Proti Coco nejde chytit rytmus, ale zvládla jsem to, těší Plíškovou po postupu do čtvrtfinále

- Jan Vojkůvka

Vstup na antukové kurty proběhl ve velkém stylu. Karolína Plíšková v německém Stuttgartu zvládla utkání druhého kola a porazila v těžkém střetnutí Američanku Coco Vandewegheovou 7:6 (2), 6:4. Vybojovala si tím pozici ve čtvrtfinále svého prvního turnaje na antuce v této sezoně.

Poté, co byla nasazená jednička Angelique Kerberová vyřazena ve druhém kole, zůstává dvojka turnaje Plíšková v pavouku hlavní soutěže jako nejvýše nasazená a navíc ji ubyly i další soupeřky jako Johanna Kontaová či Světlana Kuzněcovová. A s tímto vědomím půjde v pátek na kurt proti Lauře Siegemundové, finalistce posledního ročníku stuttgartského turnaje.

„Jednoznačně očekávám dropshoty,“ řekla směrem k pátečnímu čtvrtfinále Plíšková na tiskové konferenci. „Viděla jsem dnes kousek jejího zápasu a je to přesně její hra. Mým cílem bude hrát rychle, aby neměla čas na kraťasy a pokud je přesto hrát bude, tak se samozřejmě pokusím je dobíhat,“ smála se česká jednička.

„Zítra to bude těžké, protože hraje dobrý tenis, tenhle turnaj miluje a ráda hraje před domácím publikem. Ale myslím, že pokud odehraji solidní zápas a budu dobře servírovat, tak to může být dobré,“ hodnotila Plíšková.

V zádech navíc bude mít úspěšný zápas s Coco Vandewegheovou. Američanka, která během minulého víkendu zařídila postup Spojených států do finále Fed Cupu přes český tým, když vyhrála obě své dvouhry a byla součástí vítězného páru ve čtyřhře, vzdorovala Plíškové hodinu a 42 minut.

Ale ani jednou se nedostala do vedení. Plíšková od začátku zápasu byla o krůček napřed. V prvním setu začala na servisu a ač nesebrala soupeřce podání, bez zaváhání dovedla průběh duelu do tiebreaku, který ovládla 7:2. V druhém setu už tak dominantní výkony na servisu obě hráčky nepředváděly, Vandewegheové ztratila podání dvakrát, Plíšková jednou a to ve chvíli, kdy držela výhodu jednoho brejku. V utkání si pomohla sedmi esy, zatímco Vandewegheová jich sice trefila hned 12, ale přidala také čtyři dvojchyby.

„Bylo to složité utkání, protože s hrou Coco nemůžete moc chytit rytmus, takže opravdu nevím, jak jsem hrála,“ smála se Plíšková. „Jsem pouze šťastná, že jsem vyhrála, protože přesně takové zápasy potřebuji vyhrávat. Necítím se proti takovým soupeřkám moc dobře, takže jsem ráda, že se mi to povedlo.“

„Klíčem byl podle mě servis, který proti Coco vždy potřebujete. A také tiebreak v prvním setu. Myslím, že po něm začala trochu chybovat, což bylo důležité. A také ve druhém setu, kdy jsem se dostala do vedení 3:1, jsem byla trochu nahoře mentálně i fyzicky,“ dodala Plíšková, která sice vedení ztratila, když Vandewegheová srovnala na 3:3, ale hned v dalším gemu opět sebrala Američance servis a následně dokázala odvrátit tři brejkboly, čímž odpor Vandewegheové definitivně zlomila.