Blog Radka Barkmana: Češi – postrach favoritů

- Radek Barkman, tenisový expert Eurosportu

Za druhým hracím dnem Roland Garros se ohlíží komentátor Eurosportu Radek Barkman.

Druhý hrací den na letošním Roland Garros opět a snad na dlouhou dobu naposledy ovlivnila dešťová pauza. Nakonec se však větší část původně plánovaného programu odehrála a zasáhli do něj kromě celé řady českých tenistek také tři čeští muži. Dva z nich, Lukáš Rosol a Radek Štěpánek, měli soupeře z elitní světové pětky a favority na celkové vítězství. Přesto nebyli od senzace daleko.

Osudovým soupeřem Lukáše Rosola se může nazývat Stan Wawrinka. Švýcarský hráč totiž Rosolovi vystavil stopku nejen na prvním grandslamu sezony v Melbourne, nedávno také v semifinále ženevského turnaje. Jenže na antuce to Wawrinka s Rosolem nikdy neměl jednoduché. To potvrdil i skvělý zápas na kurtu Philippa Chatriera, po němž oběma aktérům publikum dlouho aplaudovalo. A svou roli sehrál také déšť. Kurt byl pořád vlhký, což Rosolovu agresivnímu stylu svědčilo.

Rosol měl na přípravu úderů čas a svou agresivitou držel favorita v šachu. Wawrinka byl možná myšlenkami stále v opojení sobotního ženevského triumfu a na Paříž zdá se přepnul až v druhém pokračování show. Ostatně o tom, že být dobrý v generálce na French Open nemusí vždy znamenat úspěch, se přesvědčil i chorvatský šutér Marin Čilič, který zanedlouho vypadl s Argentincem Trungellitim 1:3. Rosol vedl nad obhájcem loňského titulu 1:0 a 2:1 na sety, kromě agresivity předváděl i uvolněné zápěstí a celou řadu překrásných kraťasů.

Wawrinka ale nakonec přestal ve zbytku zápasu chybovat, více se opřel o svůj servis a další šance Rosolovi nedal. I tak si však český hráč vysloužil potvrzení svého renomé tenisty, který vždy dokáže velkým světovým esům pořádně zatopit.

Hodně se mluví o Andy Murrayovi. Skotský tenista se na červeném povrchu v posledních týdnech dost zlepšil a nejeden hlas hovoří o tom, že patří mezi hlavní favority turnaje. Jenže Radek Štěpánek je i ve svých 37 letech borcem schopným zatopit i takové kapacitě. Demonstroval to skvostným výkonem v prvních dvou setech, v nichž dohromady povolil soupeři jen šest gemů. Jeho hru tradičně zpestřovala celá řada stopballů a častá změna rytmu. I když se Murray zvedl, vedení 2:1 na sety je však pro Štěpánka slibným vkladem do druhého dne (zápas byl kvůli tmě přerušen).

Přejme si, aby doplnil Adama Pavláska ve druhém kole. Český mladík zvládl svůj grandslamový debut v hlavní soutěži a po výhře nad Carballesem Baenou ho bude čekat výrazný žebříčkový posun. Snad se českému mužskému tenisu rýsuje zajímavá budoucnost.