Při návratu Šarapovové chyběly dopingové kontroly. Zabránili nám provést testování, oznámila agentura NADA

- Jan Vojkůvka

Mezinárodní tenisová federace (ITF) čelí po návratu Marie Šarapovové na turnaji v německém Stuttgartu vážnému obvinění. Podle Německé antidopingové agentury (NADA) scházely na podniku WTA jakékoliv dopingové kontroly.

Na tiskové konferenci v Berlíně to uvedli zástupci NADA, kteří kritizovali přístup ITF, jež zamezila komisařům německé agentury v provedení dopingových kontrol. „Bylo nám zabráněno provést kontroly. To je něco, co nemůžeme schvalovat,“ prohlásila předsedkyně NADA Andrea Gotzmannová. „Obzvlášť, když mezinárodní federace na tomto turnaji sama žádné kontroly neuskutečnila,“ cituje ji německý web spox.com. Pikantností celého případu je, že ve Stuttgartu se po patnáctiměsíčním dopingovém trestu vracela na kurty Maria Šarapovová.

ITF zabránilo provádění dopingových kontrol na základě paragrafu v kodexu Světové antidopingové agentury WADA. V něm stojí, že národní agentury musí dodatečné kontroly hlásit více než 30 dnů před začátkem akce. Zástupci NADA však s tímto vysvětlením nesouhlasí. „Formálně je přístup ITF v pořádku, ale tato opatření nedávají žádný smysl,“ podotkla Gotzmannová.

K situaci se vyjádřil také Lars Mortsiefer, člen NADA, který poukázal na přístupy jednotlivých organizací a federací. „S jinými svazy to funguje i bez odvolávání se na toto pravidlo a je nám umožněno dělat dodatečné testy. Když jsme se dozvěděli, že ve Stuttgartu nejsou prováděny žádné kontroly, byl to ten důvod, proč jsme požadovali naše testování,“ uvedl Mortsiefer.

NADA podle něho provádí doplňkové kontroly také z důvodu ochrany sportovců. „Kdyby byla paní Šarapovová testována a měla negativní výsledky, ukázalo by se, že je znovu zapojená do systému dopingových kontrol,“ řekl Mortsiefer.

Přístup ITF je tak v rozporu s plány, které federace ohlásila, když i během stuttgartského turnaje bylo oznámeno, že počet dopingových kontrol má být navýšen o více než 50%, stejně jako rozpočet na testování, který se má zvednout na 4,5 milionů dolarů.

NADA v reakci na situaci vyzvala ke změně pravidla v kodexu WADA. „Nechápeme, že nemůžeme provádět neohlášené, krátkodobé doplňkové kontroly. Není možné, aby nám bylo bráněno v možnosti zúčastnit se nějaké sportovní události, je to pro nás nepochopitelné,“ dodal Mortsiefer.