Češi v akci: Duo H+H slaví postup, Štěpánek se Zimonjičem neproměnili mečbol. Krejčíková se Siniakovou smetly světové jedničky!

- Daniel Kubelka, Filip Lefenda

Nedělní program nabídl mimo jiné hlavně česká deblová vystoupení na Roland Garros. Postup mezi osm nejlepších párů ženské čtyřhry si již zajistily Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou, které přehrály Slovinky Srebotnikovou a Klepačovou ve dvou setech. Nedařilo se naopak Karolíně Plíškové, která společně s Němkou Görgesovou nestačila na ruský pár Makarovová, Vesninová. Radek Štěpánek získal po boku Srba Zimonjiče první set v souboji s bratry Bryanovými. V tom druhém měl starší pár mečbol, ten však nevyužil a duel nakonec prohrál. O největší senzaci se pak na závěr dne postaraly Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. Češky naprosto nečekaně smetly světové jedničky Hingisovou a Mirzaovou, když jim povolily pouhých pět her a ukončily tak jejich dvacetizápasovou šňůru bez porážky.

Hlaváčková s Hradeckou postoupily mezi osm nejlepších párů, Karolína Plíšková v deblu končí

Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou zvládly osmifinále čtyřhry na Roland Garros. V souboji se Slovinkami Srebotnikovou a Klepacovou zvítězily ve dvou setech, 6:4 a 6:1, a postoupily mezi osm nejlepších párů druhého grandslamu sezóny.

První set duelu byl až do poloviny svého průběhu vyrovnaný. Zlom nastal v sedmé hře, kdy česká dvojice poprvé prorazila servis svých soupeřek, jenže nic platné to Hradecké s Hlaváčkovou nebylo, neboť Slovinky následným rebrejkem rychle srovnaly skóre. Hned vzápětí však Klepacová se Srebotnikovou znovu neudržely podání a druhou šanci již Češky nepustily, když tentokrát získaný brejk hned v dalším gemu potvrdily a zároveň tím ukončily úvodní sadu po výhře 6:4.

Druhá sada už byla jasnou záležitostí dua H+H. Brejk hned v úvodní hře dodal na rakety českých hráček potřebný klid i náskok, v páté hře se navíc našemu páru podařilo prolomit podání soupeřek znovu a luxusní náskok i přes odpor Slovinek v posledním gemu udržela naše děvčata až do konce zápasu. Po výhře 6:4 a 6:1 tak Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou postupují do čtvrtfinále.

Karolína Plíšková si čtvrtfinále čtyřhry na Roland Garros nezahraje. Společně s Němkou Julií Görgesovou podlehly sedmému nasazenému páru turnaje Ruskám Makaravové a Vesninové ve třech setech, 1:6, 6:4 a 3:6.

Začátek zápasu proti ruskému páru česko-německé dvojici vůbec nevyšel. Hned v první hře ztráta podání předurčila ráz úvodní sady, ve které Makarovová s Vesninovou své soupeřky brejkly ještě dvakrát, což vedlo k hladkému vítězství 6:1 za necelých třicet minut.

Ve druhé sadě se Plíšková s Görgesovou značně polepšily, a i přes dlouho vyrovnaný průběh měl desátý nasazený pár více ze hry. Rusky si jen s obtížemi držely svůj servis a během prvních sedmi her musely odvracet hned sedm brejkbolů! Rozhodnutí přišlo v devátém gemu, kdy měly Makarovová s Vesninovou opět velké potíže na podání a jubilejní desátý brejkbol ve druhé sadě již česko-německá dvojice dokázala využít a následně při svém servisu dějství ukončit.

Ve třetím setu Plíšková se svojí německou parťačkou rychle ztrácely dvě hry, náskok soupeřek však následným rebrejkem dokázaly vzápětí
dorovnat. Rozhodnutí sady a taktéž celého zápasu přinesla až osmá hra, kdy Rusky napotřetí prorazily podání svých soupeřek a následně při svém servisu dotáhly celý duel k vítěznému závěru.

Štěpánek se Zimonjičem neproměnili mečbol

Radek Štěpánek s Nenadem Zimonjićem doposud hladce procházeli pavoukem mužské čtyřhry, v neděli se jim však do cesty postavila jedna z nejúspěšnějších dvojic tenisové historie - bratři Bryanovi. V souboji proti šestnáctinásobným grandslamovým šampionům nebyl česko-srbský pár favoritem, dokázal však bez ztráty servisu vyhrát první set 6:4. 

Výborně si zkušený pár počínal také ve druhé sadě, která nenabídla jediné ztracené podání a muselo tak dojít až na zkrácenou hru. V té vedli Štěpánek se Zimonjičem 6:5 a měli k dispozici při podání Američanů mečbol, ten ale nevyužili, když prohráli tři míče v řadě a tím i celý set.

Zkraje třetího dějství pak turnajové dvanáctky ztratily za stavu 1:1 vůbec poprvé v utkání svůj servis, což se v dalším průběhu ukázalo býti rozhodujícím momentem. Američtí sourozenci působili ve třetím setu na podání jistým dojmem a střádali převážně čisté hry. Za stavu 5:3 pak "Bryani" prolomili podání soupeřů podruhé a zakončili střetnutí svým druhým mečbolem. 

Krejčíková se Siniakovou zaskočily světové jedničky a ukončily jejich dvacetizápasovou šňůru bez porážky

Životní zápas mají za sebou dvacetileté Češky Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. Ty se v Paříži postaraly o opravdovou senzaci, když si v roli nenasazeného páru vyšláply na světový pár číslo jedna. Ten tvoří Švýcarka Hingisová s Indkou Mirzaovou. Obě hráčky po svém boku neprohrály již dvacet utkání, přemožitelky našly po delší době opět až dnes. Duo "Santina", jak se Hingisové s Mirzaovou často přezdívá, přitom útočily na zisk čtvrtého grandslamového titulu v řadě. 

Více si o tomto utkání můžete přečíst v samostatném článku.

French Open, Paříž (antuka, muži, čtyřhry – osmifinále)

ŠTĚPÁNEK, Zimonjić (SRB) - M. Bryan, B. Bryan (USA) 6:4, 6:7, 3:6

French Open, Paříž (antuka, ženy, čtyřhry – osmifinále)

Görgesová (GER), KA. PLÍŠKOVÁ - Makarovová, Vesninová (RUS)  1:6, 6:4, 3:6

KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ - Hingisová (SUI), Mirzaová (IND) 6:3, 6:2

HLAVÁČKOVÁ, HRADECKÁ - Klepacová, Sebotniková (SLO)  6:4, 6:1

French Open, Paříž (antuka, juniorky, dvouhry – 1. kolo)

MONIKA KILNAROVÁ - Panna Udvardyová (HUN) 6:4, 6:4

MARKÉTA VONDROUŠOVÁ - Anastasija Zarycká (UKR) 6:2, 6:1

CHALLENGERY

Prostějov (antuka, muži – kvalifikace)

 AKTUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ SLEDUJTE ZDE

ITF / FUTURES

Jablonec nad Nisou (antuka, muži, dvouhry – finále)

MAREK MICHALIČKA (2.) - Hubert Hurkacz (POL, 8.)  3:6, 6:4, 7:6

Koszalin Open 2016 (antuka, muži, kvalifikace - 1. kolo)

ONDŘEJ KRSTEV (1094.) - Cezary Walkusz (POL, -) 6:4, 6:3

MAREK GENGEL - Piotr Grynkowski (POL, 1305.) 7:5, 6:4

PETR HÁJEK (1443.) - Sebastian Chojnowski (POL, -) 6:2, 6:2

Vásárhely Open (antuka, ženy, kvalifikace - 1. kolo)

ANNA MARIA KALAVSKÁ (-) - Bojana Marinkovićová (SRB, 797.)  1:6, 1:6

Szczawno-Zdrój Cup (antuka, ženy, kvalifikace – 2. kolo)

SABINA MACHALOVÁ (-) - Joanna Zawadzká (POL, -) 6:1, 6:4

NATÁLIE CVÁČKOVÁ (1265.) - Julia Przybylská (POL, -) 6:1, 3:6, 6:3

ANETA KLADIVOVÁ (-) - Timea Jarušková (SVK, -) 6:3, 6:0

SONJA KŘTĚNOVÁ (-) - Adriana Sosnowská (POL, -) 7:6, 6:2

KRISTÝNA HRABALOVÁ (1134.) - Joanna Kondratowiczová (GBR, -) 6:1, 6:0