Trenérům vstup zakázán? Ruska Pavljučenkovová volá po změně pravidel

- Filip Lefenda

Pětadvacetiletá tenistka Anastasija Pavljučenkovová volá po změnách v pravidlech. Ruska, která před dvěma týdny počtvrté v kariéře triumfovala na podniku v mexickém Monterrey, by se ráda zasadila o to, aby z kurtů na ženských turnajích zmizely porady hráček s trenéry, případně alespoň mikrofony, které u sebe kouči musí mít.

Ruska Pavljučenkovová v rozhovoru pro domácí zpravodajský server Championat.ru poukázala na některé incidenty, o kterých se psalo během nedávného turnaje v americkém Miami. „Bylo zde pár problémů během konverzací s trenéry. Když hrajete zápas a jste v emocích, ta poslední věc, nad kterou přemýšlíte, je ta, co řeknete svému kouči,“ přiznala šestnáctá hráčka světového žebříčku.

Během turnaje v Miami slízla spoustu kritiky z řad tenisových příznivců především šestá žena světa Garbine Muguruzaová. Španělka nehrála v duelu druhého kola proti domácí McHaleové zrovna svůj nejlepší tenis a svému trenérovi Samu Sumykovi tehdy ve vypjaté chvíli řekla, aby držel hubu. Toto chování se nelíbilo ani někdejší americké legendě Lindsay Davenportové, která ho z role televizní spolukomentátorky ostře odsoudila. „Nelíbí se mi, jak s ním (Sumykem) mluvila. Může si myslet, co chce, ale tohle bylo tvrdé. Ani já tak se svými trenéry nemohla jednat,“ okomentovala incident bývalá americká světová jednička.

Zpět k iniciativě Pavljučenkovové. Když už ne trenéři, byla by Ruska ráda, aby z kurtu zmizely alespoň mikrofony. „Jednoznačně to podporuji a mnoho dalších hráček také. Mnoho trenérů si mikrofony zakrývá a poté mají problémy,“ poukazuje na situace, které jsou během zápasových porad na ženském okruhu často k vidění. 

„Buď zrušme mikrofony, nebo možnost porad s trenéry. Hráčky si mohou s trenérem promluvit před utkáním a po něm, během zápasu je třeba hrát a přemýšlet vlastní hlavou,“ má jasno pětadvacetiletá rodačka ze Samary, která jako své současné bydliště uvádí moskevskou metropoli.

„Jsem ve výboru hráček, takže si myslím, že bych se toto pravidlo mohla alespoň pokusit zrušit. Musíme si s holkami promluvit mezi sebou a zjistit, jaký na to mají názor ostatní,“ přibližuje svůj plán majitelka devíti singlových a pěti deblových trofejí z okruhu WTA.

Ruska momentálně hájí barvy svého týmu v barážovém střetnutí Fed Cupu proti Belgii. Zde jsou nehrající kapitáni přítomni na lavičkách po celou dobu a k týmové soutěži porady s nimi zkrátka patří. „Na běžných turnajích se mi to ale nelíbí, jsem proti. V podstatě skoro nic nemůžete během utkání říci, stále se musíte soustředit na to, co vypustíte z úst. Chápu, že v zájmu show jsou mikrofony divácky zajímavé, ale pro nás aktérky to může být občas pěkně nebezpečné,“ upřesňuje svůj odmítavý postoj vůči koučování v průběhu rozehraného utkání Pavljučenkovová.