Halepová zpátky na vrcholu! Rumunka ovládla turnaj v Madridu

- Jakub Slunečko

Po nepovedeném začátku sezony je Simona Halepová zase ve výborné formě. Na oblíbené antuce se skoro tři hodiny přetahovala s Kristinou Mladenovicovou o triumf z Madridu. Nakonec poprvé v životě obhájila titul a zvítězila 7:5 a 6:7(5) a 6:2. Francouzka se ale ve svém doposud největším zápase prala více než statečně. K titulu měla nakročeno dokonce lépe než Halepová, nakonec ale bojovala s bolavými zády a i přes obrovské úsilí nedokázala Rumunku zastavit.

Když hrajete svůj životní zápas, nechcete ho vzdát za žádnou cenu. Už v prvním setu se zdálo, že Mladenovicovou hodně bolí záda. V očích se jí občas objevily dokonce slzy, hned nato ale Francouzka předváděla famozní vítězné údery s plným nasazením. V prvním setu před tím vedla už 5:3... Jenže ani to na Halepovou, která je na antuce jako doma, nestačilo.

Druhý set ještě na krev hrající Mladenovicová urvala v tiebreaku. Slavila jako po vítězství, protože nejspíš tušila, že to bude dnes večer její maximum. Rozhodující sada už pak byla záležitostí klidné Halepové. I tak to byl zápas o pár míčcích a třiadvacetiletá Francouzka ukázala, jak skvěle dokáže i přes zdravotní potíže hrát.

Jenže zkušená Halepová se do soupeřky zakousla a s hlasitými výkřiky byla pořád blíž a blíž dalšímu velkému titulu, který ji po nepříliš slavném začátku roku posune až na 4. příčku světového žebříčku. Progres je to určitě zasloužený – v Madridu byla suverénní, což v 1. kole pocítila třeba i Kristýna Plíšková (6:1, 6:2).

„Chci poděkovat a pogratulovat Kristině ke skvělým výkonům tenhle rok. Doufám, že budeš brzy v top 10,“ řekla vítězka po finále směrem k Mladenovicové. „Tady v Madridu už jsem jako doma, díky za podporu. Ale dorazilo i dost rumunských fanoušků, ti mi taky dost pomohli. Díky všem a za rok se snad zase uvidíme,“ zakončila děkovnou řeč.

Halepová poprvé v životě dokázala obhájit titul z okruhu WTA, a to navíc na velice významném podniku. Před nadcházejícím French Open je tak rumunská tenistka jednou ze žhavých favoritek na triumf. V Paříži byla v roce 2014 ve finále, teď je na nejlepší cestě tenhle úspěch minimálně zopakovat. Může poprvé v životě získat grandslamový triumf?