Skrz kvalifikaci až k titulu! Ani jsem nechtěla do finále nastoupit, přiznala šťastná Barthelová

- Jan Vojkůvka

Vyčerpaná, ale šťastná. Němka Mona Barthelová zakončila na turnaji J&T Banka Prague Open neskutečnou jízdu skrz kvalifikaci až k samotnému titulu a přerušila dvouletou nadvládu domácích tenistek. Po Karolíně Plíškové a Lucii Šafářové převzala pozici vítězky pražského turnaje WTA.

Přitom nescházelo mnoho a do finále ani nenastoupila. Únava, která ji po náročném týdnu stihla, byla velkou překážkou. Také se to projevilo na jejím projevu na dvorci v úvodní sadě, v níž se po antuce spíše plahočila a jen s vypětím všech sil ze sebe soukala poslední zbytky energie.

Kristýna Plíšková ji mohla dorazit, vedla 6:2 a 4:3 s výhodou brejku. Jenže zaváhala, o servis přišla a ve hře Němky se něco zlomilo. Něco, co ji vlilo novou energii do žil. Začala cítit, že může na dosáhnout na svůj první titul na okruhu WTA od roku 2014. A dokázala to, Plíškovou pokořila 2:6, 7:5, 6:2 a poprvé od švédského Bastadu 2014 pocítila, jaké to je být šampionkou.

„Byl to velmi náročný turnaj se spoustou dobrých hráček. Pro mě je to jednoznačně velký krok po tom, jak těžký jsem měla minulý rok,“ hodnotila Barthelová s úlevou svůj čtvrtý titul mezi profesionálkami na okruhu WTA. „Tento rok se cítím mnohem lépe i zdravotně a vyhrát titul je pro mě speciální okamžik,“ usmívala se.

V této sezoně Barthelová přitom rovněž neměla úplně jednoduchou pozici. Na Australian Open skrz kvalifikaci prošla až do osmifinále, přesto 82. hráčka světa musela i nadále nastupovat do kvalifikačních bojů a stejný osud ji potkal i v Praze.

Při cestě do finále byla na pokraji ve druhém kole kvalifikace, v níž odvracela mečboly proti Paoliniové. „Hrála výborně a já měla dost štěstí,“ podotkla Němka. Po postupu do finále vyřadila Denisu Allertovou a vysloužila si účast v hlavní soutěži. V té soutěži si následně poradila s Číňankou Čang 6:0, 6:3, s Francouzkou Dodinovou 6:3, 6:1 a Italkou Giorgiovou 7:6 (0), 7:6 (6).

V semifinále narazila na svou druhou českou soupeřku na turnaji. S Barborou Strýcovou vyhrála ve třech setech 3:6, 6:2, 6:3 a ve finále udolala, viditelně vyčerpaná, Kristýnu Plíškovou. „Když jsem dnes ráno vstala, cítila jsem se hrozně,“ přiznala Barthelová. „Byla jsem opravdu vyčerpaná, necítila jsem se dobře a přemýšlela jsem o tom, jestli vůbec mám ten zápas odehrát. Ale řekla jsem si, že je to finále a musím to zkusit. Trenér se snažil ke mně mluvit pozitivně,“ uvedla Němka.

Zkusila a vyhrála. Dotáhla úžasnou cestu až k titulu a vysloužila si potlesk publika. „Už od kvalifikace se chodila dívat spousta lidí. Samozřejmě, povzbuzovali hlavně domácí holky, ale myslím, že tu byla pěkná atmosféra. Lidé se chodili dívat, užívali si tenis a já si zase užívala hru na kurtu před nimi. Je to velmi pěkný centrální kurt,“ vysekla Barthelová poklonu.

Titul na J&T Banka Prague Open Barthelové výrazně pomůže i na žebříčku WTA, na němž se posune na 56. místo.