Chci být světovou jedničkou, hlásí Kontaová. Murray věří, že to Britka dokáže

- Jan Vojkůvka

Světový trůn v ženském tenise zažije v následujících týdnech a měsících velké zemětřesení. Po odchodu Sereny Williamsové na mateřskou dovolenou se o svou chvíli slávy hlásí mnohé hráčky v čele s Angelique Kerberovou, současnou jedničkou, která ale v pondělním vydání spadne na druhé místo za Američanku, či Karolínou Plíškovou. Do boje o pozici nejlepší hráčky světa chce však také promluvit Britka Johanna Kontaová.

Pokud bychom se podívali na žebříček WTA z pohledu letošních výkonů, v tzv. Race To Singapore má nejlepší výchozí pozici Karolína Plíšková, která uhrála už 2151 bodů. Na druhém místě je Caroline Wozniacká z Dánska se ziskem 2145 bodů a o pouhých 70 bodů méně má Johanna Kontaová.

Brzy šestadvacetiletá Britka je sice v klasickém dlouhodobém žebříčku až na sedmém místě (Plíšková třetí a Wozniacká jedenáctá), ale po titulech v Sydney a Miami si vylepšila své rankingové maximum a hledí mnohem dál. S bilancí 22 výher a jen 4 porážek před sebou má několik měsíců, během nichž neobhajuje téměř nic. V minulé sezoně se antukovou částí sezony protrápila a o moc lépe se jí nedařilo ani na trávě, kde došla jen do semifinále v Eastbourne. Klíčové turnaje na Roland Garros (1. kolo) a Wimbledonu (2. kolo) ji nezastihly v nijak dobré formě a vše může letos výrazně vylepšit.

A tak není divu, že na další měsíce na okruhu WTA se nesmírně těší. „Mým snem vždy bylo, abych se stala světovou jedničkou, vyhrávala tituly a hrála svůj nejlepší tenis,“ řekla v rozhovoru pro BBC. „Podřizuji tomu všechno a dělám vše, co je v mých silách, aby se můj sen stal skutečností. Sním o tom od dětství a pokračuji v tom i nyní a myslím, že budu neustále, dokud budu sportovat. Potřebuji se zaměřit na svou práci, protože vím, že díky tomu budu moci předvádět to nejlepší, co umím,“ podotkla Kontaová.

Špatná prostřední část sezony z minulého roku jí otevírá velké možnosti v sezoně současné a Britka to moc dobře ví. Antuka sice nepatří k jejím nejoblíbenějším povrchům, ale schopnosti Kontaové nesmí být podceňovány.

Na tento fakt upozornil krajan Kontaové, první hráč mužského tenisu Andy Murray, který v rozhovoru pro The Guardian ocenil zejména progres, kterého tenistka dosáhla za poslední rok a půl. „Za těch 18 měsíců se neskutečně zlepšila z úrovně, na které byla (objížděla turnaje ITF a náležela ji pozice ve druhé světové stovce, pozn. redakce), až mezi sedm nebo osm nejlepších hráček světa. Už loni byla velmi blízko Turnaji mistryň a letos začala tam, kde skončila. Jsem si jistý, že teď, když je Serena mimo, bude těžké predikovat, jak to bude v ženském tenise vypadat. Ale pokud se jí podaří udržet svou hru, pak není žádný důvod, proč by se nemohla dostat na vrchol,“ uvedl Murray.

Kontaová před začátkem antukové části sezony na okruhu WTA pomáhá Britkám v souboji proti Rumunsku v baráži druhé výkonnostní skupiny Fed Cupu.