Hendikepovaný zázrak asijského tenisu Duck-hee Lee

- Jakub Siwek

Tenis je hra založená v mnoha směrech na naprosté dokonalosti. Dokonalá fyzická kondice, dokonale zvládnuté údery, psychická odolnost a další a další vlastnosti nutné pro každého profesionálního tenistu. Dá se hrát tenis s nějakým hendikepem? To, co se zdálo ještě nedávno nemožné, dnes naprosto vyvrací korejský supertalent Duck-hee Lee.

Tento sedmnáctiletý Korejec se narodil hluchý. Ačkoliv se může zdát, že sluch nemusí hrát při hraní tenisu roli, tak profesionální hráči při své hře využívají i těch nejmenších detailů, mezi něž patří i poslech toho, s jakou intenzitou odehrál soupeř míč. O tuto možnost je Duck-hee Lee připraven. Ve sportu, kde hrají na špičkové úrovni velkou roli i ty nejmenší detaily, je to znatelné oslabení. Dle toho může hráč usoudit, jestli přiletí klasický úder či nějaký točený. On sám se však se svým hendikepem naučil žít a dokonce tvrdí, že je to jeho výhoda, jelikož se může soustředit jen na sebe a neslyší dav, spoluhráče a ani nic jiného.

Kdo je Duck-hee Lee?

Svůj první turnaj odehrál v Japonsku, když dostal divokou kartu do turnaje ITF 10 000. Ačkoliv měl pouhých 14 let, tak už tehdy dokázal uhrát 2. kolo, když v 1. kole porazil Miyazakiho (tehdy 1675. na ATP). Ještě větší úspěch přišel o šest týdnů později, kdy na ITF 10 000 v Číně došel až do semifinále. Vskutku brilantní vstup do mužského tenisu.

Od těchto prvních krůčků utekly tři roky a Duck-hee Lee se dokázal probojovat už do třetí stovky světového žebříčku, přičemž v současné době mu patří 225. místo, nikdo z hráčů mladších osmnácti let není takto vysoko.

Ačkoliv většina hráčů v tomto věku je na okruhu ATP ráda za každý bod, tak Duck-hee Lee si připsal již osm titulů na turnajích ITF, celkově má na nich impozantní bilanci 96:34.

V poslední době zkouší Duck-hee Lee i challengery, asi nepřekvapí, že se mu daří i na nich. Na tom posledním v Soulu došel do čtvrtfinále. 

I přes svůj nízký věk si již stihl zahrát Davis Cup, když s Limem prohráli proti novozélandskému páru Sitak a Venus 1:3, což určitě proti tak silnému deblovému páru není žádná ostuda. 

Thajský veterán Danai Udomchoke tvrdí, že největší zbraní Duck-hee Leeho je jeho psychika a že je hráčem, který se nikdy nevzdává. Podobný názor sdílí i Rafael Nadal, který prohlásil, že tento mladý Korejec je inspirativní. A inspirativní opravdu je. Nejenže má našlápnuto k tomu, aby to jednou dotáhl minimálně do TOP 10, daleko důležitější je možná signál, který vysílá ostatním hendikepovaným (či jinak znevýhodněným lidem), že možné je vše a s přispěním tvrdé dřiny se i velké zázraky dějí.