Blog Michala Šímy: Technické novinky, které ztěžují komentátorům práci

- Michal Šíma, tenisový expert Eurosportu

Za pátým hracím dnem Roland Garros se ohlíží komentátor Eurosportu Michal Šíma

Také si myslíte, že svět jde kupředu, technika se stále vyvíjí a díky tomu se práce zjednodušuje? Zkuste se na jeden aspekt vývoje posledních let podívat očima tenisového komentátora.

1. Informace

Hlavním problémem je současný standard, kdy se komentuje ze studia. Dříve byl komentátor na místě a většinu svých informací zjistil investigativním způsobem. A měl je jen on. Dnes je informací tisíckrát víc, ale dostane se k nim každý, komentátor ztrácí exkluzivitu. Navíc již není v jeho silách obsáhnout všechny zdroje. Tam, kde před deseti lety vystačil s pár oficiálními stránkami, jsou dnes stovky účtů na sociálních sítích a stovky různých webových serverů.

2. Design

Graficky a uživatelsky jednoduché internetové stránky, kde jste ale našli to podstatné, jsou minulostí. V zájmu zobrazování na mobilních zařízeních a v zájmu pěkné grafiky dnes trvá všechno déle. Vynikajícím příkladem jsou oficiální stránky ATP. Nutnost čekat na načtení všelijakých modulů se snoubí s krásnou grafikou, která ale zpomaluje práci. Proč se třeba ve 30 % případů nedá vyhledat biografie určitého hráče, když to v minulosti nebyl problém? Protože se špatně načetl jakýsi skript. Stránku je nutno obnovit a v situaci, kdy během grandslamu skáčete v přenosu z kurtu na kurt, potřebujete hlavně rychlost.

Trendem současné doby je rovněž zvětšování fontů a grafických prvků. Tam, kde se dříve vešly potřebné informace na jednu stránku A4 (např. vzájemná zápasová bilance hráčů, tzv. „head to head“), je dnes nádherná grafika na třech stranách. Na ty zoufale čekáte v časové tísni u tiskárny a netřeba dodávat, jaký pořádek pak panuje na komentátorských stolech. Tradiční zásada televizních komentátorů „co nejvíce informací na co nejmenším počtu papírů“ mizí v propadlišti dějin.

3. Livescoring

Pár let měl komentátor k ruce jednoduchý livescoring, stejný na všech grandslamových turnajích. Tabulka s dvojím typem zobrazení – všechny aktuálně hrané zápasy, nebo přesné statistiky jednoho vybraného zápasu. Do tabulky se vešly většinou opravdu všechny hrané zápasy a komentátor tak hned věděl, že nějaké utkání na vedlejším dvorci skončilo. Asi to však fungovalo příliš dobře a bylo to potřeba ještě vylepšit. Prvním krokem bylo zvětšení grafických prvků, takže se na obrazovku vešlo méně zápasů. Korunu všemu nasadili letos na Roland Garros. Autonomní tabulku zrušili, místo toho informace umístili na klasickou webovou stránku, kde je v jednom zobrazení vidět maximálně šest kurtů. Zato ale překliknutí na statistické údaje konkrétního zápasu zabere o jedno kliknutí (a také jedno načtení obsahu) navíc. A „vylepšení“ se vlastně dočkaly i samotné statistické údaje. V kolonce nazvané „procento prvního podání“ tak poprvé v historii žádné procento není. Jen poměr úspěšných a celkově hraných servisů. Je to tak první grandslam v historii vysílání české verze Eurosportu, při kterém komentátor nosí do studia i kalkulačku.

Také si po přečtení mého souhrnu myslíte, že současné podmínky pro komentátory – panující na internetu – nekorespondují s obecnou tezí technického pokroku? Tak vytáhněte smartphone či tablet a  uvidíte, že se dostanete k informacím, které byste před pěti sedmi lety velmi těžko hledali. Ano, to je opravdu onen pokrok. Věřím, že skřípění zubů nás komentátorů ve vysílání není moc slyšet.