do Paříže odcestovat.“

Kebrle zároveň připustil, že na začátku letošního roku málokdo očekával, že se česká fedcupová reprezentantka vrátí na kurty již při Roland Garros. „Při takovémto poranění bych pacientovi řekl, že má pětiprocentní šanci na tak brzký návrat,“ konstatoval na dnešní tiskové konferenci. „Kdyby se mě zeptal, zdali bude na Roland Garros, řekl bych mu, že je blázen,“ dodal Kebrle s tím, že tak brzký návrat na tenisové dvorce se rovná malému zázraku.

Na tiskovou konferenci dorazila také Mgr. Milada Kukačková, jež měla Petru na starosti při častých rehabilitacích. „Petra byla v průběhu celé rehabilitace extrémně pozitivní a velmi dobře se s ní spolupracovalo,“ pochvalovala si fyzioterapeutka, která rovněž sledovala duel proti Američance Boserupové a české tenistce držela palce.

„Z mého pohledu jsem příliš neočekávala, že by se Petra mohla vrátit tak rychle, ale já i celý náš tým jsme rádi, že to tak dopadlo,“ dodala Kukačková.

Poté dostala hlavní slovo Petra Kvitová, která rovněž přiblížila okolnosti svého návratu na tenisové dvorce. „Čtrnáct dní zpátky jsme zde na Spartě hrály s Luckou Hradeckou přípravný set. S Luckou jsme hrály naplno. Poté se na ruku podíval doktor Kebrle, který mi následně dal zelenou a řekl, že mohu na Roland Garros odcestovat,“ zavzpomínala česká tenistka, která během své vynucené pauzy začala studovat vysokou školu. „Studuji sociální a mediální komunikaci na Univerzitě Jana Amose Komenského,“ prozradila aktuálně šestnáctá tenistka světového žebříčku.

Návrat dvojnásobné wimbledonské šampionky na kurty měl v areálu pařížského grandslamu velký ohlas a spousta hráček a trenérů Petře gratulovala k návratu. „Bylo to pro mě příjemné. Viděla jsem se také s Martinou Navrátilovou, která za mnou přišla do šatny, objala mě a řekla, že nemůže ani mluvit, jinak se rozbrečí. To byl velmi pěkný okamžik.“

Petru při návratu motivovali také členové jejího týmu – Jiří Vaněk a David Vydra. Prvně jmenovaný musel zvednout na bench pressu 110 kg a v průběhu tiskové konference vyplula na povrch i další sázka. „David (Vydra – pozn. red.) nesnáší tanec, a tak jsme se vsadili, že pokud nastoupím do prvního zápasu na French Open, zatančí si se mnou ploužáka,“ prozradila Kvitová.

Petru již nyní čekají tenisové povinnosti. Bude se připravovat na nadcházející Wimbledon, před kterým by měla odehrát minimálně jeden turnaj na travnatém povrchu. „Začneme nejspíše v Birminghamu, kam bychom měli odlétat za 14 dní,“ poodkryl Jiří Vaněk tenisové plány své svěřenkyně.

„Jsme rádi, že to Petra takhle zvládla. Od pondělí pro nás začíná ta každodenní práce. Pojedeme zápas od zápasu, turnaj od turnaje a uvidíme, jak se to bude všechno vyvíjet,“ dodal Vaněk závěrem.