Často se mi stává, že si nepamatuji výsledek, směje se Krejsová. Žije tím, co bude

- David Schlegel, Filip Lefenda

Na tři turnajové tituly ze závěru loňské sezóny navázala Petra Krejsová zkraje nového ročníku triumfy v Glasgow a Solarinu. Ve všech případech se však jednalo o podniky s dotací 10, respektive 15 tisíc dolarů. Nyní šestadvacetiletá Češka zkouší štěstí na "šedesátce" v Istanbulu, kde se v rámci tříkolové kvalifikace musela vypořádat i s tiebreakovými "strašáky". Jak ale Krejsová sama říká, postupem času nabírá důležité zkušenosti, díky kterým se s rozhodujícími momenty dokáže vypořádávat snáze. A to v turecké metropoli prokázala, když hned ve dvou utkáních postoupila až skrze zkrácenou hru třetí sady po shodném výsledku 7:5. Odměnou jí budiž přijatelná soupeřka pro úvodní kolo hlavní části - polská kvalifikantka Kawaová.

Petro, v minulosti jste rozhodující tiebreaky na větších turnajích spíše prohrávala. V roce 2013 na padesátce v italském Maestre ve finále kvalifikace s Maďarkou Buktaovou, tentýž rok na padesátce ve 2. kole kvalifikace s Němkou Barroisovou, o rok později jste prohrála v 1. kole v Tampico v rozhodujícím tiebreaku s Katarynou Bondarenkovou a v Olomouci s Larou Michelovou ve 2. kole. Teď jste dvakrát o dva míče v rozhodujícím tiebreaku vyhrála. Čím si to vysvětlujete?
Myslím, že už mám více zkušeností. Cítím se herně, i co se hlavy týče, lépe. V minulých letech to pro mě bylo spíše sbírání zkušeností. Teď už jsem pár zápasů odehrála a cítím se při hře více konzistentní.

V neděli měla proti vám Jekatěrina Kazjonovová dvakrát výhodu brejku v rozhodujícím setu, v tiebreaku vedla Ruska 5:3, přesto jste se nepoložila a vyhrála jste. Kde vidíte příčiny?
S Jekatěrinou jsem cítila, že jsem ve druhém a třetím setu lepší, při brejku mi ulétlo jen pár míčů. Věřila jsem, že pokud budu hrát aktivně a dostanu soupeřku pod tlak, mohu stále vyhrát. To se také vyplatilo. Stav jsem si moc nepřipouštěla.

V pondělí jste prohrávala ve finále kvalifikace s Rumunkou Serbanovou 0:5 v prvním setu, ale pak jste neskutečně set otočila. To se stane jednou za život, nebo se pletu?
Soupeřka na mě nastoupila ve velkém tempu, já si do stavu 0:3 ani neškrtla. Pak jsem dva gemy prohrála po vyrovnaném boji, stav byl ale 0:5. Poté jsem si říkala – „jen ať nedostanu kanára“ – a když jsem snížila na 2:5, chtěla jsem uhrát ještě další gem… a najednou jsme vedla 6:5. Mockrát se to nestává, ale já věděla, že soupeřka nemůže hrát na hranici rizika celý zápas.

Za stavu 4:5 měla soupeřka jediný setbol, jak jste ho odvrátila?
Upřímně si ten stav vůbec nepamatuji. Když jsem po zápase koukala, že měla soupeřka setbol, tak jsem se sama divila. Snažím se hrát a soustředit se více na to, co přijde než na to, co bylo. Proto se mi často po utkání stává, že si ani nepamatuji výsledek.

A jak jste ten první set dohrála?
Šla jsem na servis a snažila jsem se hodně soustředit na první podání. Celý gem jsem odservírovala s přehledem, takže šel set na mé konto.

Do druhé sady se soupeřka uklidnila a jednou vám sebrala za stavu 3:4 čistou hrou servis a sadu dopodávala. V čem se hra změnila?
Druhý set byl o jednom brejku. Soupeřka mi dvakrát ustřelila servis a byla asi za deset sekund ve vedení 0:30. Míče i kurty jsou dost pomalé, takže jakmile se ohrají, je těžké si vytvořit tlak servisem. Hra byla dost vyrovnaná, ale soupeřku musím vyzdvihnout, hlavně její bojovnost a schopnost se koncentrovat. Každý míč hrála naplno a já jsem za tohoto stavu šla na servis trochu s obavou, zda dobře zapodávám se starými míči.

Ve třetím setu jste prohrávala 0:2 a Serbanová měla čtyři brejkboly na dvojitý brejk. Tady se asi lámal zápas. Jak se vám ty brejkboly podařilo odvrátit?
To určitě. Ona nastoupila opět v neskutečném tempu. Já se jen otočila na svou trenérku a pokývla jí „co to hraje?“, protože jsem už měla na raketě vítězný úder a soupeřka mi to pokaždé neskutečně vrátila. Důležité bylo, že jsem snížila na 1:2, protože za stavu 0:3 by se těžko zastavovala. Opět byly míče velice ohrané a bylo těžké pro obě servírovat. Na returnu se lehce vytvářel tlak.

V tiebreaku jste vedla 3:0, soupeřka vyrovnala a rozhodla jste opět jako v neděli na servisu za stavu 6:5. Proměnila jste druhý mečbol, jak jste je viděla?
V tiebreaku jsem trochu ztratila koncentraci. Za stavu 3:0 jsem se nechala rozhodit diváky, ale jakmile se otočily strany, opět jsem se zkoncentrovala. Mečbol jsem proměnila prvním servisem ven z kurtu a soupeřka vyhodila bekhend. Šla jsem na risk, protože v minulosti jsem hodně krát chtěla závěr jen tak uhrát, nehrála dost razantně a to se mi pak vymstilo.

V prvním kole vás čeká další úspěšná kvalifikantka Katarzyna Kawaová z Polska. Co tomu losu říkáte? Znáte soupeřku?
Soupeřku znám, bude to zajímavé. Podle mě jsme jen my dvě hráčky na okruhu, které hrají absolutně bez liftu (úsměv). V minulosti jsem s ní prohrála. Ten zápas si pamatuji, nebyla jsem moc ve formě a byl to jeden z mých prvních turnajů v cizině.

V deblu jste s Maďarkou Agnes Buktaovou dostaly divoké karty. Jak jste k nim přišly a co říkáte losu, když v prvním kole hrajete s párem Lykinová, Monovová z Ruska?
Já ani nevím. Šla jsem na zápas a Agnes to byla zařídit. Byla by to otázka spíše na ni (úsměv). S Lykinovou se znám, před léty jsme spolu trénovaly v Praze na Štvanici. Myslím, že jako volné karty nemáme co ztratit, takže do zápasu půjdeme předvést co nejlepší výkon a uvidíme, co z toho vzejde.

Cesta Krejsové do hlavní soutěže v Istanbulu skrze kvalifikaci:

1. kolo: PETRA KREJSOVÁ (359.) – Azradeniz Comleková (TUR, -) 6:1, 6:2
2. kolo: PETRA KREJSOVÁ (359.) – Jekatěrina Kazjonovová (RUS, 550.) 4:6, 6:3, 7:6(5)
3. kolo: PETRA KREJSOVÁ (359.) – Raluca Georgiana Serbanová (ROU, 396.) 7:5, 3:6, 7:6(5)

Petra Krejsová si v loňském prosinci zahrála Extraligu za Liberec

Na začátku září získala Češka v loňském roce svůj první titul, a sice na domácím podniku v Praze. V semifinále zdolala ve dvou setech Lisu Ponomarovou...

...a sadu neztratila ani ve finále proti krajance Miriam Kolodziejové