Bojovnice na rozžhavené Floridě. Vydržím, jak dlouho chci, slibuje Siniaková

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z FLORIDY: Pokud si měla Kateřina Siniaková někdy odbýt debut jako jednička týmu, nenašla by se asi lepší příležitost. Na antuce je jako doma, disponuje královskou fyzičkou a tenhle víkend bere hlavně jako šanci ukázat, co v ní dřímá. To se musí kapitánovi Petrovi Pálovi poslouchat pěkně. Přesně takovou bojovnici bude totiž proti Američankám s natěšeným publikem v zádech potřebovat.

Kateřina Siniaková – 20 let, Markéta Vondroušová – 17 let. Takhle mladá dvojice v čele českého fedcupového týmu tady dlouho nebyla. „Když na to hráčka má, tak proč by takovou pozici nemohla zvládnout?,“ říká Siniaková. Právě ta jako zkušenější z obou tenistek vede tuhle zajímavou sestavu. V sobotu na milované antuce potká v druhém zápase dne s americkou dvojkou Shelby Rogersovou.

Předpověď počasí na jejich zápas hlásí 31 stupňů, čímž se jenom znásobí kotel, který chtějí na tribunách vyrobit domácí fanoušci. „Okolí se budu snažit nevnímat. Kondici mám slušnou, díky ní vydržím na kurtu, jak dlouho chci,“ říká odhodlaná jednička týmu, kterou si Pála vybral hlavně díky její nezdolné bojovnosti.

Bude to diametrálně odlišná pozice než v únoru v Ostravě, kdy šla za rozhodnutého stavu na čtyřhru a nenesla skoro žádnou zodpovědnost. Nastává čas ukázat národu, kdo je Kateřina Siniaková.

Jaké to je vést fedcupový tým v semifinále jako jednička?
To asi poznám až v sobotu. Hrozně moc se těším a jsem nadšená. Mám fajn pocit z toho, že na mě tým spoléhá a můžu ukázat, co ve mně je. 

Vnímáte tu zodpovědnost?
Na jedničku bývá tlak, ale já si ho moc nepřipouštím. Prostě chci předvést co nejlepší tenis. Kdybych prohrála, strašně by mě to mrzelo. Každopádně hodlám bojovat až do konce.

Jak máte přečtenou soupeřku Rogersovou? Na antuce taky hodně umí...
Pár tréninků jsem s ní podstoupila. Počítám s těžkým zápasem, ale porazit ji můžu.

Jste známá dobrou fyzičkou. O víkendu se může na antuce ve floridském pařáku hodit, že?
Určitě ano. Na tomhle povrchu se dají čekat delší výměny, delší zápasy. Kondici mám slušnou, díky ní vydržím na kurtu, jak dlouho chci. Budu z toho těžit. Nejsem vyloženě typ hráčky, která diktuje. Zvlášť na antuce si musím výměny připravit.

Jak zvládnete boj s obecenstvem, které bude fandit domácím?
Ještě jsem něco podobného nezažila. Nevím, co od toho můžu čekat. Ale budu se soustředit na sebe a na svůj tým, který bude se mnou. Okolí naopak tolik nevnímat. Američanky naopak můžou být trošku pod stresem, protože jsou favoritky.

První zápas v sobotu odehraje Markéta Vondroušová proti americké jedničce Coco Vandewegheové? Jak vidíte její šance?
Antuka by jí měla sedět víc než Coco a může vyhrát. Je levačka, skvěle běhá, má výbornou defenzivu. Je na vlně a soupeřky ji neznají. Taky jsem na začátku byla pro ostatní na okruhu nečitelná. 

Vnímáte okaté sebevědomí Američanek?
Vypadají, že si věří, ale to my taky. Coco je určitě známá tím, že se nese, ale já ji nějak zvlášť nesledovala. Je obvyklé, že se týmy chovají sebevědomě, i když třeba zrovna nejsou.