Nevídaná chyba pořadatelů! V Budapešti zaměnili dva Turky, divoká karta zůstala nevyužita

- Petr Šístek

První ročník turnaje ATP v Budapešti je v plném proudu a hráči si jeho organizaci pochvalují. Avšak hned v jeho úvodu došlo ze strany pořadatelů k nevídanému omylu, který měl přes všechnu komičnost zajímavé následky.

Na turnajích kategorie ATP 250 mohou být uděleny tři divoké karty. V pátek organizátoři budapešťského turnaje oznámili, že jednu z nich obdrží Cem Ilkel, 328. hráč světa, který díky vstřícnosti pořadatelů již startoval na podnicích ATP v Sofii, Istanbulu, Dubaji či Moskvě.

V průběhu sobotního losu ale došlo k záměně Cema Ilkela s jeho krajanem, bývalým 77. tenistou žebříčku, Marselem Ilhanem. Nevšedního pochybení si ale nikdo z přítomných nevšiml a Ilhan byl do pavouku jakožto na divokou kartu startující hráč skutečně vylosován.

Celá situace ale navíc měla ještě jeden komický háček. Marsel Ilhan totiž tou dobou zápolil v kvalifikaci turnaje futures v turecké Antalyi a udělení divoké karty tak bylo v rozporu s pravidly. Náprava kuriózního omylu byla nemožná a Cem Ilkel již nemohl být do pavouku žádným způsobem dosazen. Marsela Ilhana tak v soutěži zastoupil šťastný poražený z kvalifikace Jevgenij Donskoj, jenž následně v úvodním kole podlehl sedmému nasazeném Viktoru Troickému. Na turnaji se tak představili pouze dva hráči startující na divokou kartu – třetí nasazený Fabio Fognini a domácí Marton Fucsovics.

Marsel Ilhan, který málem přišel ke startu na turnaji ATP jako slepý k houslím, zatím úspěšně zvládl kvalifikaci a v hlavní soutěži domácího turnaje futures, kde plní roli nasazené jedničky, postoupil již do osmifinále. A výrazně smutnit nemusí ani Cem Ilkel, spravit chuť by si totiž měl již příští týden, kdy by mu měla být udělena divoká karta na podnik v Istanbulu.