Trápení světových jedniček. Kerberová i Murray prožívají bídnou antukovou sezonu

- Jan Vojkůvka

Vystoupali až na vrchol svých kategorií, jejich forma však pozicím krále a královny tenisu vůbec neodpovídá. Trápení, jež prožívají během antukové části sezony a před vrcholem v podobě pařížského grandslamu, jen prokazuje, v jak velké herní krizi se nacházejí. Mohou se Brit Andy Murray a Němka Angelique Kerberová probudit z mizérie?

Jako den a noc jsou sezony Andyho Murrayho na antuce. Zatímco loni vybojoval 18 výher a připsal si jen 3 porážky, získal titul v Římě a byl ve finále v Madridu a na French Open, letos je jeho nejlepším výsledkem semifinále z Barcelony. Bilance 4/4 ukazuje, jak špatnou formou Brit oplývá a prohry s Ramosem-Vinolasem, Čoričem i Fogninim byly obrovským překvapením.

Angelique Kerberová již zná pocit, jaké to je procházet si antukovým trápením. Zažila ho i loni, když v Madridu, Římě i Paříži vypadla hned při svých úvodních zápasech. Oproti letošku ale měla také na kontě titul ze Stuttgartu a semifinále v Charlestonu. A tak její letošní výkony s bilancí 2/3, vyřazení na úvod ve Stuttgartu a Římě a v osmifinále v Madridu, rozhodně neodpovídají její pozici světové jedničky.

Jaká však je cesta z mizérie, kterou oba tenisté zažívají? Kerberová zná příčiny, proč se jí nedaří. „Necítím se na tomto povrchu nejlépe. Můj pohyb po dvorci není ideální, obzvlášť na antuce,“ řekla po středeční prohře s Estonkou Anett Kontaveitovou. „Nohy byly vždy důležitou součástí mé hry a na antukových dvorcích se necítím moc dobře. Zkusím odjet domů a popřemýšlet, co mohu udělat při návratu do Paříže. To je příští velký cíl,“ podotkla Němka, která za minulou sezonu za French Open neobhajuje žádné body a může si jen polepšit.

Jenže vítězce Australian Open a US Open z minulého roku dělá nadále antukový povrch velké problémy.

Zcela opačně na tom naopak byl Murray, který si hru na antuce užíval. Až do tohoto období. „Určitě to není dobrý rok, takže chci udělat nějaké změny, aby se sezona začala vyvíjet lépe,“ prohlásil Murray v Římě. „V posledních dvou letech jsem přitom, myslím, hrál na antuce opravdu dobře. Spousta lidí si myslí, že nemám šanci na French Open nic uhrát po výkonech z posledních týdnů, ale já si myslím opak. Nebude to rozhodně snadné. Musím v příštích deseti dnech opravdu tvrdě dřít a dobře se připravit, každý den udělat maximum a pak mohu na turnaji něco uhrát. Bude to složité, ale domnívám se, že stále mohu něco udělat,“ uvedla mužská světová jednička.

Tlak spojený s očekáváním fanoušků, špatná forma a spousta dravců čekajících na zaváhání favoritů. Grandslam v Paříži bude pro trápící se světové jedničky náročný, ale také může být odrazovým můstkem k lepším týdnům. A oba by to potřebovali.