V Prostějově se představí padesátý tenista světa i bývalá hvězda TOP 10

- Jakub Mezlík

Na prostějovském challengeru se příští týden představí více než desítka hráčů z elitní světové stovky. Žebříčkově nejvýše postaveným tenistou by měl být padesátý hráč žebříčku Litevec Berankis, pořadatelé si ale nechávají ještě jednu volnou kartu pro hráče, který vypadne z Roland Garros.

Pětadvacetiletý litevský tenista Ricardas Berankis je aktuálně na svém životním maximu zejména díky povedené sérii dubnových challengerů. Ze čtyř turnajů dva vyhrál, jednou došel do semifinále a jednou prohrál ve finále. I když se mu více daří na tvrdém povrchu, v čínském Nanjingu triumfoval i na antuce.

Jedním z favoritů by mohl v Prostějově být španělský antukář Marcel Granollers-Pujol. Nad účastí bývalého devatenáctého hráče světa a aktuální šestapadesátky ale visí otazník, zatím totiž figuruje na French Open v soutěži dvouher i čtyřher. V singlu ho ale v sobotu čeká jeden z nejtěžších protivníků, krajan Rafael Nadal. Granollers letos triumfoval na challengeru v Irvingu na tvrdém povrchu, kde mimo jiné porazil Lukáše Rosola, v Madridu ho ale porazil v kvalifikaci Radek Štěpánek.

Dalším španělským antukovým specialistou z elitní stovky, který se bude rvát v Česku o body do žebříčku, je Inigo Cervantes-Huegun. Šestadvacetiletý tenista loni vyhrál na červeném povrchu padesát pět zápasů a triumfoval i ve finále Challenger Tour v Brazíli. Na jihoamerickém kontinentu zaznamenal také zatím nejlepší letošní výsledek, když v Sao Paulu došel do semifinále.

Z dalších tenistů stojí za zmínku například bosenský hráč Damir Džumhur, Berdychův přemožitel z Monte Carla, nebo Michail Kukuškin či Robin Haase.

Z elitní světové stovky bude mít v Prostějově i český tenis své zástupce. Lukáš Rosol se na Roland Garros ukázal v zápase s Wawrinkou, jemuž podlehl až v pěti setech, Jiří Veselý je šampionem prostějovského challengeru z posledních dvou let a může se stát prvním tenistou, který tento turnaj vyhraje potřetí v řadě. Ve hře budou také Radek Štěpánek, Adam Pavlásek a divokou kartu dostal Zdeněk Kolář.

Volný start dostal od pořadatelů také Janko Tipsarevič. Bývalý osmý hráč světa se vrací na okruh po zranění, proto aktuálně figuruje až na 680. místě žebříčku a bojuje o každý bod, aby se vyšplhal zpět vzhůru. Českým fanouškům už se letos představil v Ostravě, kde ovšem skončil ve druhém kole na raketě Marka Michaličky.