Zraněním se Garciaová snaží vyhnout nominaci. Spoluhráčky se jí smějí

- Jan Vojkůvka

Francouzská tenisová federace a jejich fedcupový tým řeší před blížící se baráží další problém. Ač Caroline Garciaová už zkraje sezony ohlásila, že Fed Cup v této sezoně hrát nebude, kapitán Yannick Noah si ji vybral pro utkání se Španělskem. Francouzka reagovala odhlášením z turnaje ve Stuttgartu, za což schytala posměšky od svých krajanek v čele s Kristinou Mladenovicovou...

Jak se někdy může situace zamotat dokazují události ve francouzském fedcupovém týmu. Blížící se baráž Světové skupiny mezi Francií a Španělskem může finalistky z posledního ročníku stát účast mezi elitou a není divu, že Yannick Noah, kapitán Francouzek, chce mít pro klání tu nejsilnější možnou sestavu. Problémem je, že Caroline Garciaová ohlásila před několika měsíci, že v roce 2017 nenastoupí k žádnému fedcupovému utkání.

Do komplikované situace se musel vložit dokonce šéf Francouzské tenisové federace Bernard Giudicelli, který v úterý svolal tiskovou konferenci a nechal nahlédnout pod pokličku jednání o účasti a neúčasti Caroline Garciaové proti Španělsku. Giudicelli potvrdil, že Noah měl o nominaci Garciaové zcela jasno a nejlepší francouzskou hráčů do týmu chtěl, a to i přes fakt, že trenér a otec 25. hráčky světa, Paul, informoval 7. dubna Giudicelliho o zdravotních problémech dcery, kterou trápí bolesti zad.

Nicméně Paul Garcia také podotkl, že federace má učinit vlastní rozhodnutí. A Noah Garciaovou, která postoupila do semifinále v Monterrey, nominoval. Giudicelli na tiskové konferenci, kterou cituje web tennisworldusa.org, následně řekl, že Garciaová se musí dostavit i přes možné zranění, aby byl její stav posouzen týmovými lékaři.

„Hráčka má čas do neděle, aby přijela. Víme, že má nějaké zranění, ale nemáme příliš informací. Pokud sem v neděli přijede, kapitán a doktoři si budou moci udělat celkový obrázek. Ale pokud nepřijede, budeme považovat její nepřítomnost za odmítnutí hrát. Pak se sejdeme před komisí, kde budeme mít možnost ji konečně vidět, protože zatím jsem komunikoval jen s jejím otcem,“ řekl Giudicelli, který tak pohrozil Garciaové možným trestem od federace.

Francouzská tenistka totiž mezitím stihla učinit vlastní kroky, aby se vyhnula hraní ve Fed Cupu. Kvůli zranění zad se odhlásila z turnaje ve Stuttgartu, který se koná hned následující týden po barážovém střetnutí ve dnech 22. a 23. dubna.

Dost nečekaný krok neušel pozornosti dalších francouzských hráček. Kristina Mladenovicová, Alize Cornetová a Pauline Parmentierová jen několik desítek minut po odhlášení Garciaové ze Stuttgartu napsaly na své twitterové účty slovíčko "LOL", čímž daly najevo své pobavení nad kličkami své krajanky.


Ostatně vztahy mezi Garciaovou a zbytkem francouzskému týmu výrazně ochladly už v únoru, kdy Francie prohrála se Švýcarskem a Mladenovicová kritizovala neúčast svých kolegyň na utkání. Sice se ještě v té době bránila tomu, že by její kritická slova byla mířena na Garciaovou a naopak zmiňovala Oceane Dodinovou, která taktéž vynechala zápas se Švýcarskem, ale po rozpadu deblového páru Mladenovicová, Garciaová se spekulace o skutečné adresátce jejího vzkazu rozběhly opět na plné obrátky.

A situace před zápasem se Španělkami rozhodně napjaté vztahy ve francouzském fedcupovém týmu příliš nevylepší.