Bělorusky ovládly nedělní dvouhry a zahrají si poprvé v historii finále Fed Cupu

- Filip Lefenda

Stejně jako v únorovém úvodním kole s Nizozemskem nebyly ani tentokrát tenistky Běloruska na domácí půdě v Minsku proti Švýcarsku favoritkami, přesto se opět radují z překvapivého vítězství. Po sobotě bylo střetnutí vyrovnáno, v neděli už ale na dvorcích kralovaly domácí hráčky, které si tak poprvé v historii zahrají o prestižní týmovou trofej.

Švýcarky přijely do běloruské metropole v čele s 22. hráčkou světa – Timeou Bacsinszkou, kterou ve dvouhrách doplnila Viktorija Golubicová. Té patří v žebříčku 54. pozice. V záloze byla navíc přichystána také Martina Hingisová, osmá hráčka deblového pořadí. Není tak divu, že se Bělorusku, jehož jedničkou byla až 96. hráčka světa Aljaksandra Sasnovičová, příliš nevěřilo.

Třiadvacetiletá Běloruska ale poslala svou zemi po dramatické třísetové bitvě proti Golubicové do vedení, když lépe zvládla koncovku rozhodující sady a získala ji pro sebe poměrem 7:5.

Ve druhém sobotním utkání splnila Bacsinszká roli favoritky proti Aryně Sabalenkové, 125. hráčce světa, kterou porazila 6:4 a 7:5.

I za nerozhodného stavu byly před druhým hracím dnem Švýcarky silně favorizovány. V případě, že by jedna ze singlistek nepotvrdila své papírové kvality, byl v záloze rozhodující debl, do kterého by zasáhla zkušená Martina Hingisová. Posléze se ovšem ukázalo, že ve čtyřhře už půjde pouze o čest!

Sasnovičová nejprve ve dvou setech přehrála 6:2 a 7:6 Bacsinszou a běloruský sen poté dokonala Sabalenková proti Golubicové. Ta rozehrála duel více než slibně, když první sadu vyhrála bez ztráty podání 6:3. Poté však na servisu znejistěla a tempo hry začala diktovat čtyřiadvacetiletá Švýcarka, která zápas po výsledku 6:2 dovedla do rozhodujícího dějství.

To bylo ze všech nejvyrovnanější, klíčové momenty se zrodily v jeho druhé půlce. V šesté a osmé hře nevyužila Golubicová na příjmu dva brejkboly, aby vzápětí v devátém gemu ztratila servis čistou hrou. Sabalenková šla poté za vedení 5:4 podávat na vítězství nejen v utkání, ale celém semifinálovém měření. A když Běloruska z druhé světové stovky proměnila hned svůj první mečbol, propukly v hale v Minsku bouřlivé oslavy.

 

Bělorusko si tak vůbec poprvé zahraje ve finále, které se uskuteční ve dnech 11. a 12. listopadu, o týmovou trofej. Soupeřem jim bude buď tým USA – v tom případě by hrály Bělorusky v domácím prostředí, nebo Česká republika, na jejíž půdu by musely první finalistky cestovat.

Postup si tým, který je momentálně v hodnocení národů na pátém místě, zajistil i před zraky bývalé světové jedničky Viktorie Azarenkové, která se chce na konci července vrátit ve Stanfordu na soutěžní kurty a mohla by tak být pro finále případnou velkou posilou.

V Minsku se ještě hrála závěrečná čtyřhra, která už ve věci postupujícího týmu nemohla nic změnit. Nastoupilo k ní kvarteto hráček, které se dosud na dvorci nepředstavilo. Na domácí straně to byly Govorcovová s Lapkovou, na té švýcarské pak Bencicová s Hingisovou. Druhé jmenované vyhrály hladce 6:0 a 6:1.

Bělorusko – Švýcarsko 3:2

Sobota
Aljaksandra Sasnovičová – Viktorija Golubicová 6:3, 5:7, 7:5
Aryna Sabalenková – Timea Bascinszká 4:6, 5:7

Neděle
Aljaksandra Sasnovičová – Timea Bacsinszká 6:2, 7:6(2)
Aryna Sabalenková – Viktorija Golubicová 6:3, 2:6, 6:4
Olga Govorcovová, Věra Lapková – Belinda Bencicová, Martina Hingisová 0:6, 1:6