Podvodnice? Spasitelka? Ruska Šarapovová přinesla svým návratem emoce, rivalitu a lepší ženský tenis

- Ivo Horký

Je zpět! Po roce a čtvrt tenisového zapomnění se vrátila do záře reflektorů. Ruská hvězda Maria Šarapovová si sice nadělala spoustu nepřátel, ale hned při svém prvním vystoupení ve Stuttgartu dala všem pádnou odpověď: se mnou je ženský tenis lepší!

Na patnáct měsíců se ocitla mimo svůj svět, kvůli úletu se zakázaným meldoniem byla poslána do nuceného vyhnanství. Netrpěla ale v gulagu v drsné Sibiři, odkud pochází. Naopak, užívala si luxusní prázdniny v Americe, soupeřky i fanoušky v jednom kuse provokovala vysmátými fotkami na sociálních sítích. Ani náznak pokory, přiznání viny, prosby o odpuštění. Kdepak, to není její styl.

„Žila jsem obyčejný život, to mě obohatilo. Trest jsem si odpykala, jsem čistá, a tak se teď na mě musí pohlížet,“ komentovala s přísnou tváří svůj comeback. Že jí všichni umetají cestičku a dostává divoké karty? „Turnajoví ředitelé mi je sami nabízejí, já je pouze přijímám,“ vedla si svou.

Nechtěla jít do střetu se soupeřkami, z nichž mnohé na ni v uplynulých měsících bez skrupulí útočily. Kanaďanka Bouchardová čerstvě dokonce vyzvala, že „...podvodnici jako je ona by nemělo být umožněno hrát tenis, protože je špatným příkladem pro děti.“ Ruska se diplomaticky vyhnula jakémukoli konfliktu – od svého PR týmu dostala jasný pokyn: do osobní roviny nesmí tvá prohlášení sklouznout.

Je jisté, že na Šarapovovou se už okolí nikdy nebude dívat stejně, ovšem i tak si může vydobýt své bývalé pozice. Sponzoři, kteří ji po vypuknutí dopingového skandálu opustili, se už zase vracejí. Koneckonců automobilka Porsche jí zařídila start na svém turnaji ve Stuttgartu. Peníze už Máša s majetkem odhadovaným na pět miliard korun samozřejmě řešit nemusí, jenže jí jde o princip. Jsem přece hvězda. Chci být úspěšná, milovaná a... nejbohatší!

To vše je ale jen křoví, na prvním místě je tenis! A hned v úvodním zápase proti Vinciové se Ruska předvedla pro sebe tak typicky. Zaťaté pěsti, hlasité hekání, přezíravé pohledy. Ale také skvělé údery, naprosté zaujetí do hry, neskutečná bojovnost. A k tomu jako bonus ono mimořádné umění vtáhnout fanoušky do děje a získat si je na svoji stranu.

Že je vám nesympatická? Přáli byste jí tvrdší postih? Antipatie stranou. Se Šarapovovou, pokud možno opět v parádní formě, bude ženský tenis opravdu ještě lepší!