Berdych první letošní titul neslaví, v Lyonu prohrál s domácím Tsongou

- Filip Lefenda

Útok na první letošní titul Tomáši Berdychovi nevyšel. Český tenista na páteční vítězství s Kanaďanem Raonicem nenavázal a prohrál v Lyonu s domácím oblíbencem Jo-Wilfriedem Tsongou ve dvou setech. Francouz díky výhře ve vyrovnaném utkání, které nabídlo pouze jediné ztracené podání – v posledním gemu, slaví na okruhu ATP zisk premiérového titulu z antukového povrchu.

Tomáš Berdych si v pátek „natrénoval“ v souboji s kanadským bombarďákem Milosem Raonicem zkrácené hry a další takovou musel absolvovat i proti Tsongovi. Oba hráči si totiž v úvodním setu střežili svá podání jako oko v hlavě.

Český hráč ve třetím gemu nabídl žebříčkovému sousedovi dvě brejkové možnosti, avšak do vedení Tsongu nepustil. V sedmé hře odvracel Berdych třetí nebezpečí, opět ale obstál. Za stavu 5:4 se pak sama turnajová trojka dočkala prvních dvou možností, které byly zároveň setboly. Také Tsonga ale zachoval v těžké chvíli chladné nervy a průběh desáté hry otočil.

Následně byly k vidění na obou stranách čisté gemy a rozhodnout tak musel tiebreak. Do toho vstoupil Tsonga přímo raketově, když si vypracoval náskok čtyř bodů. Berdych poté stačil dvěma míči snížit na 2:4, to ale bylo z jeho strany vše. Úvodní dějství tak putovalo k radosti domácího publika na stranu dvaatřicetiletého Tsongy.

Podobný průběh měla také sada číslo dvě. Tentokrát do ní začínal podávat Francouz, který tak disponoval lehkou psychickou výhodou.

I tentokrát platilo, že kdo servíroval, ten na kurtu dominoval. První nepříjemnost musel řešit Berdych v osmé hře druhé sady, kdy nabídl protivníkovi za stavu 30:40 možnost utkání v podstatě rozhodnout, těžkou zkoušku ale ustál.

Na podání Tsongy byla ale česká tenisová jednička naprosto bez šance. Už v předešlém gemu zaznamenal Francouz čistou hru, a stejně si vedl i při svých následujících dvou servisech. Po tom posledním vedl 6:5 a na tahu byl Čech, který tak mohl dějství dotáhnout do dalšího tiebreaku. Tak se ale překvapivě nestalo. Berdych sice vedl 30:0, poté ale přepustil čtyři míče v řadě soupeři, který tak díky premiérovému brejku v utkání zápas ukončil.

Titul z Lyonu tak slaví Jo-Wilfried Tsonga. Je už jeho patnáctým v kariéře a třetím letošním. Tomáš Berdych na první turnajový triumf v roce 2017 stále čeká.

Oba borce nyní čeká grandslamový Roland Garros. Berdych změří na úvod pařížského svátku síly s Němcem Struffem, Tsonga vyfasoval Argentince Oliva.

Cesta Tomáše Berdycha do lyonského finále

Osmifinále: TOMÁŠ BERDYCH – Hjon Čong (KOR, 68.) 6:3, 7:5
Čtvrtfinále: TOMÁŠ BERDYCH – Gilles Simon (FRA, 32.)
Semifinále: TOMÁŠ BERDYCH – Milos Raonic (CAN, 6.) 7:6(5), 7:6(2)
Finále: TOMÁŠ BERDYCH – Jo-Wilfried Tsonga (FRA, 13.) 6:7(2), 5:7