Ramos se dočkal! Po více než roce vyhrál zápas ve čtyřhře a přerušil rekordní sérii porážek

- Petr Šístek

Albert Ramos nyní bezpochyby zažívá skvělé tenisové období. Ve dvouhře, jež je jeho prioritou, si zahrál finále Masters v Monte Carlu, a že nešlo o čirou náhodu, potvrdil následně i v Barceloně, kde po tři sety trápil světovou jedničku Andyho Murrayho. Díky tomu poprvé v kariéře pronikl do elitní dvacítky žebříčku ATP, avšak jeho výsledky ve čtyřhře byly přinejmenším pozoruhodné. Na vyhraný deblový zápas totiž čekal déle než rok a před dvěma týdny dokonce překonal i velmi nelichotivý rekord.

Albert Ramos totiž v Barceloně po boku krajana Jaumeho Munara prohrál již jedenadvacátý deblový zápas na okruhu ATP v řadě, čímž překonal dosud rekordních dvacet proher Florenta Serry v letech 2008-2010. Že se nejednalo pouze souhru smolných okolností, potvrzovala i Ramosova mimořádně nepříznivá kariérní bilance, jež čítala pouhých 14 výher oproti 79 porážkám.

Poslední vítězství ve čtyřhře dokázal Ramos vybojovat loni v Marrákeši, kde byl jeho spoluhráčem Jiří Veselý. A jednalo se o vítězství skutečně těžce vydřené, neboť Wesleyho Koolhofa a Matweho Middelkoopa přehráli až po všeříkajícím výsledku 6:7(5), 7:6(3) a 16:14. Následně se ale na Španělovo konto začaly kupit porážky. Vzhledem k jeho pravidelným nezdarům a zároveň stále lepším výsledkům ve dvouhře bylo velmi udivující, jak frekventovaně se čtyřhře věnoval. Zahrál si ji totiž hned ve 21 případech z 31 turnajů, kterých se v singlu účastnil.

Devětadvacetiletý rodák z Barcelony se ale ani po překonání nelichotivého Serrova rekordu nevzdal. Na domácím Masters v Madridu se domluvil na čtyřhru s Robinem Haasem a společně dokázali v úvodním kole překvapit zkušenou dvojici Marcin Matkowski, Alexander Peya. Ramos s Haasem sice v prvním setu prohospodařili náskok brejku, sadu dopodávali až na druhý pokus a v koncovce druhého dějství nevyužili dva mečboly, avšak nakonec dokázali těsným poměrem ovládnout tiebreak a mohli se radovat z výhry po setech 7:5 a 7:6(5).

V dalším kole na ně čeká velmi těžký úkol v podobě šestých nasazených Nicolase Mahuta a Edouarda Rogera-Vasselina. I v případě, že by na ně Ramos s Haasem vyzrát nedokázali, tak španělský tenista může být se svým madridským vystoupením ve čtyřhře rozhodně spokojen, neboť nyní může již v poklidu sledovat, zda se někomu jeho rekordní sérii porážek podaří překonat. Nejblíže k tomu aktuálně má Lukáš Lacko se třinácti porážkami v řadě, avšak šňůra slovenského hráče trvá již od roku 2012, neboť se Lacko na turnajích ATP ve čtyřhře představuje spíše svátečně.