ATP

Del Potro má smůlu. Kuerten jeho nabídku odmítl

- Jiří Vachtl

Juan Martín del Potro se momentálně chystá na návrat na tenisové kurty. Ten by se měl uskutečnit už příští týden na turnaji v portugalském Estorilu. Vítěz US Open z roku 2009 však musí řešit nepříjemné starosti. Argentiský tenista je totiž už téměř dva roky bez stálého trenéra. V minulosti se nechal slyšet, že by rád rozšířil řady hráčů s tzv. "superkoučem". Zatím však hledá marně. Jeho nabídku tento týden odmítl i Gustavo Kuerten.

Juan Martín del Potro je bez stálého trenéra už od poloviny sezóny 2015, kdy ukončil spolupráci s Franco Davínem. V loňském roce pak argentinského tenistu na Wimbledonu trénoval Daniel Vallverdu. S bývalým trenérem Tomáše Berdycha se však po konci travnaté části sezóny rozešli. V průběhu března se mohutně spekulovalo o možné spolupráci argentinského tenisty s bývalou světovou jedničkou Andy Roddickem. Del Potrův manažer Jorge Viale však tyto spekulace později dementoval.  

Del Potrovo hledání superkouče tak pokračovalo dál. Osmadvacetiletý Argentinec tak minulý týden oslovil další bývalou světovou jedničku, Gustavo Kuertena. Trojnásobný vítěz Roland Garros však nyní přiznal, že musel del Potrovu nabídku odmítnout. „Rád bych mu pomohl, protože je to hráč, který se může stát světovou jedničkou. Ale mám mnoho povinností. Moje tenisová priorita je rozvoj mojí Guga School, což je projekt, který chce změnit brazilský tenis,“ uvedl Kuerten jeden z důvodů svého odmítnutí. Jeho škola má 25 poboček po celé Brazílii a dohromady v nich je okolo 2000 dětí.

Druhým důvodem pak byla rodina. Bývalý brazilský tenista má doma syna Luise a dceru Mariu. Sám však nevyloučil, že by si v budoucnosti roli trenéra nemohl vyzkoušet. „Možná za pár let, až moje děti vyrostou.“

Kuerten triumfoval na Roland Garros v letech 1997, 2000 a 2001. Kromě skvělého tenisu ho proslavily i jeho kudrnaté vlasy a přezdívka Guga. Nezapomenutelná pak byla i jeho oslava triumfu na French Open, kdy vzal raketu, namaloval do antuky obrys velikého srdce a lehl si do něj.

V loňské sezóně si tuto oslavu vypůjčil při svém triumfu i Novak Djokovič. V hledišti u toho samozřejmě nechyběla ani brazilská legenda.