Blog Michala Šímy: Kyrgiosův ručníkový problém

- Michal Šíma, tenisový expert Eurosportu

Za prvním hracím dnem Roland Garros se ohlíží komentátor Eurosportu Michal Šíma.

Hledat nejlepší zápas prvního hracího dne nedalo velkou práci. Kvůli dešti byla polovina programu zrušena a z toho, co se odehrálo, vyčníval jednoznačně jediný zápas. Nick Kyrgios a Marco Cecchinato předvedli na kurtu č. 1 představení se vším všudy.,

 Australan letos předvádí velmi dobrý tenis, který ho vynesl až do první dvacítky světového žebříčku. Vítězství v Hopmanově poháru a na turnaji v Marseille plus další konzistentní výsledky z něj udělaly před zápasem s Cecchinatem jasného favorita.

V první hře zápasu si vypracoval dva brejkboly, které sice neproměnil, ale následnou čistou hrou si pozici favorita ještě upevnil. Jenže nenápadný Ital, 124. hráč světa, hrál soustředěně a nápaditě. Nedal Kyrgiosovi nic zadarmo a často vtipně a úspěšně zkracoval, leckdy i v klíčových momentech. A také si už daleko lépe hlídal servis. Další brejkboly si Australan vypracoval až ve druhém setu, ale ani ty nedokázal proměnit. Celkově jich bylo jedenáct neproměněných v řadě! Rozhodovat tak musely tiebreaky a na konci prvního setu získal už tak vynikající zápas další nechtěný rozměr.

Pomalu začíná platit, že kde je Kyrgios, tam je i vzrušení bulvárního charakteru. Vloni ve Wimbledonu měl problémy s rozhodčím Jamesem Keothavongem, v Montrealu řekl Wawrinkovi, že mu přítelkyni „přefikl“ Kokkinakis a tak bychom mohli pokračovat dále. Když ve zkrácené hře prvního setu vyrovnal na 2:2, naprosto neadekvátním způsobem zařval na sběrače „Ručník!“ Kdo viděl jeho grimasu a slyšel tón, jaký zvolil, dá mi snad za pravdu, že mu rozhodčí Carlos Ramos udělil varování za nesportovní chování oprávněně. 

Nick Kyrgios ho posléze obvinil ze zkreslení celé záležitosti, pronesl na kurtu i vulgární hlášku „fu***** bull****“ a argumentoval nedávnou etudou Djokoviče, jenž při diskusi ohledně místa dopadu míčku odstrčil ruku hlavního rozhodčího Bernardese. „Nikdy jsem ještě neviděl, aby někdo dostal varování za to, že si říká o ručník!“ dodal. „Není to za to, co jsi říkal, ale jak jsi to říkal“ odpověděl Carlos Ramos.

Tenisová expertka české verze Eurosportu Sandra Kleinová k tomu dodává: „Rozhodčí Carlos Ramos si v tomto případě dovolil docela dost, ale je perfektní, že se za sběrače postavil. Vždy to byl citlivý a spravedlivý rozhodčí, kterého měli hráči rádi. Nesnažil se nikdy vyčnívat, ale zároveň dbal i na nenápadné porušování pravidel jako zdržování a dotyčným hráčům pak dokázal dát kultivovaně najevo, že o jejich prohřešcích ví. Na kurtech je to v dnešních dnech hotová ručníková mánie. Před deseti lety neexistovalo, aby sběrač nosil hráčům ručník na utření. Dneska se všichni utírají i ve Wimbledonu po třísekundové výměně, i když hrají ve funkčních materiálech. Dříve jsme oblékali bavlnu, já třeba nosila ještě límečkovou kolekci Steffi Graf, a utírali jsme se prostě mezi hrami. Přijde mi to i jako určitá degradace, že sběrači, kteří jsou hlavně na grandslamech perfektní, speciálně vyškolení a sehraní, musí vlastně nosit kus zpoceného hadru.“

Všechna čest Ramosovi, že se za „obyčejného“ sběrače takto postavil. Kyrgios si ještě chvíli cosi brumlal, ale tiebreak stejně nakonec zvládl a posléze vyhrál i celý zápas 7:6 7:6 6:4. A hrál výborně. Marco Cecchinato také, ten tenis musel bavit každého, ale postoupit může vždy jen jeden. I když tak trochu prohráli oba. Cecchinato ztratil zápas a Kyrgios možná sympatie některých nezaujatých fanoušků.