Krejčíková v norimberském finále neuspěla, v žebříčku si i přesto polepší o více než sto míst

- Filip Lefenda

Barbora Krejčíková na svůj premiérový titul z okruhu WTA nedosáhla. Jednadvacetiletá Češka, která se díky skvělým výkonům prodrala na turnaji v německém Norimberku z kvalifikace až do finále, podlehla v sobotním utkání nizozemské nasazené jedničce a obhájkyní loňského triumfu Kiki Bertensové 2:6 a 1:6. Krejčíková však příliš smutnit nemusí. Díky finálové účasti si v novém vydání žebříčku polepší o více než sto míst, když poskočí na 142. pozici jen o dvě místa za své kariérní maximum.

Úvod střetnutí nabídl vyrovnanou podívanou. Obě dámy si držely prvních pět her bez problémů svá podání a k vidění nebyl jediný brejkbol. Pomyslný chléb se začal lámat počínaje šestou hrou.

V té Krejčíková pustila soupeřku i vinou jednoho sporného autu do náskoku 15:40, a ačkoliv si s prvním brejkbolem poradila, druhý už soupeřka díky napálení sítě z rakety české hráčky využila.

Nasazená jednička následně brejk bez větších potíží potvrdila na servise, aby v osmé hře na příjmu opět „kradla“. Bertensová měla za stavu 15:40 k dispozici první setbol a ten proměnila. Po čopovaném bekhendu přitlačila na Češku z forhendové strany a odměnou jí byl zisk první sady.

I v té druhé dokázala tenistka, která hrála své první singlové finále na okruhu WTA v životě, držet s favoritkou krok jen ze samotného startu. Bertensová získala první gem bez ztráty fiftýnu, Krejčíková ji vzápětí dokonale napodobila. To ale bylo z její strany bohužel všechno.

Následujících pět her už patřilo opět nizozemské reprezentantce, která ve druhém setu ztratila na podání jen čtyři míče, z toho dva vinou dvojchyb. Celkově si nejvýše nasazená žena norimberského podniku, jehož poslední klání vyhrála poměrem 6:2 a 6:1, pomohla i sedmi esy.

Barbora Krejčíková si tak na zisk prvního titulu z okruhu WTA ve dvouhře bude muset počkat, v novém vydání žebříčku vy si však měla polepšit hned o 112 příček ze současného 254. místa na 142. Již brzy by si tak mohla vylepšit své kariérní maximum, kterým je 140. pozice.

Pětadvacetiletá Holanďanka, která v Bavorsku triumfovala už před rokem, slaví na okruhu svůj celkový třetí titul. Kromě dvou trofejí z Norimberku disponuje také titulem z marockého Fásu, kde triumfovala před pěti lety.

Čtyřhru v Norimberku ovládlo americko-britské duo Melicharová, Smithová, které přehrálo favorizovanou belgicko-švédskou dvojici Flipkensová, Larssonová po dramatické koncovce 3:6, 6:3 a 11:9.

Cesta Barbory Krejčíkové do norimberského finále

Kvalifikace
1. kolo: BARBORA KREJČÍKOVÁ – JESIKA MALEČKOVÁ (234.) 6:3, 2:6, 6:2
2. kolo: BARBORA KREJČÍKOVÁ – PETRA KREJSOVÁ (287.) 6:4, 6:4

Hlavní soutěž
1. kolo: BARBORA KREJČÍKOVÁ – Alexandra Cadantuová (ROU, 246.) 6:4, 5:2 skreč Cadantuová
Osmifinále: BARBORA KREJČÍKOVÁ – Laura Siegemundová (GER, 32.) 4:6, 5:5 skreč Siegemundová
Čtvrtfinále: BARBORA KREJČÍKOVÁ – Carina Witthöftová (GER, 80.) 3:6, 6:3, 7:6(2)
Semifinále: BARBORA KREJČÍKOVÁ – Sorana Cirsteaová (ROU, 67.) 6:4, 4:6, 6:0
Finále: BARBORA KREJČÍKOVÁ – Kiki Bertensová (NED, 19.) 2:6, 1:6