Denní menu, 11.5. 2017: Hlaváčková postoupila do semifinále čtyřhry, Berdych podlehl Zverevovi

- Petr Šístek

Tomáš Berdych se o postup do čtvrtfinále turnaje Masters v Madridu utkal s Alexandrem Zverevem, kterého dokázal v prvních čtyřech vzájemných zápasech porazit, avšak tentokrát s ním již podruhé v řadě prohrál. V turnaji čtyřhry dokázaly postoupit do semifinále Andrea Hlaváčková s Timeou Babosovou, jež přemohly Kiki Bertensovou a Johannu Larssonovou. Pražské finalistky Kateřina Siniaková s Lucií Hradeckou oproti tomu nestačily na domácí pár, Květa Peschkeová s Annou-Lenou Grönefeldovou bohužel po vyrovnaném průběhu podlehly Martině Hingisové a Jün-Jan Čchan. Na challengeru v Aix-en-Provence sehrál osmifinálové utkání Lukáš Rosol, avšak na Jeremyho Chardyho nestačil.

NA ROZJEZD

12:00

ROSOL SE V AIX-EN-PROVENCE POKUSÍ VYZRÁT NA CHARDYHO: Lukáš Rosol se opět po měsíci pokusil proniknout do čtvrtfinále challengeru, avšak nyní mu v Aix-en-Provence v cestě stál domácí Jeremy Chardy, s nímž český tenista na antuce zatím vždy prohrál. Rosol v úvodním kole udolal šťastného poraženého z kvalifikace Axela Michona ve dvou tiebreacích a Chardy potřeboval k postupu přes Christiana Garina překvapivě tři sety.

Do utkání ale vstoupil jednoznačně lépe domácí tenista, který si rychle vypracoval vedení 5:0 a Rosol nepopulárního kanára odvrátil až následnou čistou hrou. Hned na úvod druhé sady si český tenista znovu prohrál své podání a po hladkém průběhu zápas nakonec po 52 minutách ukončil dvojchybou. Brněnský rodák se tak s turnajem loučí a příští týden by se měl představit na challengeru v Bordeaux. – Lukáš Rosol x Jeremy Chardy (FRA) 1:6, 3:6

 

HLAVNÍ CHOD

16:00

BERDYCH V OSMIFINÁLE PODLEHL ALEXANDRU ZVEREVOVI: Tomáš Berdych dosud proplouval turnajem Masters v Madridu bez ztráty setu, když hladce přehrál Denise Istomina i Robina Haaseho. Jeho osmifinálový soupeř Alexander Zverev se ale vypořádal s o poznání těžším losem, když nejprve přehrál Fernanda Verdasca a následně ve třech setech udolal sedmého nasazeného Marina Čiliče. Dnešní soupeři spolu sehráli během minulých dvou sezon již pět vzájemných utkání a německý tenista se z výhry radoval pouze v posledním klání, když Berdycha udolal v semifinále turnaje v Petrohradu.

Tentokrát ovšem šlo o první vzájemný zápas na antuce a český tenista do něj vstoupil prohraným servisem, který si po celý průběh první sady nedokázal vzít zpět. Ve druhém dějství to vypadalo na brzký konec českého reprezentanta, jenž po dvou brejcích soupeře prohrával již 1:4, avšak Berdych ještě dokázal zabojovat a srovnal na 4:4. Následně si ale ovšem opět prohrál podání a Zverev utkání následně již čistou hrou dopodával. Po výhře dvakrát 4:6 tak postupuje do čtvrtfinále, naopak český hráč se s turnajem loučí a o první výraznější úspěch v této sezoně se bude pokoušet příští týden na Masters v Římě. – Tomáš Berdych x Alexander Zverev (GER) 4:6, 4:6

 

A KDO NEMÁ DOST...

12:00

PESCHKEOVÁ SE POKUSÍ PROTÁHNOUT VÍTĚZNOU ŠŇŮRU PROTI HINGISOVÉ: Květa Peschkeová s Annou-Lenou Grönefeldovou minulý týden ovládly J&T Banka Prague Open a vítěznou sérii protahovaly i v Madridu, kde dokráčely do čtvrtfinále. V úvodním kole přitom zvládly velmi těžké utkání proti Barboře Strýcové a Julii Görgesové, které udolaly až 10:8 v rozhodujícím supertiebreaku. Nyní je v souboji o postup do semifinále čekaly Martina Hingisová a Jün-Jan Čchang, jež měly v prvním kole volný los a následně přehrály Rodionovou s Klepacovou. 

Úvodní sada dospěla po dvou ztracených servisech na každé straně do stavu 4:4, kdy česko-německý pár zaznamenal rozhodující brejk a set již dopodával. Rovněž druhé dějství nabídlo celkem pět prohraných podání, avšak tentokrát dokázaly třikrát sebrat soupeřkám servis Čchan s Hingisovou a vynutily si rozhodující tiebreak. V něm Peschkeová s Grönefeldovou nevyužili vedení 6:4 ani 7:6 a s turnajem se tak smolně loučí. – Peschkeová, Grönefeldová (GER) x Hingisová (SUI), Čchan (TPE) 6:4, 3:6, 8:10

Češi v akci

Hlaváčková s Babosovou postupují do semifinále

Andrea Hlaváčková s Timeou Babosovou nenašly přemožitelky ani v sedmém společném utkání a v semifinále čtyřhry štědře dotovaného turnaje v Madridu přehrály Kiki Bertensovou a Johannu Larssonovou po setech 6:2 a 6:4. Do zápasu lépe vstoupil belgicko-švédský pár, který zaznamenal brejk na 2:1, avšak Hlaváčková s Babosovou následně ziskem pěti her v řadě úvodní sadu otočil. Ve druhém dějství si obě dvojice držely podání až do stavu 5:4, kdy česko-maďarský pár zaznamenal rozhodující brejk a rozhodl tak o svém postupu. V semifinále se Hlaváčková s Babosovou utkají s rumunskou dvojicí Halepová, Beguová.

Hradecká se Siniakovou v Madridu končí

Šesté nasazené Lucie Hradecká s Kateřinou Siniakovou se s turnajem v Madridu loučí ve čtvrtfinále, když Arantxe Parraové-Santonjaové a Sílvii Solerové-Espinosaové podlehly po setech 2:6 a 3:6. Český pár mohl utkání po hladce prohrané první sadě zdramatizovat, když ve druhém dějství vedl 2:0, avšak španělská dvojice dokázala set otočit, když rozhodující brejk zaznamenala v osmém gemu a následně utkání již dopodávala.

ATP/WTA

Mutua Madrid Open (muži, 5 439 350 EUR, antuka, osmifinále dvouhry)

TOMÁŠ BERDYCH (14.)[11] - Alexander Zverev (GER, 19.) 4:6, 4:6

Mutua Madrid Open (ženy, 5 439 350 EUR, antuka, čtvrtfinále čtyřhry)

HRADECKÁ, SINIAKOVÁ [6] - Parraová-Santonjaová, Solerová-Espinosaová (obě ESP) 2:6, 3:6
PESCHKEOVÁ, Grönefeldová (GER) - Hingisová (SUI), Čchan (TPE)[3] 6:4, 3:6, 8:10
Babosová (HUN), HLAVÁČKOVÁ [5] - Bertensová (NED), Larssonová (SWE) 6:2, 6:4

CHALLENGERY

Trophé Caisse d'Epargne Cepac, Aix-en-Provence (muži, 127 000 EUR, antuka, osmifinále dvouhry)

LUKÁŠ ROSOL (158.) - Jeremy Chardy (FRA, 70.)[3] 1:6, 3:6

Open de Cagnes-sur-Mer Alpes-Maritime (ženy, 100 000 USD, antuka, semifinále čtyřhry))

Olaruová (ROU), VORÁČOVÁ [1] - Blinková (RUS), Listerová (SWE) 6:3, 6:3

ITF/Futures

Santa Marina Cup, Sozopol (muži, BUL F1, 15 000 USD, tvrdý povrch)

Osmifinále dvouhry
MICHAL KONEČNÝ (364.)[3] - Joshua Rose (GBR, -)[WC] 6:1, skreč Rose

Semifinále čtyřhry
KONEČNÝ, Ortega-Olmedo (ESP)[3] - Bensoussan (FRA), Jandrič (SRB) 6:0, 6:1

TENNIS ORGANISATION CUP, Antalya (muži, TUR F18, 15 000 USD, antuka, osmifinále dvouhry)

ROBIN STANĚK (563.)[7] - Valentin Guenther (GER, -)[Q] 6:4, 7:6(8)

Čerkasy, UKR F1 (muži, 15 000 USD, antuka, osmifinále dvouhry)

JAROSLAV POSPÍŠIL (498.)[5] - Jordan Correia (BRA, 968.)[Q] 6:2, 6:4

XV Torneo Conchita Martinez (ženy, ESP, 25 000 USD, tvrdý povrch, čtvrtfinále dvouhry)

MARIE BOUZKOVÁ (212.)[4] - Ysaline Bonaventureová (BEL, 347.) 6:2, 6:4

XIXO Open Dunakeszi (ženy, HUN, 25 000 USD, antuka, čtvrtfinále dvouhry)

ANASTASIA ZARYCKÁ (437.)[Q] - Viktória Kužmová (SVK, 161.)[2] 6:3, 6:3