O osudu Šarapovové rozhodnou v Paříži skrze Facebook. Tenisté se mohou těšit na vyšší dotace

- Filip Lefenda

Obdrží Maria Šarapovová divokou kartu na grandslamový Roland Garros? O tom hodlají svět organizátoři v čele s turnajovým ředitelem Guyem Forgetem informovat pro některé možná trochu netradičním způsobem – prostřednictvím živého přenosu na sociální síti Facebook. Forget na tiskové konferenci zároveň ohlásil nárust dotací a řeč přišla i na možnou neúčast Rogera Federera.

Jsme si vědomi toho, jak se technologický pokrok v určitých směrech podepisuje i pod různé formy komunikace. Tenisový svět v tomto směru není výjimkou. Dvaapadesátiletý Guy Forget v tomto smyslu uvedl na tiskové konferenci k blížícímu se druhému grandslamovému turnaji sezóny – pařížskému Roland Garros – záměr oznámit udělení či neudělení divoké karty Rusce Marii Šarapovové, která se tento týden vrátila na soutěžní kurty v německém Stuttgartu. A zatím si třicetiletá bývalá jednička vede více než dobře, když za tři zápasy neztratila ani set a v sobotu si na halové antuce zahraje o finále, v němž by za dalšího příznivého vývoje mohla případně narazit i na třetí ženu pořadí WTA Karolínu Plíškovou.

Hráčka původem ze Sibiře tak nikoho nenechává na pochybách o tom, že tenis i po své patnáctiměsíční přestávce stále ovládá dokonale. Zahraje si ale i v Paříži? Podle posledních zvěstí existuje velká šance, že si bude moci svou účast v hlavní soutěži vybojovat v tříkolové kvalifikaci. Případná divoká karta bude veřejnosti oznámena prostřednictvím živého facebookového vysílání 16. května od 19 hodin.

Forget rovněž promluvil na téma účasti Rogera Federera. Švýcar oznámil po triumfu v Miami, že si dává minimálně do French Open pauzu, a nezúčastní se tak velkých antukových podniků v Monte Carlu, Madridu a Římě. Rozhodnout by se měl letošní šampion z Melbourne do 10. května. „V tuto chvíli nemám žádné informace o tom, že by se měl odhlásit. Figuruje mezi přihlášenými hráči. Tento rok je nejlepším mužským tenistou. Hned za ním je Rafael Nadal, který je zase v kontextu deseti posledních let nejúspěšnějším antukářem,“ prohlásil ředitel turnaje.

Na konferenci, kde nechyběl ani prezident Francouzské tenisové federace Bernard Giudicelli, byl rovněž oznámen pro nadcházející ročník dvanáctiprocentní nárust prize money. Vítězové mužské i ženské dvouhry obdrží 2,1 milionů eur, což je zhruba o 100 tisíc více než v minulém roce. Poražení z úvodního kola si přijdou na 35 tisíc eur, tedy o pět tisíc eur více než před rokem. Procentuálně nejvíce si polepší tenisté, kteří vypadnou mezi čtvrtým kolem a čtvrtfinále.

Celková dotace bude činit přibližně 36 milionů eur, což je o milion více, než v případě Australian Open, tedy úvodního grandslamu sezóny.