Monacký outsider znovu řádí! Arneodo opět udolal wimbledonské šampiony a zahraje si čtvrtfinále

- Petr Šístek

Monako, malý stát s necelými čtyřiceti tisíci obyvatel, disponuje pouhými třemi hráči na žebříčku ATP. Ti navíc mají k předním příčkám nesmírně daleko, avšak Romain Arneodo, 963. hráč ve dvouhře a 851. ve čtyřhře, dostal spolu s neméně podceňovaným Francouzem Hugo Nysem divokou kartu do hlavní soutěže čtyřhry domácího Masters v Monte Carlu. A tu využívá skutečně obdivuhodně! Na prestižním opakoval svůj tři roky starý skalp wimbledonských šampionů a postoupil již do čtvrtfinále.

V roce 2014 se Romain Arneodo postaral o prvotřídní senzaci se svým krajanem Benjaminem Balleretem. V úvodním kole domácího turnaje přehráli elitní deblovou dvojici Jean-Julien Rojer, Horia Tecau po setech 2:6, 6:3 a 10:8. Následně je nezastavili ani Roberto Bautista-Agut s Andreasem Seppim a po dalším zvládnutém supertiebreaku poměrem 11:9 postoupili do čtvrtfinále, v němž ale již nestačili na velezkušené Daniela Nestora s Nenadem Zimonjičem.

I v dalším ročníku potvrdili, že se o náhodu rozhodně nejednalo, neboť si připsali cenný skalp Marina Čiliče s Jeremym Chardym. Loni se ale v Monte Carlu nepředstavili a v letošní sezoně spolu odehráli dvě daviscupové čtyřhry, které ale ve Slovinsku i v Estonsku prohráli.

Letos se Romainu Arneodovi opět dostalo možnosti v domácím prostředí zápolit s nejlepšími tenisty světa, avšak divokou kartu spolu s ním dostal namísto zkušeného Ballereta v Monaku žijící Francouz Hugo Nys. Ani ten, ačkoliv v žebříčku čtyřhry figuruje ve druhé stovce, převratných úspěchů zatím nedosáhl. Nově složený pár tak byl jednoznačným outsiderem již v prvním kole, kde narazil na dvojici Pablo Carreño-Busta, Guillermo Garcia-Lopez.

Podceňovaní Arneodo s Nysem ale španělský pár přehráli hladce po setech 6:4, 6:3 a vybojovali si osmifinálové klání s wimbledonskými šampiony z roku 2015, Arneodovi dobře známými Jeanem-Julienem Rojerem a Horiou Tecauem. Zatímco až do letoška Monačan v domácím prostředí vždy vítězil až ve zrádném supertiebreaku, tentokrát spolu s Nysem zvládl i toto utkání bez ztráty setu a po výsledku 7:5 a 7:6(2) se mohli radovat z postupu do čtvrtfinále!

V něm může monacko-francouzský pár narazit na třetí nasazené Bruna Soarese s Jamie Murraym, kteří si ale první musí poradit se zkušenou dvojici Tommy Haas, Treat Huey. Arneodo s Nysem, pro které je postup do čtvrtfinále tak prestižního turnaje životním úspěchem, stále mohou pomýšlet na vylepšení už tak skvostného výsledku. A i kdyby na skvělé výkony z úvodních dvou zápasů navázat nedokázali, stále se mohou pyšnit tím, že pokaždé, když obdrželi divokou kartu a startovali v té nejlepší světové konkurenci, tak se nikdy s turnajem neloučili v prvním kole.