Koleno drží, zdraví také! Luthi odmítá spekulace ohledně Federerovy neúčasti na Roland Garros

- Jan Vojkůvka

Vynechat grandslamový turnaj není pro špičkové tenisty nikdy snadné. Ani rozhodnutí Rogera Federera vynechat Roland Garros nebylo lehké, avšak zdá se býti velmi moudré. Jedním z faktorů, proč se po dlouhé pauze nevrátit na antukový vrchol, mohlo být i zdraví švýcarského tenisty, který nechtěl riskovat zranění kolene, s nímž loni podstoupil operaci.

Tento scénář však zcela odmítá trenér vítěze Australian Open a Sunshine double z této sezony Severin Luthi. Osmnáctinásobný grandslamový šampion, jenž v pondělí ohlásil, že se chce koncentrovat na druhou polovinu sezony, vynechá pařížský turnaj spíše z taktických důvodů.

„Během posledního měsíce jsem tvrdě pracoval na kurtu i mimo něj, na základě zkušeností, které jsem na okruhu posbíral, jsem se však letos rozhodl antukovou část sezony vynechat a připravit se na tu travnatou a následnou na tvrdých površích,“ sdělil Federer svým fanouškům.

Ještě pár dní před ohlášením své neúčasti přitom Federer na antuce trénoval. Mohlo za rozhodnutím být zdraví či snad strach z dalšího zranění kolene? Luthi má vysvětlení pro všechny, kteří spekulují i nad možností nějakého zdravotního problému. „Chtěli jsme mít před rozhodnutím všechny informace, abychom viděli, jak mu trénink půjde a jak se bude cítit,“ prozradil Luthi. „Jeho koleno drží a je v perfektní kondici, takže to naštěstí opravdu není ten důvod. Je zdravější, než jakkoliv byl za posledních pět let,“ ujistil Luthi.

„Bylo to pro nás složité rozhodnutí, protože si chtěl na French Open zahrál, jako na každém jiném velkém turnaji,“ pokračoval Luthi. „Ale myslím, že to pro něho bylo to nejlepší rozhodnutí, jaké mohl učinit. Je to investice do jeho kariéry. Nejen pro tuto sezonu, ale i pro následující.“

Federer tak vynechá podruhé v řadě pařížský grandslam a na kurty se vrátí se zahájením travnaté sezony. V jeho plánech jsou dva německé turnaje ve Stuttgartu a Halle, po nichž následuje Wimbledon.