Martin Kližan: Neshody v daviscupovém týmu vytvořila média a funkcionáři

- Kryštof Rossmann, Radek Štohl

EXKLUZIVNĚ Z DĚJIŠTĚ TURNAJE ATP V BUDAPEŠTI: Slovenský tenista Martin Kližan úspěšně vstoupil do antukového turnaje v Budapešti, kde v prvním kole porazil německého kvalifikanta Maximiliana Marterera 6:2, 6:3. V exkluzivním rozhovoru po utkání jsme si s Martinem Kližanem povídali o letošní sezóně. Probrali jsme jeho úspěchy, ale také situaci ve slovenském daviscupovém týmu či dva trestné gemy, které Kližan obdržel na turnaji v Monte Carlu v zápase s Nicolasem Almagrem.

V maďarské Budapešti jste vstoupil do svého třetího antukového turnaje v sezoně. V prvním kole jste porazil Němce Maximiliana Marterera 6:2, 6:3. Jak byste utkání zhodnotil?
Z mé strany to byl dnes dobrý zápas. První zápas je na každém turnaji vždy těžký a bylo to o to těžší, že soupeř byl kvalifikant a už byl rozehraný. Myslím, že dnes rozhodla kvalita a mělo to jednoznačný průběh.

Ve druhém setu jste utkání zakončil ziskem tří gemů v řadě. Jaký moment byl podle vás rozhodující?
Byla škoda, že jsem ho ve druhém setu nebrejknul podruhé na 4:1. Začalo se to tahat. Bylo to 3:3, ale vyhrál jsem gem na 4:3. Myslím, že jsem měl celý zápas pod kontrolou a ty dva gemy byly jen momentem, který přichází v každém utkání, kdy to začne být o trochu složitější. Zbytek zápasu byl ale v mé režii.

V dalším kole můžete potkat Francouze Gillese Simona, kterého čeká utkání s Američanem Bjornem Fratangelem. Jak byste se na případné střetnutí se Simonem těšil?
Je těžké o tom mluvit dopředu, protože Simon ještě nevyhrál. Bude také hrát s kvalifikantem, který je více rozehraný. Hrají zítra a půjdu se podívat. Uvidíme.

Letos se vám podařilo na halovém turnaji v Rotterdamu porazit velmi kvalitní hráče Fernarda Verdasca a Philippa Kohlschreibera. Jak na tato utkání vzpomínáte?
Byly to dobré zápasy. Oba jsou dobří hráči. Verdasco o týden později hrál finále v Dubaji. Na turnaji v Rotterdamu to mám rád, sedí mi to tam. Minulý rok jsem sice měl lepší start do sezony, ale už nyní jsem uhrál nějakých 250 bodů a není to úplně špatné. Navíc začíná antuková sezona a doufám, že to bude lepší, než to bylo. Také mám výhodu v tom, že touto dobou jsem loni ležel doma, byl jsem zraněný a teď mohu hrát.

Co vám bylo?
Čtyři měsíce jsem nehrál turnaje kvůli noze. Měl jsem přetrženou šlachu na chodidle.

Zdravotně jste tedy už v pořádku?
Vypadá to, že se vše ustálilo. Bylo to těžké období, protože jsem nemohl trénovat ani kondici. Jediné, co jsem mohl, bylo chodit do posilovny. Byl jsem na tom kondičně velmi špatně a mohl jsem odehrát tak jeden set. Bylo to náročné období, ale myslím, že už jsem úplně v pohodě.

Jaké jsou vaše cíle na turnaji v Budapešti?
Cíle mám velké. Každý hráč, co hraje, chce turnaj vyhrát. Nepřijel jsem proto, abych vypadl v prvním kole. Uvidíme, jak to půjde. Pomalu se do toho dostávám a stát se může cokoliv.

Vraťme se na začátek sezony, kdy jste utrpěl tři smolné porážky. Se Stanem Wawrinkou na Australian Open v prvním kole jste podával v pátém setu za stavu 4:3 ve váš prospěch. Mrzí vás tato porážka nejvíce?
To byl dobrý zápas, nemohu si nic vyčítat. Měl jsem 4:3 v pátém setu a 40:15 při svém podání. Kdybych dohrál na 5:3, tak si mohu říci, že jsem to mohl doklepnout do šťastného konce. Byla to smolná prohra, ale Wawrinka hraje super tenis a je výborným hráčem. Škoda, ale byl to jeden zápas a přijdou další. V tom má tenis výhodu, že každý týden přichází nová výzva a nový turnaj.

Vzpomenete si, co se přihodilo v pátém setu za stavu 4:3 a 40:15?
Moc už si to nepamatuju. Dobře jsem zaservíroval, ale Wawrinka dobře zahrál. Nebyla tam nějaká nevynucená chyba, bylo to vyrovnané.

V utkání s Wawrinkou se stala ona událost, kdy vás soupeř nastřelil téměř do choulostivých míst. Viděl jste to jako úmysl?
Nebudu to komentovat.

V únoru jste nastoupil k utkání Davis Cupu proti Maďarsku, které jste prohráli 1:3. V prvním utkání jste porazil Attilu Balasze 6:1, 6:2, 3:6, 6:4. Po prohrané čtyřhře se vám nevydařil ani nedělní zápas, který jste prohrál s Martonem Fucsovicsem 6:3, 3:6, 3:6, 5:7. Jak vy osobně vnímáte zápasy Slovenska s Maďarskem? Je to pro vás nějak emocionální?
Vůbec, proti Maďarům jsem hrál poprvé. Možná jsem jednou v životě hrál proti Balaszovi. Maďaři jsou kvalitní hráči, ale hrají turnaje na jiné tenisové úrovni, než hraju já. Vůbec jsem je nepotkával na turnajích, občas možná Fucsovicse. Spíš s Čechy by to byl takový bratrovražedný boj, ale já mám dobré vztahy se všemi. Nějak to nevnímám, že Češi nebo Maďaři jsou sousední zemí.

V médiích byla hodně propírána komplikovaná situace mezi vámi a slovenským týmem. Byl jste kritizován za to, že údajně nechcete hrát. Hodláte i nadále reprezentovat v Davis Cupu?
Samozřejmě, nikdy jsem nepřestal Davis Cup hrát. To, co se děje okolo mé osoby vyprodukovala média a několik funkcionářů, které naštvalo, že zrovna nehraju. Když neznají pravé důvody, proč se tak stalo, tak je to jejich chyba. Vždy jsem v Davis Cupu rád hrál a vždy rád hrát budu. Nikdy jsem nepřestal reprezentovat.

Na posledním turnaji v Monte Carlu jste odehrál nešťastný zápas s Nicolasem Almagrem, který jste prohrál 6:4, 3:6, 1:6 a ve třetím setu jste obdržel dva trestné gemy. Ve třetím setu jste prohrával 0:3 a praštil jste raketou o zem, za což vám rozhodčí udělil trestný fiftýn. Následně jste vzteky poničil deštník a za lavičkou doničil raketu, což vedlo ke dvěma trestným gemům za nesportovní chování. Mohl byste situaci nějak zpětně zhodnotit?
Myslím, že rozhodčí odvedl svou práci. S tím, že mi dal dva trestné gemy během patnácti sekund nesouhlasím. Jeden gem jsem asi měl dostat, ale oba jsme to viděli jinak. Od toho je tam rozhodčí, aby to mělo nějakou úroveň. On rozhodl tak, jak rozhodl a s tím verdiktem neudělám nic.

Stalo se vám už někdy předtím, že jste dostal trestný fiftýn nebo gem?
Tak trestný fiftýn jsem dostal, ale gem asi ještě ne. Vlastně jsem dostal dva. (směje se)

Za co konkrétně jste ty trestné gemy dostal? Jak vám to rozhodčí zdůvodnil?
Celé jsem to tam rozbil. Raketu jsem tam zničil. Však se můžete podívat na video.