Futures v Mostě: Mertl vybojoval první finále v sezoně, Kellovský získal další deblový titul

- Jan Vojkůvka, Filip Lefenda

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MOSTU: Po turnaji v Praze, který se hrál minulý týden, přichází závěrečná kola také na dalším českém futuru v Mostě, kde tentokrát má český tenis zastoupení i ve dvouhře. Nejvýše nasazený Jan Mertl se utkal v semifinále s Rusem Alexanderem Vasilenkem, jehož porazil ve dvou setech a na třetí pokus se dočkal prvního postupu do finále v letošním roce. Dohraná je soutěž v deblu, v níž Dominik Kellovský s Polákem Grzegorzem Panfilem získali titul po výhře 6:3, 6:2 nad Tomášem Papíkem a Matějem Vocelem.

Zkušený český tenista Jan Mertl se konečně dočkal a po dvou vyřazeních v semifinále dokráčel do svého premiérového finále v roce 2017. Na domácím turnaji v Mostě se mu podařilo přehrát pátého nasazeného Rusa Alexandera Vasilenka ve dvou setech 7:6 (5), 6:2.

V prvním setu se přitom dlouho nemohl opřít o podání a ztratil servis hned na úvod. Postupně prohrával 0:2 a po následujících dvou podáních 1:3. Za tohoto stavu však Mertl zpřesnil hru, srovnal stav a dovedl úvodní dějství do tiebreaku, ač čelil brejkbolům v devátém gemu. Zkrácenou hru vyhrál 7:5. Druhá sada už přinesla zcela odlišný obrázek a Mertl ovládl dvorec, nečelil žádnému brejkbolu a zvítězil 6:2.

Po postupu do finále pošilhával Mertl už v Číně na turnaji v Lu-čou a také v kazašském Aktobe, ale v obou případech si připsal semifinálovou porážku. V Mostě tak zabojuje o svůj první letošní titul v utkání proti Němci Julianu Lenzovi, který ve druhém semifinále přehrál svého krajana Johannese Haerteise 6:1 a 6:4.

Kellovský získal druhý titul v řadě

Výrazné zastoupení domácích tenistů mělo finále čtyřhry, do níž se stejně jako minulý týden probojovala trojice Čechů. Druhý nasazený pár Tomáš Papík a Matěj Vocel čelili vítězi pražského debla Dominiku Kellovskému, po jehož boku tentokrát nastoupil Polák Grzegorz Panfil.

A stejně jako s Bulharem Lazarovem, tak i s polským spoluhráčem dokázal Kellovský získat domácí titul a oslavil druhý triumf v této sezoně. Vocela s Papíkem přehrál česko-polský pár 6:3, 6:2

Semifinále dvouhry
JAN MERTL - Alexander Vasilenko (RUS) 7:6 (5), 6:2
Julian Lenz (GER) - Johannes Härteis (GER) 6:1, 6:4

Finále čtyřhry
KELLOVSKÝ, Panfil (POL) - PAPÍK, VOCEL 6:3, 6:2

Futures Most den po dni:

Pátek 26.5.:

Futures v Mostě: Mertl ve čtvrtfinále smetl Lazarova, do finále čtyřhry pronikli tři Češi

Čtvrtek 25.5.:

Futures v Mostě: Mertl proti Bolardtovi nezaváhal, do semifinále čtyřhry postoupili čtyři Češi

Středa 24.5.:

Futures v Mostě: Mertl na úvod nezaváhal. Premiérový bod do žebříčku vybojoval Bolardt, postoupil i Rikl

Úterý 23.5.:

Futures v Mostě: Papík i Vrbenský končí v prvním kole, z pěti Čechů postoupil jen Kellovský

Pondělí 22.5.: 

Futures v Mostě: Bolardt, Duda a Süč si zahrají hlavní soutěž, Paroulek, Trefný a Reček ve finále kvalifikace neuspěli

Neděle 21.5.: 

Futures Most: O třetí kolo kvalifikace usilovalo třináct Čechů, uspělo sedm statečných

Sobota 20.5.:

Futures v Mostě: Do druhého kola kvalifikace prošlo devět Čechů


Galerie