Challenger Prostějov: Prvním kolem prošli čtyři Češi, druhým pouze Pospíšil

- Daniel Kubelka, Filip Lefenda

Prostějovský challenger, známý pod názvem Unicredit Czech Open, otevřel v neděli své brány. Do boje o čtyři volná místa v hlavní soutěži se ve tříkolové kvalifikaci zapojilo 32 tenistů, z toho takřka třetinu tvořili tuzemští hráči včetně Jana Mertla či Václava Šafránka. Oba jmenovaní postoupili do druhého kola, stejně tak nejvýše nasazený Brazilec Souza či další dva Češi Tomáš Papík a Jaroslav Pospíšil. Pětatřicetiletý rodák z Prostějova si posléze druhou výhrou v jednom dni zajistil pondělní boj o hlavní soutěž, zatímco zbylé trio sítem druhého kola neprošlo.

Úvodním kolem kvalifikace prošlo kvarteto českých hráčů

Jakub Novák jako první z českých tenistů zasáhl do kvalifikace na prostějovský challenger a sedmnáctiletý mladík měl před sebou velice těžký zápas. Los mu totiž postavil do cesty loňského semifinalistu turnaje Joao Souzu z Brazílie a jak se také ukázalo, neměl Jihoameričan z postupem do další fáze bojů o postup do hlavní soutěže větší potíže. Za necelých 48 minut porazil Čecha hrajícího na divokou kartu dvakrát 6:1 a jako nasazená jednička se může těšit na dalšího soupeře.

 

Pětatřicetiletý veterán Jaroslav Pospíšil překvapil sedmého nasazeného hráče kvalifikace Artema Smirnova z Ukrajiny a po výhře ve dvou setech, 6.4 a 6:4, se představí i v odpoledním programu prostějovského challengeru. Bývalý 103. hráč světového žebříčku tak potvrdil, že se mu na tamních kurtech, kde často trénuje, daří.

 

Matěj Vocel nedokázal využít divokou kartu od pořadatelů a mezi prostějovskou elitu se nepodívá. Stopku mu hned v úvodním kole kvalifikace vystavil Brazilec Marcelo Demoliner, který českého hráče porazil za půldruhé hodiny ve dvou setech, 7:6 (5) a 6:2.

 

Tomáš Papík se stal druhým postupujícím Čechem v prostějovské kvalifikaci. V zápase s Maďarem Peterem Nagym, mimo jiné o takřka tři sta míst výše postaveným soupeřem, nestrávil na kurtu ani padesát minut. Po výhře v prvním setu v poměru 6:2 nadělil Čech maďarskému tenistovi ve druhé sadě "kanára" a po hladké výhře se představí i v odpoledním druhém kole.

 

Osmnáctiletý český tenista Vít Kopřiva nestačil v kvalifikačním zápase 1. kola na prostějovský challenger na třetího nasazeného hráče, Maďara Martona Fucsovicse. V utkání s 204. hráčem světového žebříčku se Čech hrající na divokou kartu udržel na kurtu necelých padesát minut a po prohře 2:6 a 1:6 se s turnajem loučí již po prvním zápase.

 

Do dalšího kola kvalifikace naopak postupuje Václav Šafránek, jehož soupeřem byl Ukrajinec Vadym Ursu. V žebříčku o více jak tři sta míst níže postaveného soupeře zdolal dvaadvacetiletý Čech po hodině a pěti minutách ve dvou setech 6:2 a 6:4.

 

Roli velkého favorita splnil také bývalý reprezentant Jan Mertl, aktuálně hráč konce třetí stovky v žebříčku. V souboji s krajanem Pavlem Nejedlým, jemuž patří 785. místo, ztratil na cestě do dalšího kola kvalifikace pouhé tři gemy a zvítězil hladce 6:2 a 6:1.

 

 

K velké senzaci měl nakročeno osmnáctiletý Daniel Orlita, který v utkání s Argentincem Londerem překvapivě první sadu 7:6. Vzdorovat dokázal český hráč také ve druhém dějství, to již však těsně prohrál 4:6. Třetí set už měl poté jasný průběh, Jihoameričan nadělil Orlitovi nepopulárního kanára.

Pouze překvapit mohl svého soupeře rovněž i Štěpán Holiš, jenž se utkal s Bosňanem Setkičem. Ten v utkání těžil zejména z dobrého prvního podání, servis si za celý zápas ztratil jen jednou. Po setech 6:2 a 6:4 postupuje osmadvacetiletý rodák ze Sarajeva do dalšího kvalifikačního kola.

 

Pospíšil otočil ve druhém kole kvalifikace duel se Slovákem Fabiánem, další Češi nepostoupili

Jako první odehrál svůj zápas druhého kola zkušený Jaroslav Pospíšil, ten však střetnutí se slovenským tenistou Patrikem Fabiánem nerozehrál vůbec dobře, když v úvodním setu uhrál jen dva gemy. Další průběh utkání už však patřil zcela jasně domácímu hráči, jenž neztratil ve druhém setu po prvním podání ani jeden míč a celkově povolil o třináct let mladšímu soupeři na příjmu jen tři fiftýny (z toho dva vinou dvojchyby). Servis Pospíšilovi fungoval i ve třetí sadě a tak se mohl pětatřicetiletý rodák z Prostějova radovat po výhře 2:6, 6:1 a 6:3 z postupu do posledního kola kvalifikace, ve kterém na něj v pondělí čeká Brazilec Souza, nasazená jednička.

Tomáš Papík naopak druhé vítězství v jednom hracím dnu nepřidal. Tenista, který v kvalifikaci startuje díky divoké kartě pořadatelů, nestačil na Kazacha Popka, 210. hráče světového žebříčku ATP, kterému podlehl po setech 4:6 a 3:6.

Náročnou bitvu má za sebou Václav Šafránek, jenž po nevydařené první sadě s třetím nasazeným Martonem Fucsovicsem v té druhé zabral a dokázal dovést duel do rozhodujícího setu. V tom potvrdil tenista z Maďarska své kvality a po vítězství 6:1, 4:6 a 6:4 vystavil dalšímu Šafránkovu prostějovskému účinkování stopku.  

Téměř dvě a půl hodiny strávil na centrálním dvorci Jan Mertl, jenž byl v souboji s Marcelem Arevalem ze Salvadoru blízko postupu do pondělního třetího kola. Český hráč vyhrál bez ztráty servisu první set ve zkrácené hře a při stejné herní situaci měl v sadě číslo dvě i mečbol. Ten ale nevyužil a následně prostřední dějství ztratil. Třetí set už pak byl jasnou záležitostí osmého nasazeného, Arevalo v něm Mertlovi dopřál zisk jediného gemu. Český tenis tak měl ve druhém kole kvalifikace jen pětadvacetiprocentní úspěšnost.

 

UNICREDIT CZECH OPEN PROSTĚJOV (antuka, muži, €106,500) 

Kvalifikace 1. kolo

Joao Souza (BRA - 1) - JAKUB NOVÁK (WC)  6:1, 6:1
Nicolas Jarry (CHI) - Markus Eriksson (SWE)  6:3, 6:4
Patrik Fabián (SVK) - Dzmitryj Žirmont (BLR)  7:5, 4:6, 6:4
JAROSLAV POSPÍŠIL - Artem Smirnov (UKR - 7)  6:4, 6:4
Norbert Gombos (SVK - 2) - Lucas Gomez (MEX)  5:7, 7:5, 6:7 (7)
Marcelo Demoliner (BRA) - MATĚJ VOCEL (WC)  7:6 (5), 6:2
Miki Janković (SRB) - Peter Vajda (SVK)  6:4, 7:6
Marcin Gawron (POL) - Hans Podlipnik-Castillo (CHI - 6)  7:5, 2:6, 4:6
Marton Fucsovics (HUN - 3) - VÍT KOPŘIVA (WC)  6:2, 6:1
VÁCLAV ŠAFRÁNEK - Vadym Ursu (UKR) 6:2, 6:4
Peter Nagy (HUN) - TOMÁŠ PAPÍK  2:6, 0:6
Danylo Kaleničenko (UKR) - Dmitrij Popko (KAZ - 5)  0:6, 6:7
Aldin Setkić (BOS - 4) - ŠTĚPÁN HOLIŠ (WC) 6:2, 6:4
DANIEL ORLITA (WC) - Juan Ignacio Londero (ARG) 7:6, 4:6, 0:6
JAN MERTL - PAVEL NEJEDLÝ  6:2, 6:1
Daniel Elahi Galan (COL) - Marcelo Arevalo (ESA - 8) 2:6, 7:5, 5:7

Kvalifikace 2. kolo

Joao Souza (BRA - 1) - Nicolas Jarry (CHI) 7:6, 2:6, 7:6

Patrik Fabián (SVK) - JAROSLAV POSPÍŠIL 6:2, 1:6, 3:6

Lucas Gomez (MEX) - Marcelo Demoliner (BRA) 1:6, 4:6

Miki Jankovič (SRB) - Hans Podlipnik-Castillo (CHI - 6) 6:3, 6:2

Marton Fuscovics (HUN - 3) - VÁCLAV ŠAFRÁNEK 6:1, 4:6, 6:4

TOMÁŠ PAPÍK - Dmitrij Popko (KAZ) 4:6, 3:6

Aldin Setkič (BIH - 4) - Juan Ignacio Londero (ARG) 4:6, 3:6

JAN MERTL - Marcelo Arevalo (ESA - 8) 7:6, 6:7, 1:6

Pondělní program 3. kola kvalifikace

Joao Souza (BRA - 1) - JAROSLAV POSPÍŠIL

Marcelo Demoliner (BRA) - Miki Jankovič (SRB)

Marton Fucsovics (HUN - 3) - Dmitrij Popko (KAZ)

Juan Ignacio Londero (ARG) - Marcelo Arevalo (ESA - 8)


Galerie