VIDEO: Nevídaný zářez! Rozhodčí ovlivnil Goffinův zápas hrubou chybou

- Jan Vojkůvka

Možnost prohlédnout si stopu míčku na antukovém povrchu je důvodem, proč se na takové kurty neumísťuje jestřábí oko. Ale i přes čitelnost dopadu míčku po výměně dochází k situacím, kdy by možnost jestřábího oka zabránila hádkám po chybě rozhodčího, která může i ovlivnit zápas.

Své o tom ví David Goffin. Belgický tenista se ve svém prvním antukovém semifinále na turnají ATP World Tour 1000 v Monte Carlu utkal s devítinásobným šampionem Rafaelem Nadalem, se kterým prohrál hladce 3:6, 1:6, ale vývoj zápasu mohl být úplně jiný.

Klíčová situace nastala v šesté hře prvního setu, ve které Goffin s výhodou brejku mohl podržet své podání a ujmout se vedení 4:2. V krátké výměně při gembolu Belgičana Nadal přepálil kurt, poslal ho pár centimetrů za základní lajnu a Goffin se mohl radovat.

Ale jen na chvíli. I přes správné zahlášení čárového se umpirový rozhodčí Cedric Mourier vydal ke Goffinovi, aby si zkontroloval dopad míčku. A poukázal na evidentně špatnou stopu. Jak poukázala televizní grafika, Nadal zahrál aut, ale rozhodčí po kontrole stopy verdikt autu zrušil.

Goffin nakonec své podání v šesté hře ztratil a rozladěn celou situací prohrál i následné tři hry. Ve druhém setu už se do hry dostat nedokázal a v semifinále jeho pouť Monte Carlem skončila.

„Věděl jsem, že musím být stoprocentně koncentrovaný na zápas s Nadalem. A byl sem, mentálně i fyzicky. Vše se náhle změnilo po chybě umpirového, po které to bylo velmi složité,“ řekl Goffin na tiskové konferenci. „Bylo to náročné, protože to mělo být 4:2 a já si tím byl jistý, že to má být 4:2. Ukázal jsem mu stopu, ale on mi ukazoval něco jiného, nevím, co to bylo. Viděl jsem mu na tváři, že si není svým výrokem jistý. Ale nenechal si to vymluvit,“ vysvětloval Goffin.