Semifinále Fed Cupu: Po sobotě je srovnáno, Siniaková vybojovala první český bod

- Jan Vojkůvka

České fedcupové reprezentantky vstoupily v Saddlebrook Resortu na Floridě do semifinále týmové soutěže proti Spojeným státům. Po úvodní dvouhře na zelené antuce sice prohrávaly 0:1, ale Kateřina Siniaková ve druhém utkání porazila Shelby Rogersovou dvakrát 6:3 a srovnala na 1:1. Debutantka ve výběru Petra Pály, Markéta Vondroušová, na úvod nestačila na razantní hru Coco Vandewegheové, které podlehla 1:6, 4:6.

Náročnou premiéru ve Fed Cupu má za sebou Markéta Vondroušová, která v utkání s Američankou Vandewegheovou neprožívala příliš vydařený zápas a před zaplněnými tribunami dlouho nemohla najít svou hru. První zápas za dospělou reprezentaci ve Fed Cupu Vondroušová prohrála za 84 minut 1:6, 4:6, zaznamenala sedm dvojchyb a pětkrát ztratila své podání. Přesto svým zlepšením ve druhém setu zanechala za svým debutem velmi dobrý dojem.

„První set jsem byla dost nervózní. Druhý set už byl dobrý, ale ona měla lepší koncovku,“ řekla bezprostředně po utkání Vondroušová.

Jako druhá se na kurt v Saddlebrook Resortu dostala jednička českého týmu Kateřina Siniaková. Té se postavila jen o 11 míst v žebříčku horší Shelby Rogersová, ale kurt byl svědkem spíše dominantnějšího výkonu Siniakové, na kterou se Američanka snažila jen dotahovat.

Pro Siniakovou to byla premiéra ve Fed Cupu, co se týče zápasu dvouhry. Svůj debut totiž prožila v únoru během zápasu se Španělskem. V Ostravě tehdy prohrála po boku Lucie Šafářové čtyřhru.

Siniaková se dokázala v nejdůležitějších okamžicích navíc opírat o servis, trefila celkem čtyři esa. Po vítězství 6:3, 6:3 srovnala stav semifinále Fed Cupu proti Američankám na 1:1. „Byla jsem strašně nervózní, ale těšila jsem se na zápas a jsem ráda, že jsem to zvládla,“ řekla při pozápasovém rozhovoru s Martinou Navrátilovou, která během semifinále Fed Cupu pracuje jako expertka pro americkou televizi.

Před nedělním programem na Floridě je tak duel zcela otevřený a přinejmenším se budou muset odehrát oba singlové zápasy. V souboji jedniček se dá očekávat, že nastoupí Kateřina Siniaková proti Coco Vandewegheové, o složení druhé dvouhry se ale bude dozajista z obou stran ještě uvažovat. Češky mají v záloze Kristýnu Plíškovou, Američanky pak Lauren Davisovou.

Těžký debut Vondroušové

První sada byla z pohledu Markéty hodně nevydařená. Sedmnáctiletá vycházející hvězda a vítězka turnaje WTA v Bielu si uhrála pouze jedno vlastní podání ve druhém gemu a od stavu 1:1 prohrála pět her v řadě. První brejkbol Vandewegheové nabídla ve čtvrté hře dvojchybou a Američanka dokázala nabídnuté šance využít. Od té chvíle patřil dvorec jen jí a nezastavila ji ani pauza mezi sety.

Po výhře 6:1 v dějství prvním se Vandewegheová vrhla po hlavě i do setu druhého a hned v prvním gemu dokázala přetavit v pořadí třetí brejkbol v zisk soupeřčina podání. V dalším gemu se také Vondroušová dostala ke svému prvnímu brejkbolu, který se jí ale nepodařilo využít. Maratonský druhý gem trval více než devět minut a Vandewegheová si v něm nakonec dokázala potvrdit svůj předchozí brejk a vykročila za ziskem prvního amerického bodu.

Vondroušová se však konečně dostala do zápasu a hned v dalším gemu prokázala své kvality na servisu a po sedmi prohraných hrách v řadě zastavila americký nápor. Navíc se zadařilo následně i na returnu, Vondroušová proměnila v pořadí druhý brejkbol v zápase a srovnala na 2:2. Radost Češky ale neměla dlouhého trvání, hned záhy v pátém gemu dvojchybou ztratila svůj servis a opět musela dohánět manko. I v dalších dvou gemech si obě tenistky své podání neudržely a Vondroušová, která úspěšně brala podání soupeřce, sama nedokázala to své udržet. Vandewegheová přitom ani zdaleka už nepřipomínala tu dominantní hráčku z první sady a nezřídka ji začínaly ujíždět nervy.

Dost možná ale nakonec rozhodly zkušenosti. Byla to právě Vandewegheová, kdo ukončil pasáž čtyř ztracených servisů v řadě a čistou hrou se pětadvacetiletá hráčka dostala do vedení 5:3. Svůj první mečbol sice Američanka při podání Vondroušové nevyužila a musela jít ještě jednou na servis, ale v desátém gemu už nezaváhala a duel zakončila čistou hrou.

První český bod pro Siniakovou

Ke svému prvnímu singlovému střetnutí ve Fed Cupu nastoupila vzápětí na kurt Kateřina Siniaková, jednička výběru Petra Pály, která vlétla do utkání fantastickým výkonem a rychle se s dvěma brejky v kapse ujala vedení 4:0. Rogersová na druhé straně sítě sice bojovala a v pátém gemu obrala Siniakovou rovněž o podání, ale česká hráčka zvládla náročnou situaci dovést v šestém gemu přes shodu k dalšímu brejku. Vedení 5:1 sice ještě nepřetavila při svém podání ve vítězství, ztratila servis čistou hrou a Rogersová následně potvrdila brejk, ale v devátém gemu už Češka větší komplikace nepřipustila.

Siniaková sice čelila celkem dalším třem brejkbolům, ale sebrat podání si už nenechala a stopbalem zakončila první set vítězstvím 6:3. A s vedením 1:0 na sety se Siniakové dobře vstupovalo i do druhého setu, ve kterém byla tou první, která si uhrála příležitost brejkbolu a v pátém gemu obrala Američanku o servis.

Své vedení česká tenistka už nepustila, Rogersovou nepustila v průběhu druhé sady ani k jednomu brejkbolu a navíc sama v deváté hře za stavu 5:3 měla při podání Rogersové mečbol. A ten po první dvojchybě Rogersové v utkání také proměnila.

Semifinále Fed Cupu
USA - Česko 1:1
Coco Vandewegheová - Markéta Vondroušová 6:1, 6:4
Shelby Rogersová - Kateřina Siniaková 3:6, 3:6